Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mjesto u okruženju borove šume i plavog mora

12.08.2010. 22:00
Mjesto u okruženju borove šume i plavog mora


Turistička patrola Zadarskog lista nastavlja s obilaskom turističkih odredišta na otocima zadarskog arhipelaga, a sve u sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” turistička patrola Zadarskog lista. U njenom nastavku predstavljamo Božavu – dugootočnu oazu mira i čistog mora. Zbog svog položaja u maloj, ali sigurnoj uvali, Božava je odavna zauzela svoje mjesto na nautičkim kartama.
Turizam u Božavi počeo se razvijati još tridesetih godina prošlog stoljeća kada obitelj Uglešić počinje primati prve goste u svoj pansion, a koji su na Božavu došli privučeni mirnom okolicom, borovom šumom i kristalno prozirnim i čistim morem. Glavne kvalitete i karakteristike turizma u Božavi održale su se sve do današnjih dana i razlog su zbog kojeg tisuće turista i nautičara za svoj odmor odabire baš ovo mjesto.
Turistička patrola Zadarskog lista započela je svoj obilazak razgledanjem ulaza u mjesto. Ulaz je zadržao svoju visoku razinu čistoće i urednosti, ali još uvijek nije poduzeto ništa u svezi s njegovim boljim hortikulturnim uređenjem. Nakon ulaza krenulo se prema mjesnom turističkom uredu na čijem ulazu se nalazi drugi, manji plan mjesta. Inače planovi mjesta raspoređeni su na nekoliko lokacija, a najnovija jest veliki plan na samoj rivi. Ured je otvoren svakog dana od 8 do 21 sat. Od turističkih djelatnika uvijek se može dobiti prava informacija o smještaju na Božavi u nekom od apartmana ili hotela te o samom mjestu, Dugom otoku, posebice nacionalnim parkovima i parkovima prirode na njemu i u njegovoj blizini kao i neizostavni informativni-turistički materijal. Pored ureda nalazi se trgovina, pošta i Dom zdravlja, a u neposrednoj blizini je zgrada policije.
Poslije ureda krenulo se u obilazak šetnice. Šetnica na Božavi proteže se duž cijele uvale i praktički zahvaća cijelo mjesto te je zadržala svoj prepoznatljiv izgled i šarm. Opremljena je neizostavnom noćnom rasvjetom za ugodne noćne šetnje uz more, neizostavnim klupama za odmor i kantama za otpad, a za ljepši ugođaj i hortikulturno je uljepšana i postavljeni su detalji iz života naših starih. Danju je ona mjesto za šetnje, a noću je centralno mjesto svih važnijih događanja. U njenoj blizini nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, među kojima su i restorani koji u svojoj ponudi nude neizostavne dalmatinske riblje i mesne specijalitete. Svako spominjanje i opisivanje Božave je nedovršeno, ako se ne dotakne mjesne lučice u kojoj privezane stoje brojne jedrilice i luksuzne jahte na jednom dijelu, a drugom brodice koje svojim izgledom i opremom živo svjedoče o ribarskoj tradiciji mjesta.
Iako je šetnica srce mjesta, njegov obilazak ne bi bio potpun bez da se zađe među stare kuće u dalmatinskoj arhitekturi, u čijim dvorištima se ovih dana suše netom ubrane smokve. Dio vlasnika kuća pobrinuo se i za njihovo hortikulturno uređenje, mahom tipičnim dalmatinskim c


Mjesto idiličnih plaža


Nijedna priča o Božavi nije potpuna, ako se ne spomenu prekrasne pitome plaže skrivene u gustoj borovoj šumi koje oplakuje kristalno bistro i čisto more. Na jednoj strani uvale nalazi se plaža Opatičina – hotelska plaža, a na drugoj Zabočac. U blizini mjesta nalazi se mnogo malih sakrivenih uvala kao stvorenih za bijeg od svih ili za mala robinzonska istraživanja. Za spomenuti je kako se u blizini Božave nalazi plaža Saharun, zaštićeni lokalitet prirode Zadarske županije, koja je po mnogima najljepša plaža na Jadranskom moru.