Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović: Čast se ne može prodati

12.08.2010. 22:00
Josipović: Čast se ne može prodati


Postupat ćemo po zakonu i neće nas sprječiti nikakva prodaja metalnih znakova časti, ističe Ivo Josipović
Nakon što je Branimir Glavaš objavio kako je sva svoja odličja prodao jednom australskom doseljeniku za 100 tisuća kuna, priopćenjem se oglasio Ured predsjednika Ive Josipovića koji je dosad govorio kako će na temelju zakona odlučiti hoće li Glavašu oduzeti njegovo ordenje. “Dodjela ratnih i mirnodopskih odličja pitanje je časti, a ne metala od kojih su sačinjena. Oduzimanje odlikovanja također je pitanje časti, a ne oduzimanja metala.
Moralni sadržaj
Postupat ćemo po zakonu i neće nas sprječiti nikakva prodaja metalnih znakova časti. Branimir Glavaš može pokloniti, prodati ili učiniti bilo što s metalnim odličjima kao fizičkim znakom časti, ali čast ne može ni prenijeti ni prodati ni otuđiti. Moralni sadržaj časti koji nosi odličje daje i oduzima predsjednik Republike”, poručuju s Pantovčaka.
Glavaš je spremno dočekao Josipovićeve riječi i uzvratio mu je kako mu čast za doprinos u stvaranju i obrani Hrvatske mogu oduzeti samo oni koji su s njim u tome sudjelovali.
“Politička presuda”
“Političkom presudom čast mi nije oduzeta. Uostalom, i Vrhovni sud u svojoj je političkoj odluci ustvrdio da sam dao častan i izniman doprinos u obrani Hrvatske u agresivnom i nametnutom ratu. Čast bi mi mogli oduzeti samo da sam počinio bilo koji od zločina za koje me terete, a nisam ih počinio. Čast bi mi uzeti mogli samo oni koji s također sudjelovali u stvaranju i obrani Hrvatske, a to su prvi i drugi predsjednik, Franjo Tuđman i Stjepan Mesić. Ivo Josipović neka postupa po zakonu”, kazao nam je Glavaš dodajući kako mu je drago da će njegova odlikovanja ubuduće čuvati osoba koja “iznimno cijeni Domovinski rat i one koji su u njemu časno sudjelovali”.