Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zemlja zove Malagu

12.08.2010. 22:00
Zemlja zove Malagu


Istina je da se to malo odužilo, ali nema smisla sada nešto nagađati. Postoji jedan razumni rok, kojeg je odredila uprava i do kojega ćemo mi čekati. Ne možemo još dugo, jer i mi moramo znati na čemu smo, kako bismo što prije kompletirali roster – kaže Danijel Jusup
Ni jučer službenih obavijesti iz KK Zadra nije bilo, što će reći da se još uvijek čeka papirologija iz Malage. Hoće li ili neće Hrvoje Perić prijeći u redove španjolskog euroligaša, najaktualnije je pitanje u zadarskoj košarci. Da klubu nije toliko potreban novac od odštete, vjerojatno bi Unicaji postavili nešto kraći rok za odgovor, no ovako, očito je da Španjolci odugovlače. Zašto? Ne zna se. Može se samo nagađati, a to ne vodi ničemu. Treba biti strpljiv i sačekati još koji dan, što Unicaji očito nije problem, ali Zadranima jest, jer ih očekuje još mnogo posla oko sastavljanja momčadi. A vrijeme polako prolazi.
– Istina je da se to malo odužilo, ali nema smisla sada nešto nagađati. Postoji jedan razumni rok, kojega je odredila uprava i do kojega ćemo mi čekati. Ne možemo još dugo, jer i mi moramo znati na čemu smo, kako bi što prije kompletirali roster – kaže Danijel Jusup, trener Zadra.
Opcija Greer
U međuvremenu, pojavilo se ime, koje bi trebalo zamijeniti Perića, u slučaju njegova odlaska. Riječ je o Ricardu Greeru, 198 cm visokom igraču iz Dominikanske Republike, koji će 18. kolovoza napuniti 33 godine. Većinu karijere u Europi proveo je u Francuskoj, a prošlu sezonu odradio je u Nancyu te je proglašem najkorisnijim igračem lige. U 32 utakmice LNB lige prosječno je, za 37 minuta provedenih na terenu, postizao 15,8 poena, uz 8,7 skokova i 6,1 asistenciju, te 1,8 ukradenih i 3,7 izgubljenih lopti (valorizacija 22,3), dok je u šest utakmica Eurokupa, za 38 minuta, u prosjeku ostvarivao učinak od 12 poena, 6,7 skokova i 5,2 asista te 1,8 osvojenih i 4,7 izgubljenih lopti (val. 15,5). U prvenstvu je za dva šutirao 53%, za tri 33%, a slobodna bacanja 74%, dok su mu u Eurokupu brojke bile nešto slabije (za dva 44%, za tri 21%, sl.bacanja 63%).
– On je “all around” igrač, ima ga svugdje, a može odigrati i leđima. Iskusan je, ima određenu kvalitetu i mislim da nam može pomoći. Nije lako naći polivalentnog igrača na poziciji trojke, a on je po meni dobro rješenje.
Kakva je sada situacija oko njegovog dolaska?
– Napravili smo određene korekcije i poslali smo mu prijedlog ugovora. Sada očekujemo povratnu informaciju od njegovog menadžera, koji se nalazi u San Franciscu. Dakle, otišli smo još korak dalje u pregovorima. Za sada mi radimo kao da će Perić otići. Naravno, u slučaju da ostane, situacija se mijenja, jer mi jednostavno nemamo novaca da platimo obojicu.
Marsh bi došao
Pitanje centra?
– Stupio sam u kontakt s Marshom i tu, također, očekujemo povratnu informaciju. On je trenutno u kampu Charlotte Bobcatsa i svi oni imaju ambicije zaigrati u NBA-u. Treba vidjeti kolike su šanse da prođe i koliko će se još tamo zadržati, ali ako ne prođe, on bi htio doći u Zadar. Što se financijskog dijela tiče, mislim da smo se s njim dogovorili.
Od trenera Zadra očekuje se i da pruži pravu priliku mlađim igračima, kako bi se eventualno netko od njih isprofilirao kao nositelj igre, ne samo u ovoj sezoni, nego i za budućnost.
– Dosta je bitno da pogodimo s ova tri-četiri igrača, koji će doći, jer ako ne pogodimo, onda će i mlađima biti teže. Oni moraju odrađivati svoje role, biti u sistemu, podići se što više pa ćemo vidjeti. Možda netko od njih iskoči i kao nosioc igre u idućoj sezoni, da odigra malo značajniju ulogu. Nadam se da će biti u stanju to napraviti.
Još u utorak, treninzima se priključio Hrvoje Perinčić.
– On mora svoju fiziku podići na višu razinu, međutim, bitno je da je njegova glava tu, da on hoće, da se bori i da je zdrav – zaključio je Jusup.
Na kraju, dodajmo još da se dolazak Gordana Giričeka u Zadar čini sve manje realnim, očekivano, zbog pitanja financija, no ni o tome još uvijek nema službene potvrde.
 


