Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biseri južne Češke

12.08.2011. 22:00
Biseri južne Češke


Osim dvoraca u kojima su nekoć živjele plemičke obitelji, diljem južne Češke nalaze se i mnogi zamkovi, nekadašnje vojne tvrđe. Iako redovito skromnijeg interijera od dvoraca, i zamkovi su mjesta na kojima posjetitelji mogu udahnuti djelić davne i slavne prošlosti
Stariji bračni par s talijanske strane Jadrana, čekajući na ulazak u dvorac Blatna, rado je, kažu, vruće ljetne dane zamijenio prohladnim češkim vremenom i temperaturama koje posljednjih tjedana nisu prelazile dvadeset stupnjeva


Da ljetna turistička  odredišta nisu samo  ona uz more, svjedoče na stotine tisuća turista koji svakoga ljeta  posjećuju brojne dvorce i zamkove južne Češke. Upravo područje češkoga juga, uz glavni  grad Prag, turistima iz cijeloga  svijeta najpopularniji je i najomiljeniji dio Češke, čije su  brojne kulturne znamenitosti,  pa i cijela gradska središta pod  zaštitom UNESCO-a.
Šetnja među  srndaćima
Osim u samoj povijesnoj i  kulturnoj vrijednosti drevnih  romantičnih zdanja, posjetitelji uživaju i u prekrasnom  prirodnom okruženju dvoraca, najčešće smještenih uz kakav ribnjak, tim više što je  južna Češka ekološki najčistiji prostor države.
Među turistima, koji na  ulaznice za razgledavanje  dvoraca ponekad, posebno vikendima, čekaju u redovima,  najbrojniji su Nijemci, Španjolci, Skandinavci i Amerikanci, a mogu se vidjeti i skupine iz Azije, osobito iz Japana. Stariji bračni par s talijanske strane Jadrana, čekajući na ulazak u dvorac Blatna, rado je, kažu, vruće ljetne  dane zamijenio prohladnim  češkim vremenom i temperaturama koje posljednjih tjedana nisu prelazile dvadeset  stupnjeva.
Dvorac Blatna, smješten u  istoimenome gradiću, do danas je zadržao izgled srednjovjekovnoga središta. Kao i  većina dvoraca južne Češke, i  Blatna datira iz prve polovice  13. stoljeća, a bogat interijer,  osim antiknog pokućstva,  uključuje i vrijedne freske.  Osim u samoj unutrašnjosti  dvorca, mnogobrojni posjetitelji Blatne mogu uživati i u  šetnji prostranim parkom kojim slobodno šeću srndaći i  paunovi.
Ministar potomak  vlasnika dvorca
Jedan od najposjećenijih i  svakako najromantičnijih  dvoraca u Češkoj je Hluboka  nad Vltavom. Ovaj jedinstveni “bijeli” dvorac koji svakoga  dana posjećuje stotine domaćih i stranih gostiju, pripadao je poznatoj grofovskoj  obitelji Schwarzenberg, čiji je  potomak aktualni češki ministar vanjskih poslova Karel  Schwarzenberg. Čuvena  Mramorna dvorana i Schwarzenbergova oružarnica samo  su neke od prostorija dostupnih posjetiteljima tijekom  obilaska.
Nakon metropole, najposjećenije češko turističko odredište je Češki Krumlov, biser  južne Češke. Povijesno središte gradića koje okružuje  opjevana rijeka Vltava, nalazi  se od 1992. godine na popisu  UNESCO-ve kulturne baštine. Upravo je prostor na kojemu se prostire dvorac u  Češkom Krumlovu, nakon  praškog dvorca Hradčana,  najveći u Češkoj i jedan od  najvećih u srednjoj Europi.  Dvorac datira iz 13. stoljeća,  ali je u drugoj polovici 16.  stoljeća nadograđen kao renesansna rezidencija plemićke obitelji. Raritet Češkog  Krumlova je i svjetski poznato kazalište na otvorenom  koje se tijekom predstave  okreće kako bi gledatelji događaje na pozornici mogli vidjeti sa svih strana.
U dvorcu snimali  bajke
Nakon Hluboke “najbajkovitiji” dvorac južne Češke, koji je mnogo puta poslužio i  kao mjesto radnji nekih od  najpoznatijih čeških filmskih  bajki, je Červena Lhota. Dvorac se nalazi na mjestu gotičke tvrđave izgrađene u 13.  stoljeću na stjenovitom  otočiću. Današnji izgled dobio je koncem 16. stoljeća kada su ga tadašnji vlasnici prebojili u crvenu boju, te se od  tada dvorac naziva Červena  (crvena) Lhota. U 19. stoljeću Lhota je nakratko postala neogotička građevina,  ali su joj radovi početkom 20.  stoljeća vratili renesansni izgled.
Još je jedan dvorac južne  Češke vrijedan pozornosti  posjetitelja koji cijene spoj  prirode i kulture. U prekrasnom povijesnom gradiću i regionalnom središtu Jindrihuvom Hradecu, koji leži kraj  rijeke Nežarke u jugozapadnom podnožju Češko-moravske visočine, nalazi se jedan  od tri najveća češka dvorca. U  tristo prostorija pohranjeno  je čak sedam tisuća vrijednih  umjetničkih predmeta.
Razgledavanje svih dvoraca redovito je praćeno zanimljivim tumačenjem stručnih  vodiča, koji ponekad i svojom  “dvorskom” odjećom pridonose doživljaju viđenoga.  Mnogi dvorci često skrivaju i  “čudesna” zrcala koja prema  legendama donose sreću svima koji se u njima ogledaju.
Znamenitost južnočeškoga  kraja je i mjesto Pisek u čijoj  se blizini nalazi poznati dvorac Orlik, te povijesno husitsko mjesto Tabor. Orlik je  ime dobio po orlovim gnijezdima na vrhovima stabala  koja se izdižu nad Vltavom.  Izgrađen je u 13. stoljeću kao  utvrda francuskoga tipa, da bi  u 16. dobio renesansni izgled.
Osim brojnih dvoraca u kojima su nekoć živjele plemičke obitelji, diljem južne  Češke nalaze se i mnogi zamkovi, nekadašnje vojne tvrđe  u kojima su obitavali veleposjednici i pripadnici visokog društva. Iako redovito  skromnijeg interijera od dvoraca, i zamkovi su mjesta na  kojima posjetitelji mogu  udahnuti djelić davne i slavne  prošlosti.
Nakon dugogodišnje komunističke nebrige za ove  vrijedne starine, češki su  dvorci u posljednja dva desetljeća zasjeli punim sjajem  i iz godine u godinu privlače  sve više turista željnih uživanja u veličanstvenom  suživotu djela prirode i ljudskih ruku.