Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nakon online nastave dodatno povećan broj osmaša superodlikaša

13.07.2021. 09:05


Zaključene su upisne liste za upis u srednje škole u ljetnom roku. Krajnji rok za dostavljanje potrebne dokumentacije i upis u srednju školu je 14. srpnja. Osmaši su zatvorili jednu knjigu, koja im je zadnjih godinu i pol, izgledala kao napeti triler, a ne tinejdžerski roman. Iz dana u dan situacija se mijenjala, a djeca su duge sate provodila pred računalom, pokušavajući izvući najbolje iz vrlo teške situacije. No sunce je napokon izašlo, dani provedeni pred računalom i online nastava sada su iza njih.
Pred njima je nova knjiga još uvijek nepoznatog žanra. Kako sada stoje stvari, pandemiji koronavirusa se ne nadzire kraj, što znači da djecu na početku nove nastavne godine očekuje još jedan težak period. Osim pandemije, među osmašima je primjetan i još jedan sindrom. Naime, sve je više djece koji se u srednjoškolske programe upisuju s prosjekom ocjena 5.0, tzv. superodlikaša, koji osim izvrsnih ocjena, na stol donose i odlične rezultate s raznih natjecanja.


U Barakoviću uvijek izvrsni
Kontaktirali smo ravnatelje zadarskih srednjih škola kako bi ih upitali jesu li njihove upisne liste okupirali superodlikaši, djeca iznimnih intelektualnih sposobnosti, ali i snalažljivosti, kojih je svake godine sve više. Bilo da su pod pritiskom roditelja ili vjeruju kako će im savršena svjedodžba olakšati život u budućnosti, osmaši se iz petnih žila trude ostvariti što bolje rezultate u školi i na natjecanjima, nadajući se da će im akademska izvrsnost biti dovoljna za uspješnu karijeru nakon završenog obrazovanja.
– Kod nas tradicionalno vlada veliki interes za oba programa, opći gimnazijski i prirodoslovno – matematički smjer. Bez problema smo već na prvome roku popunili upisne kvote, započeo je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, koju će od sljedeće školske godine pohađati novih 150 učenika.
– Što se tiče pristiglih prijava, već je poznato da je naša škola popularna među osmašima te da svake godine primimo višestruko više prijava nego što imamo slobodnih mjesta. Ove nam se godine prijavilo mnogo učenika s izvrsnim rezultatima, što je mali pomak naviše u odnosu na prošlu godinu. Uostalom, nije nepoznato da naše smjerove upisuju učenici koji su u osnovnoškolskom razdoblju ostvarivali iznimno dobre rezultate i sudjelovali na natjecanjima u znanju, kazao je Artuković i dodao kako je još uvijek rano raspravljati jesu li ocjene dobivene u online nastavi pravi odraz znanja.
– Mnogi se pitaju vrijede li petice ove godine manje, uzimajući u obzir činjenicu da su djeca dio nastavne godine provela radeći od kuće. Bilo je, naravno govora i o poklanjanju ocjena i varanju na testovima. Vrijeme će pokazati koliko su takve pretpostavke točne. Ono što mogu potvrditi jest da je ova pandemija duboko potresla sve učenike, srednjoškolce i osnovnoškolce, koji su nakon izolacije na nastavu često dolazili letargični i nezainteresirani. Bilo je vrlo teško prilagoditi se brzim izmjenama u načinu rada, što je ostavilo duboki psihološki otisak na djeci, zaključio je Artuković.


Veliki interes
Kontaktirali smo i Denisa Prusca, ravnatelja Tehničke škole Zadar, koji nam je potvrdio kako su kvote u toj školi popunjene, što ga nimalo nije iznenadilo, s obzirom na rastuće zanimanje među osmašima za programe Tehničke škole.
– Ove smo godine upisali i veliki broj odlikaša, što se najbolje vidi na prijavama za smjer arhitektonskog tehničara, gdje je najmanji ostvareni broj bodova za upis u program bilo 75, rekao je Prusac, te istaknuo kako ga ne iznenađuje veliki broj odlikaša, koji je vidljiv i u cijeloj zemlji.
– Uvjeti rada osnovnih škola tijekom pandemije u većini su škola na državnoj razini bili jednaki. Teško je kalkulirati o tome je li se djeci popuštalo i koliko je učinkovita bila online nastava. Ta je tema aktualna i izuzetno zanimljiva. Sada je zadatak da sociolozi i stručnjaci za obrazovanje utvrde u kolikoj je mjeri online nastava promijenila pristup školi i učenju. Ono što je primjetno u našoj školi, jest da se bodovni rezultati ne razlikuju previše, u odnosu na ranije godine. Djeca koja su zainteresirana za naše programe, dobro su upoznata s našim zahtjevima, kao i popularnošću naše škole među svojim vršnjacima, kazao je Prusac.




Odbijenica za veće kvote
Ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar Anita Basioli kazala nam je kako su kvote popunjene već na ljetnom roku, te kako je interes za njihovu školu svake godine velik.
– Naša škola, zbog svoje specifičnosti i deficitarnih programa koje nudimo, ima vrlo visok upisni prag, te stoga ne čudi da upisujemo puno odlikaša, rekla je Basioli i dodala kako je vrlo teško provjeriti standard ocjena, koje su djeca dobila tijekom online nastave.
– S vremenom će se iskristalizirati učinak online nastave na djecu. Sumnjam da su svi učenici izostanak redovne nastave iskoristili kako bi stalno zabušavali ili varali na ispitima. Djeca su svjesna važnosti ocjena i načina upisa u srednju školu. Sva nastava odrađena uspješno i bez zdravstvene ugroze za učenike i zaposlenike škole, kazala je Basioli koja je kazala kako se učenici koji upisuju Medicinsku školu ne moraju bojati za svoju budućnost.
– Željela bih pohvaliti i naše ovogodišnje maturante koji su, prema mojim saznanjima, upisali željene visokoškolske ustanove. Nadam se da će ovaj pozitivni primjer ponukati učenike da se sljedeće godine odluče za Medicinsku školu, rekla je ravnateljica ove škole, te dodala kako u njih nije bilo većih problema tijekom protekle nastavne godine.
– Svi su naši učenici stručnu praksu odradili do kraja, na čemu im čestitam. Ostvarili smo iznimno uspješnu suradnju s Općom bolnicom Zadar, tako da niti jedan učenik nije bio zakinut za neophodno praktično znanje, zaključila je Basioli.


Ulog za budućnost
U sličnoj je situaciji i Gimnazija Vladimira Nazora, čija nam je ravnateljica Sandra Šango također potvrdila da su sve kvote već popunjene.
– Upisne su ljestvice zaključene. Na njima je doista veliki broj odličnih učenika, što nije novost za našu školu, u kojoj je jednako veliki interes i za upis u opći gimnazijski smjer i za jezični smjer, kazala je Šango, te dodala kako je ona mišljenja da online nastava nije u velikoj mjeri osiromašila znanje osmaša.
– Veliki broj učitelja diljem Hrvatske tijekom pandemije je provodio kvalitetne nastavne aktivnosti u virtualnom okuženju. Istina jest da su se djeca teško prilagodila novom načinu rada, ali su isto tako stekli neke nove vještine i znanja, koja bi im u učionici možda bila nedostupna. Prerano je da govorimo o možebitnim posljedicama koje je takav način rada ostavio na ocjene, ili da su one nezaslužene. Samostalnim radom učenici su stekli neka nova, individualna znanja, koja im ostaju za budućnost, zaključila je Šango.


Nije odobreno povećanje upisnih kvota
Ravnateljica Medicinske škole Anita Basioli informirala nas je i o njihovim naporima da od nadležnog ministarstva dobiju zeleno svjetlo za povećanje upisnih kvota.
– Ono što nas je razočaralo, jest odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja, da nam se ne odobri povećanje upisnih mjesta za program medicinske sestre/tehničara opće njege. Odluku o povećanju tih mjesta, s kojom se slaže Opća bolnica Zadar i Zadarska županija, nažalost nećemo ostvariti u nadolazećoj nastavnoj godini. Naša škola želi pratiti potrebe i zahtjeve tržišta, što je naročito vidljivo danas, u doba velike zdravstvene ugroze izazvane pandemijom koronavirusa. Nudimo obrazovne programe za deficitarna zanimanja za koja interesa nikada ne nedostaje, objasnila je Basioli.