Voća u Europi nema. Viškova nema. A kod nas? Pojavi se višak bresaka, a mi nemamo niti jednu tvornicu za preradu bresaka. Ako vi smrznete, preradite – kupac će doći sam
Ovo proljeće smo bili optimisti što se tiče voćarstva, jer je ipak veliki dio voćaka bio pošteđen elementarnih nepogoda, kaže mr. sc. Frane Ivković, dopredsjednik i glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice kojeg smo zatekli kako i na odmoru u svom zavičaju provodi vrijeme posjećujući ovdašnje voćare i pomaže im savjetujući ih u njihovom radu. Iapk, očekivanja iz proljeća nisu se ispunila do kraja, kazao nam je dalje Ivković dok smo pregledali uzorni voćnjak Darija Buljata u Baštici.
– Najprije je došlo do suše i tamo gdje nije bilo natapanja, bio je daleko manji urod. No, još se gore dogodilo u posljednje vrijeme, čega smo i bili svjedoci i u Zadarskoj županiji da pojedini voćari nisu zadovoljni otkupnim cijenama voća. Nisu zadovoljni iz razloga što naši trgovci nisu svjesni da i oni moraju svoju budućnost graditi na domaćoj proizvodnji, jer njihova logika uvoza će na kraju ostaviti posljedice više na njih nego na voćare, istaknuo je mr. Ivković koji nam je svoje tvrdnje ovako argumentirao:
I Otkupljivači mogu nestati
– Voćari će svojom organizacijom i uvođenjem novih tehnologije smanjiti troškove svoga rada i proizvoditi bolju kvalitetu. Organizirat će se i sami nastupati na tržištu. I tako će veliki dio takozvanih otkupljivača s ovih prostora jednostavno nestati, kao što su već nestali u nekim zemljama, primjerice Nizozemskoj ili Poljskoj, podsjeća nas Frane Ivković.
I u tim zemljama postojali su otkupljivači koji su voće pripremali za tržište i nudili ga trgovačkim lancima, no došlo je do promjena u kojima se situacija izmijenila.
– Voćari su u tim zemljama doživjeli preobrazbu i uvidjeli da će oni ako i dalje budu samo proizvođači, oni koji samo nude svoj proizvod, a da nisu osposobljeni, da na taj način gube dio sredstava. I samo na takav način vidim izlazak hrvatskog voćarstva iz ove krize. Mi moramo priznati da je hrvatska država uložila ogromna sredstva u razvoj voćarstva, bilo preko kapitalnih ulaganja, bilo preko subvencija za podizanje dugogodišnjih nasada. Tragično je, međutim, bilo što voćari u početku nisu bili sposobni zaduživati se i graditi sami hladnjače, distribucijske centre, kamione-hladnjače i ostalo. Oni su samo podizali voćnjake računajući da će takozvani otkupljivači imati razumijevanja i da će zajedno surađivati. Međutim, otkupljivači podcjenjuju voćare i ako se pojavi višak voća oni jednostavno ne računaju na svog partnera, kazao je Ivković uvjeren da su se otkupljivači i proizvođači u voćarstvu morali naći kao suradnici u važnoj društvenoj zadaći opskrbe tržišta voćem. Za uzgoj kojeg u Hrvatskoj postoje idealni uvjeti.
Šljive kao breskve
– Ovo što se dogodilo u Zadarskoj županiji dogodilo se i u Slavoniji gdje su voćari, također, istupili oštro tvrdeći da ih otkupljivači ucjenjuju, posebice kod šljive. No, voćari se nisu mogli samo organizirati jer su sva svoja sredstva uložili u razvoj i podizanje novih voćnjaka, a sada moraju krenuti u modernizaciju hladnjača, platformi za berbu, sustava za natapanje, sustava protiv tuče i tek kada to zaokruže i kada izgrade svoju distribucijsku mrežu, tada će profitirati i potrošači. Dobit će jeftinije voće, a proizvođači će imati zaradu od petanest do dvadeset posto, a treba uzeti obzir da danas neki otkupljivači ostvaruju maržu od trideset do četrdeset posto.
Mr. sc. Frane Ivković smatra da je ovakav razvoj događaja jedini realan ukoliko hrvatski voćari žele opstati, a podvlači da to nije stav samo Hrvatske voćarske zajednice, nego i Europske unije:
– EU nam je rekla, vi voćari niste još osposobljeni za Europu. Vi ako uđete u EU s ovakvim voćnjacima i s ovakvim načinom proizvodnje i trgovine vi ćete propasti, i EU će nam pomoći. Pomoći će voćare sa 60 posto bezpovratnih sredstava, Hrvatska država mora dati 25 posto i to se obvezala prema EU, a na voćaru ostane još 25 posto, kazao nam je Ivković koji je bio u izaslanstvu koja je nedavno bila u Poljskoj, koja je najbolje od svih europskih zemalja primijenila sustav organizacija poljoprivrednih proizvođača. Do posjeta je došlo zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika Ivana dell’Vecchia.
