Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Započelo istraživanje kulinarske baštine

13.07.2021. 12:42


Na projektu »EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA«, čiji je nositelj Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, počela je izrada tradicionalnih kuhinji koje će biti izrađene u sva tri partnerska grada, Zadru, Mostaru i Tivtu. Izrada kuhinja ima za svrhu održavanje radionica dionicima projekta, koji će biti u mogućnosti usvajati znanja i vještine vezana uz stara jela, recepte i načine priprema jela, te će se moći prezentirati u svojim ugostiteljskim objektima. Planiran završetak radova svih kuhinja je prosinac 2021. godine.
Projekt CUHaCHA provodi se u sklopu programa Programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta CUHaCHA iznosi 710.946,94 eura, od čega EU sufinancira 85 posto, u iznosu od 604.304,89 eura. Projekt je započeo s provedbom 15. kolovoza 2020. godine, a predviđeno vrijeme trajanja projekta je 24 mjeseca.
Nositelj projekta je AGRRA, a ostali partneri su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ – kantona iz Bosne i Hercegovine, Općina Tivat iz Crne Gore i Zadarska županija.
Rezultati projekta su zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom te uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja
Još jedna odrađena aktivnost kroz radni paket naziva »komunikacija« jest izrada internetske stranice projekta. Projektni partner koji je zadužen za ovaj radni paket (MONKS) već je odradio većinski dio posla, u suradnji s web dizajnerima iz Bosne i Hercegovine, te doprinosom svakog partnera zasebno. Stranica će uskoro biti dostupna na engleskom jeziku, te će također biti prevedena na sve partnerske jezike.
Web stranica će sadržavati sve novosti i trenutne aktivnosti vezane uz projekt, također će na stranici biti prikazan jedan od glavnih rezultata projekta, a to su staze kulinarske baštine koje će biti ucrtane na interaktivnoj mapi. Staze kulinarske baštine imat će poseban odjeljak na web – stranici i sadržavat će sve prikupljene recepte, načine pripreme jela, te zanimljive činjenice s terena, koje će biti pregledne i podijeljene po regijama.