Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Karavana stara 200 godina stigla do Zadra

Autor: Dunja Maričić

12.08.2009. 22:00
Karavana stara 200 godina stigla do Zadra

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Ima nas iz mnogo zemalja, Hrvatske, Italije, Švicarske, SAD-a, Rumunjske, Bugarske. Funkcioniramo kao velika obitelj. Osim po zanimljivoj izvedbi, zanimljiva je i naša karavana koja nosi povijest u sebi. Naime, karavana je stara 200 godina, restaurirana je, a izgleda kao što je i nekoć, kaže Dunja Jozić-Hristov, voditeljica ovog programa
Cirkus Apollo u srijedu navečer s početkom u 21 sat održao je svoju prvu predstavu pred zadarskom publikom. Nakon nekoliko godina bez cirkusnih animacija, na terenu pokraj Kauflanda, građani su se mogli rasteretiti, kao i zabaviti uz raznovrsne vratolomije, egzotične izvedbe i klaunske pošalice namijenjene najmlađima, koje nerijetko nasmiju i one starije, imune na velika crvena usta i još veće crvene noseve. Ovaj zabavni program trajao je puna dva sata u kojima nije bilo niti pomisli na dosadu i odlazak kućama. Najzadivljenija je ostala dječja postava publike, dok su i stariji pripadnici u pratnji djece ostali bez daha. Naime, izvedba žene-gume i atraktivan ples Shakire – odnosno njezine dvojnice, ostavio je mahom mušku, ali i žensku publiku bez sposobnosti da plješće u ritmu, a sva energija fokusirala se na vizualno.
Ovaj zanimljiv program započeo je can-canom u šarenilu boja i plesnih pokreta. Žonglerske sposobnosti mladog muškarca iz postave ovog cirkusa nekoliko minuta su primorale sve oči iz publike da se vrte u smjerovima kojima su se loptice/voće/štapovi igrali pod šarenim svjetlima šatora. Na dječja lica i lica odraslih osmjeh kao i nježnost izmamio je pas Ruben, crno bijeli Newfoundland koji je neprestano zadirkivao i “gurao” pobješnjelog klauna. Prije spomenuta žena-guma, žena koju u zraku drži samo kosa dok ona izvodi egzotičan ples, Shakirina dvojnica, psi i golubovi, monocikli, skakanje kroz vatrene obruče na tankom užetu neke su od mnogobrojnih točaka koje je ovaj multinacionalni sastav izveo.
Kao što se to i inače radi, dobri duh svakog cirkusa, tko drugi nego klaun, i ovaj put odabrao je nekoliko ljudi iz publike da ih dobronamjeno “izblamira”. Dvoje djece, jedan mladić, jedan muškarac i (ne)sretnim slučajem i vaša novinarka crvenili su se glumeći bend sastavljen od tava, bubnjeva od papira, glasa koji dere uši i sličnih objekata koji vodi prema što neuspjelijoj glazbenoj izvedbi. Iako je bilo pomalo neugodno, na kraju je biti cirkusant pa barem na 5 minuta zanimljivo kako i djetetu tako i onim starijima koji još uvijek imaju sklonosti Petra Pana.
Zanimljiv program završen je sicilijanskim narodnim plesom Tarantellom. Publika, koje nije bilo previše zbog istovremenog prijenosa nogometne utakmice, također je izašla iz šatora s osmjehom na licu.
Cirkus Apollo, iako nomadski kao i svaki cirkus, dolazi iz Italije.
– Ima nas iz mnogo zemalja, Hrvatske, Italije, Švicarske, SAD-a, Rumunjske, Bugarske. Funkcioniramo kao velika obitelj. Osim po zanimljivoj izvedbi, zanimljiva je i naša karavana koja nosi povijest u sebi. Naime, karavana je stara 200 godina, restaurirana je, a izgleda kao što je i nekoć.- rekla je Dunja Jozić-Hristov, voditeljica ovog programa.
Cirkus će biti u Zadru do 22. kolovoza nakon čega nastavljaju svoju turneju.