Okupila se Cedevita


Košarkaši Cedevite jučer su se u Maksimiru prvi put okupili uoči početka nove sezone. Uvodni lakši trening održan je u maksimirskoj šumi, a već danas će se raditi u Sutinskim Vrelima, u kojima se posljednjih tjedana adaptirao parket, koji sada udovoljava novim pravilima (između ostaloga, novi četvrtasti reket, linija trice pola metra dalje). Na prvom okupljanju bili su prisutni svi igrači, osim Amerikanaca Drapera i Pettwaya, koji u Hrvatsku stižu za desetak dana, kada momčad putuje na visinske pripreme na Roglu. Novopridošli Vukušić, Princ i Troha, uz mlade Buvu, Poljaka, Rogića i Kraljevića, koji su priključeni A-2 ligašu Mladosti, pridružili su se novom kapetanu Baždariću te Rudežu, Butorcu, Petroviću i Kaštropilu.




 


Crnogorci, Britanci i Belgijci bez poraza


Nakon trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Litvi 2011., još su tri reprezentacije bez poraza, po jedna u svakoj skupini. U skupini A to je Crna Gora (3-0), koja je u Bijelom Polju pobijedila Italiju (1-3) sa 71:62, na krilima svog najboljeg igrača Nikole Pekovića, koji je postigao 28 poena. Priliku da ostane bez poraza propustio je Izrael (2-1), koji je u dramatičnoj završnici u Espoou poražen od Finske (1-2) sa 84:83, a promašio je i posljednji napad za pobjedu. Sutra u Tel Avivu derbi igraju Izrael i Crna Gora. Vodeća momčad u skupini B ostala je Velika Britanija (3-0), koja je u Sarajevu pobijedila BiH (1-2) s 80:84. Zanimljivo, ovoga puta Britance nisu predvodili Luol Deng i Pops Mensah Bonsu (oba po 16 poena), već 22-godišnji krilni centar Daniel Clark s 23 poena i 36-godišnji bek Nate Reinking, koji je zabio 21. Kod domaćina, dvocifreni su bili Varda (20), Bajramović (16), Domercant (14) i Kojadinović (14p, 8as, 5sk), no nije im pomoglo ni to, ni činjenica da su vodili većim dijelom utakmice. Ukrajina (1-2) je u Lvivu pobijedila Mađarsku (1-3) s 80:71, dok je drugoplasirana Makedonija (2-1) bila slobodna. Najzanimljiviji sutrašnji susret je Makedonija – BiH u Skopju. Treću pobjedu u skupini C upisala je Belgija (3-0), kod kuće protiv Bugarske, 74:69 (2-1), dok se Gruzija (2-1), pred 9700 gledatelja u Tbilisiju, lako obračunala s Portugalom (0-4), 73:57. Sutra se u Sofiji sastaju Bugarska i Gruzija, dok Poljska (1-2) u Lodzu ima imperativ pobjede protiv Belgije, želi li ostati u utrci za Eurobasket.


 


EP kadeta: Danas četvrtfinale, ozljeda Mavre


Hrvatska kadetska reprezentacija danas (14.15) protiv Rusije igra četvrtfinale Europskog prvenstva u Baru. Iako je u srijedu doživjela i drugi bezbolan poraz, u ovu utakmicu ulazi puna samopouzdanja. Prvi u prvom krugu od Njemačke nije ništa značio, jer su Hrvati ionako u drugi krug prenijeli maksimalna četiri boda, a ni drugi, od Francuske, nije imao utjecaja na tablicu, budući da su izabranici Dražena Brajkovića skupinu drugoga kruga završili na prvom mjestu. Hrvatskoj je trebao poraz manji od 7 razlike, a manje od minute prije kraja, gubila je točno sedam, 64:57. No, Dario Šarić (19p, 9sk, 6as, 6il), koji je do tog trenutka šutirao trice 0-8, pogodio je dvije za redom, Francuzi su promašili, te su unatoč porazu 64:63, Hrvati imali više razloga za zadovoljstvo. Karlo Lebo zabio je 17 poena, uz 9 skokova, a Filip Bundović dodao je 11 koševa. Ipak, hrvatsku sreću zbog prvog mjesta ukvarila je ozljeda mladog Zadranina Dominika Mavre, koji je, kako piše kosarka.hr, ozljedio skočni zglob. Mavra je do sada u prosjeku igrao 23 minute, uz učinak od 6,2 poena, 2,2 skoka i jednu asistenciju po susretu, a posebno značajan doprinos dao je u važnoj pobjedi protiv Litve.
Skupina E: Hrvatska 4-1, Srbija 4-1, Francuska 4-1, Litva 1-4, Italija 1-4, Grčka 1-4.
Skupina F: Crna Gora 4-1, Španjolska 4-1, Turska 3-2, Rusija 2-3, Bugarska 2-3, Poljska 0-5.
Raspored četvrtfinala: Hrvatska – Rusija (14.15), Srbija – Turska (16,30), Španjolska – Francuska (18,45), Crna Gora – Litva (21.15).


 


Zahvala Stipčeviću


O odlasku Roka Stipčevića u Cibonu, Jusup kaže:
– Prije svega, ja se moram Roku zahvaliti, jer je on stvarno svaki trening i svaku utakmicu davao sve od sebe. Prema mom mišljenju, on je za Zadar dao dosta. Jasno, svi mi imamo određene dobre i loše strane pa je tako i on neke stvari u igri mogao napraviti bolje, međutim, pokazao je evidentan napredak. Radni aspekt i volja su kod njega bili nevjerojatni i sigurno će nam dosta nedostajati. Volio bih da je ostao, međutim, kada je otišao, najvažnije je da je on zadovoljan.