– U Varšavi su nas primili na visokoj razini i iznijeli nam koncept proizvođačkih grupa i proizvođačkih organizacija. Poznavajući situaciju u Europi, mogu vam kazati da je Poljska jedina država koja je uspjela do maksimuma izvući tu pomoć. Pojedine grupe su u Poljskoj dobile pomoć od 20 pa do sto milijuna eura! I oni su se udružili i izgradili potpunu infrastrukturu uz pomoć Europe i Poljske te četvrtinu vlastitog ulaganja. Mi smo vidjeli kod njih kako to funkcionira: prva, druga i industrijska klasa. Njihova prosječna cijena jabuke, uključivo sve tri klase prosjek je 49 do 52 eurocenta, što je fantastična cijena za proizvođače. Nadalje, proizvođači izravno prodaju svoje voće trgovačkim lancima, sami idu u izvoz, bez posrednika koji ih guši. Isto je bilo i u Nizozemskoj dok država nije pomogla nizozemskim voćarima da se osposobe. Taj poljski model je jedini koji je od svih država uspio i oni su danas, primjerice, najveći proizvođači jabuka u Europi. Talijani imaju dva, a Poljaci tri milijuna tona, otkrio nam je Ivković, no i u ovom podatku mogu se izvući i dodatne pouke za naše voćare.
Veletržnica koja funkcionira
Naime, Poljska nema takve ekološke uvjete kakve ima Hrvatska te su se u razvoju voćarstva morali preorijentirati i na nove sorte i na nove podloge, ali kako nam je kazao Ivković, tamo sve to funkcionira.
– I tamo su oni voćari koji se nisu udružili u organizacije ili grupe koji su mislili sami prodavati, oni su jednostavno propali kada je profunkcioniralo tržište. I zato ja savjetujem hrvatskim voćarima, ali i povrćarima da se udruže na ovaj način. To nisu nekakve prijašnje zadruge, njihov voćnjak će ostati njihov, ali velike količine voća i povrća se na svjetskom tržištu uvijek mogu plasirati. Jednako kao što brodovi s naftom kruže po oceanu, jednako je i s voćem. Ako imate mogućnosti skladištiti ga i pakirati i sačuvati, ono će naći kupca jer uvijek je negdje nedostatak voća u svijetu i to je jedini način. Mi imamo veletržnice u Osijeku, Rijeci, Splitu, Benkovcu i niti jedna ne funkcionira, a u Poljskoj smo vidjeli veletržnicu koja funkcionira savršeno. I zato kažem mlađim kolegama ako se ne budemo udružili i iskoristili te voćarske fondove, opet ćemo biti posljednji po voćarskoj proizvodnji, a pop tehnologiji iza Albanije, ustvrdio je Frane Ivković koji jedino u takvom vidu organiziranja vidi način da se za ubuduće spriječe slučajevi kao što je krčenje bresaka u Zadarskoj županiji ili najavljeno krčenje šljivika u Slavoniji.
Budućnost koju su mr. Ivković i drugi koji su posjetili Poljsku vidjeli i koje žele prenijeti domaćim proizvođačima, uvjerili su ih da se pravilnim organiziranjem može doći do prave razine proizvodnje i do toga da voćari u Hrvatskoj žive standardom koji imaju voćari u zapadnoj Europi. Morat će se, naglašava i te kako raditi u voćnjaku, uvijek je moguće da se dogodi i pojedinačni slučaj neuspjeha, ali za većinu ovo je jedina šansa, a mogućnosti voćarstva su još uvijek velike.
– Voća u Europi nema. Viškova nema. A kod nas? Pojavi se višak bresaka, a mi nemamo niti jednu tvornicu za preradu bresaka. Ako vi smrznete, preradite – kupac će doći sam. Ove godine me je zvalo toliko Rusa i tražili su toliko šljiva, jabuka, bresaka.. Upućivao sam ih na Zadar i na dolinu Neretve, ali oni su mi kazali da ne mogu skupiti jedan šleper bresaka. A što će njima jedan šleper bresaka i da ga skupe. Njima treba garancija da će svaki tjedan imati najmanje 3, 4 do deset šlepera voća za Moskvu i da s pojavimo tamo na tržištu s vašom kvalitetnom breskvom. No, nama se pojavi tri tone viška nekoga voća i već je cijela država na nogama, umjesto da se organiziramo da znamo gdje i koliko čega imamo i da to možemo sve prodati. Istovremeno nam fali nasada jabuka, šljiva, bresaka, krušaka, svega, a ljudi ne mogu prodati? Ne mogu jer s malim količinama ne može se prodati ništa. Ali udruženi, to je drugo. U Poljskoj proizvođačka grupa ima između 60 i 120 članova. Primjerice, proizvođačka grupa jabuka, krušaka, bresaka i – kupusa. Tako su se udružili, kaže ivković.
