Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čarobni zvuci Serenissime

12.08.2010. 22:00
Čarobni zvuci Serenissime


Preksinoćnjim koncertom, održanim 11.08. 2010., završile su jubilarne, 50. Glazbene večeri u sv. Donatu. U 21 sat u matičnom prostoru Večeri, crkvi. Sv. Donata, nastupio je s dvadesetak minuta zakašnjenja najcjenjeniji i najkvalitetniji europski ansambl koji se bavi osviještenom, autentičnom interpretacijom rane glazbe – ‘Il Giardino Armonico’ iz Venecije.
O samom programu za festivalski katalog napisao je umjetnički voditelj ansambla Giovanni Antonini slijedeće riječi:
– Posebno je snažan osjećaj bio izvesti program pod naslovom “U Veneciji” upravo ovdje u Zadru, koji je više četiri stoljeća bio dijelom Serenissime. Venecija je bila glazbeno središte od velikog značaja, a ove skladbe skromna su antologija koja u kronološkom luku od stotinu godina prati razvoj sonate sve do koncerta osamnaestog stoljeća. Skladbe Merula, Castella, Legrenzija, široj publici možda nepoznate, pravi su glazbeni dragulji, nastale u maštovitom stilu ranog baroka, gdje je istraživanje forme (koje je svoj vrhunac kasnije dosegnulo u glazbi Vivaldija i Galuppija), često dalo eksperimentalne i ‘moderne’ rezultate.
Nadasve virtuozna Vivaldijeva djela za uzdužnu flautu, vjerojatno su napisana za Ospedale della Piet, žensko sirotište u Veneciji gdje je Vivaldi predavao. Skladbe očitavaju sve mogućnosti ovog instrumenta kojeg će s vremenom zamijeniti poprečna flauta.
Program je zaokružio Galuppijev koncert za gudače, djelo napisano od skladatelja koji je generacijski prethodio Vivaldiju. Koncert je pisan u galantnom stilu kojem je Vivaldi težio u svojim kasnim koncertima, no bez većeg uspjeha. U tridesetim godinama osamnaestog stoljeća kao skladatelj Vivaldi nije više bio ‘u modi’ te je napustio Veneciju i povukao se u Beč, gdje je zaboravljen od sviju dočekao kraj svojega života.
Koncert je trajao do nešto iza jedanaest sati, te je stoga za pola sata prolongiran nastavak programa 14. ‘Zadra snova’ u istom prostoru, gdje su nastavljene projekcije kratkih igranih filmova. Publika je euforičnim aplauzom ispratila talijanske glazbenike i tako na najbolji mogući način navukla zastora na još jedno uspješno izdanje ovog najstarijeg zadarskog kulturnog ljetnog festivala.