Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šarlija: Brojke su bolje nego što smo se nadali

13.07.2021. 08:28


Ljetna je sezona u punome jeku. Iako turistički rezultati nisu kao ranijih godina, ipak su, unatoč pandemiji koronavirusa, bolji nego prošle godine. Male otočke zajednice često su izbor turista zbog očuvane prirode, kristalno čistih plaža i manjih gužvi. Ove su godine svakako adut, u nesigurnim vremenima, kada dio turista želi izbjeći velike gužve i popularne priobalne destinacije. Otok Ugljan, jedna je od najpopularnijih destinacija u Zadarskoj županiji. Blizina Zadra i povoljna trajektna povezanost mamac su za sve turiste koji žele uživati u prirodi i čistom moru.


Brojke sve bolje
I mjesto Kukljica poznato je po tim ljepotama. Svake godine sve više turista bira ovo malo ugljansko mjesto kao svoju odmorišnu destinaciju. Popularna je jednako među stranim i domaćim posjetiteljima, od kojih je veliki broj nautičara, što svakako popravlja turističku sliku na kraju sezone. Kontaktirali smo Turističku zajednicu općine Kukljica kako bi doznali kako teče ova, još jedna korona sezona.
– Posjetitelja ima i više nego što smo se nadali, što nam svakako ulijeva nadu da će ova turistička sezona biti puno bolja od prethodne. Što se tiče strukture naših gostiju, svake je godine oko polovica njih u prvome posjetu mjestu, započela je Marija Šarlija iz TZO Kukljice, te dodala kako ih iznimno veseli povratak stalnih gostiju, zbog kojih im se čini kako se pandemija koronavirusa nikada nije niti dogodila.
– Što se tiče brojki i usporedba, prošle je godine u razdoblju od svibnja do srpnja u mjestu ostvareno 480 dolazaka domaćih turista i 812 dolazaka stranih turista, dok je ove godine u istom razdoblju ostvareno 909 dolazaka domaćih turista i 1.838 dolazaka stranih turista. Kada govorimo o noćenjima, u tri mjeseca ljetne sezone 2020. godine ostvareno je 3.912 noćenja domaćih gostiju i 6.773 noćenja stranih turista. Ove su godine brojke mnogo bolje. Zasada je ostvareno 10.676 noćenja domaćih turista i 16.610 noćenja stranih turista, objasnila je Šarlija, te dodala kako je na području Turističke zajednice Kukljica trenutačno tristo aktivnih smještajnih objekata.
– Imamo mnogo privatnih iznajmljivača, kao i Turističko naselje Zelena punta. Veseli nas što je veliki dio tih objekata već sada dobro popunjen, kazala je Šarlija i istaknula kako se nadaju još boljim rezultatima u ostatku sezone.


Pažljivo s događanjima
Što se tiče organizacije zabavnih i kulturnih događanja, po kojima su mala dalmatinska mjesta poznata, ove se sezone treba paziti na svaki detalj. Opće je poznato da Zadarska županija ne kotira tako dobro na ljestvici oboljelih od kornavirusa, što znači da su okupljanja potencijalna nova žarišta širenja virusa, koji je ionako zbog raznoraznih okupljanja već rasprostranjen među žiteljima Zadarske županije.
– Mi ćemo se u Turističkoj zajednici, zbog već poznatih razloga, ovo ljeto koncentrirati na organizaciju izložbi, promocija, sajmova, manjih gastro događanja. S obzirom na situaciju neće se održavati nikakva veća događanja i koncerti, pojasnila je Šarlija, te dodala kako trenutačno ne žele riskirati s organizacijom velikih događanja kako bi zadržali turiste i produljili sezonu što je dulje moguće.
– Mogu pohvaliti kako ugostiteljski objekti rade vrlo dobro, čak odlično. Na terasama popularnih restorana teško se može pronaći slobodan stol, što nas iznimno veseli i radi uspješne sezone, ali i radi dobre zarade koju ostvaruju naši ugostitelji. Što se tiče obilježavanja naše fešte, svakako će se održati proslava Gospe Snježne, jer je to naš najveći blagdan. Biti će procesija i misa u crkvi, rekla je Šarlija, te zaključila kako ne skaču pred rudo te se drže realnih očekivanja, s obzirom na pandemiju.