Udruživanje se provodi temeljem boljeg nastupa na tržištu, ali i uz obvezatni razvojni program. Novac se ne može dobiti samo za golu proizvodnju. Potreban je razvoj, planovi za hladnjače, distribucijske centre, pakirnice, palete, platforme za berbe, kao i kamioni hladnjače za prijevoz, pojasnio nam je Frane Ivković koji ističe da je današnji način prijevoza voća u Hrvatskoj zapravo nedopustiv.
– Mi smo jako slabo iskoristili i IPARD i SAPARD. Oni koji su donosili pravilnike kao da su ih donosili protiv hrvatske poljoprivrede. Nisu ih dobro uskladili. I sam sam doživio da se kaže onaj tamo Ivković on ima 35 ha zemlje, zašto bi se on dalje širio, njemu je predobro, a ja nisam ni jedan hektar zemlje kupio od države, nego sve privatno. I ako ste samostalni i borite se za struku, onda vam ne mogu naći crnu mrlju, istaknuo je Ivković koji je prokomentirao i svoja iskustva iz Poljske glede voćarstva na zadarskome području:
Mehanizacija i radna snaga
– Ako voćari ovdje ostanu kao i do sada, to znači da svatko radi za sebe, svatko traži svoga kupca i slično te ako uđemo EU, oni će teško moći ovladati tržištem. Možda ovdje zadarskim, ali sigurno neće moći nastupiti na europskom tržištu. A upravo zadarsko područje od svih hrvatskih područja ima blistavu budućnost u voćarskoj i povrćarskoj proizvodnji. Od Nina do Skradina – to je idealno područje. Ljudi se boje problema radne snage, ali ako vi osuvremenite svoju mehanizaciju, više vam ne treba puno ljudi niti u berbi. Ako berete s platformama ručno to je 600 do 800 kg, a sa suvremenim pomagalima 2.500 do 3.000 kg. Primjerice, jabuka i s time za triput smanjujete broj radnika. K tome radnik radi lakši posao, ali ne može zabušavati jer ga stroj vuče. I tako će svi zaraditi. A bogatstvo Zadarske županije je u breskvama, kasnim sortama jabuka, maraška, stolne šljive koje su u izvozu zapravo broj jedan, zahvalnija i od jabuka koliko se traži. U Europi jedino Francuska, Italija i Hrvatska mogu uzgajati sve tri vrste voća: kontinentalno, mediteransko i subtropsko, ali moramo se uključiti u svjetske cijene voća. Kazao sam i kada su ovdje krčili nasade bresaka da je cijena od 4,5 do 5 kuna da je za proizvođača dobra. Za jabuke od 2,80 do 3 kune, to je dobra cijena s kojom može opstati, proizvoditi i ići u razvoj. Ali tu cijenu ne možete postići s proizvodnjom do deset tona bresaka po hektaru. I ako vam devedest posto nije prva klasa – vi ne možete opstati. I Europa nas na to sili, jer oni bolje znaju našu proizvodnju nego mi sami. Rekli su mi ćemo vam pomoći, razvijete se, oni koji budu dobro radili će opstati, jer Europi fali voća, zaključio je mr. sc. Frane Ivković.
Nije višak nego manjak šljive
Neredi koji su na našem području izbili zbog breskve, prijete i Slavoniji, ali zbog šljive:
– Šljiva je jedna voćna vrsta koja se troši dosta u svježem stanju, a da ne govorim da ni jedan plod šljive ne smije propasti, jer se može preraditi u bilo koji vid prerade. Govorimo da Hrvatskoj treba deset tisuća hektara novih šljiva da bi se mogli pojaviti na svjetskom tržištu, a mi imamo nekih 300 do 400 hektara i već je nastupio problem i govori se kako će ljudi krčiti nasade šljiva, upozorio je Ivković.
Građevinci pomažu voćarima
– Kod nas se voćari boje kako će oni uložiti tih 25 posto potrebnih za organizacije proizvođača. Poljaci su to ovako riješili: njihove tvrtke u građevinarstvu koje su, kao i kod nas, izgubile veliki dio poslova, ponudile su voćarima izgradnju hladnjača i distribucijskih centara s počekom plaćanja. Kada su došli do određene razine izgrađenosti, voćari su mogli na to podignuti hipoteke i tako dobiti onih potrebnih 25 posto, kazao nam je mr. Ivković.
Organizacija ili propust
– Izaslanstvo poljskog Ministarstva poljoprivrede će doći na VI. međunarodni sajam voća u Čakovec, zajedno s predsjednicima njihovih proizvođačkih grupa da nas na tom skupu pokušaju uvjeriti da prihvatimo taj model. To je pitanje ili ćemo biti stvarno voćari ili ćemo propasti, kaže Ivković.
Smokve se sade u Tajlandu
– Sramota je koliko mi nedovoljno cijenimo smokve. Moj kolega Prgomet iz Rovinja, pokrenuo je projekt podizanja smokava i za sada je uspio podignuti 2 do 3 ha nasada i ništa više, a u Tajlandu je uspio podignuti 50 ha. Što reći nego da smo malo čudan narod.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Hrvatska
PREGOVORI
HDZ-ov Marko Milić demantira: “Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade sa DP-om”
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA