Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Roditeljima spas u zadnji čas

Autor:

12.08.2009. 22:00
Roditeljima spas u zadnji čas

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Neke od knjiga koje su na našem popisu, uspjeli smo pronaći, nešto još uvijek ne. Stvarno smo odlukom o ukidanju besplatnih knjiga iznenađeni, tim više što smo po završetku školske godine, u okviru humanitarne akcije sve stare udžbenike naše djece dali u stari papir, kažu nam roditelji osnovaca iz Škole Smiljevac


Akcija razmjene i prodaje rabljenih školskih udžbenika, koja se od ponedjeljka odvija u dvorišnom prostoru Gradske knjižnice Zadar, već od samoga početka privukla je veliki broj djece i njihovih roditelja. S dugačkim popisima u rukama roditelji pregledavaju izložene knjige tražeći one koje su na njihovim listama dobivenim u školama, dok mali prodavači nudeći svoje stare udžbenike pokušavaju doći do željenog džeparca.
Mnoge je odluka Vlade o ukidanju besplatnih udžbenika za osnovce i srednjoškolce zatekla nespremnima. Na velike izdatke, koji za pojedini komplet knjiga dosežu i do 1.500 kuna nisu računali pa im je ovakva vrijedna inicijativa Gradske knjižnice – na kojoj do knjiga mogu doći besplatno, ili barem po puno povoljnijoj cijeni od one u knjižarama – ističu, uistinu dobrodošla.
Različita izdanja
– Neke od knjiga koje su na našem popisu, uspjeli smo pronaći, nešto još uvijek ne. Stvarno smo odlukom o ukidanju besplatnih knjiga iznenađeni, tim više što smo po završetku školske godine, u okviru humanitarne akcije sve stare udžbenike naše djece dali u stari papir. Bilo nam je tada rečeno da ćemo za sljedeću godinu knjige dobiti besplatno, kažu nam roditelji osnovaca iz škole Smiljevac, ističući kako se nadaju da će ovdje uspjeti knjige nabaviti barem malo jeftinije.
Za akciju Gradske knjižnice na radiju je čula i gospođa Mira, majka dvoje osnovaca i jedne srednjoškolke. Ona je ističe, dobar dio knjiga, među jučer ponuđenima, već uspjela pronaći.
– Kćer mi je maturantica, sinovi još idu u osnovnu školu i izdaci su bez sumnje veliki. Dosta polovnih knjiga upravo sam pronašla, a što bude falilo, morat ćemo ipak kupiti u knižarama. No, svakako je ovakva akcija roditeljima dobrodošla, kaže gospođa Mira, a njeno mišljenje dijeli i otac troje djece, koji je jučer nudio stare knjige petog i šestog razreda.
Smanjenje troškova
– Ova akcija je za svaku pohvalu. Udžbenici su u knjižarama jako skupi pa je svaka mogućnost za smanjenje troškova, kaže on, vrlo pozitivna.
No, osim skupih udžbenika, dodatan problem onima koji su se jučer zatekli u dvorištu knjižnice, ali i svim ostalim roditeljima, predstavlja i činjenica da za pojedine razrede postoji po nekoliko različitih izdanja. Stoga mogoćnost korištenja starih knjiga, kako čujemo, veliki broj učenika ipak neće imati.
– Vidimo na popisu koji smo dobili u školi da su se autori promijenili, nema onih koji su ovdje ponuđeni. Sve se promijenilo, biologija i kemija, sve je novo, nezadovoljno je komentirao jedan od roditelja.
Kako bi omogućili što većem broju zainteresiranih da sudjeluju u razmjeni i povoljnoj kupnji i ipak uspiju pronaći što više odgovarajućih knjiga, u Gradskoj knjižnici akciju planiraju nastaviti sve do 5. rujna pa se svi oni koji žele sudjelovati i ponuditi svoje stare udžbenike mogu javiti na pultu knjižnice ili na brojeve telefona 301-100 te 301-103.