Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obrtnici sezonski pomažu, ali godišnje – padaju

12.08.2011. 22:00
Obrtnici sezonski pomažu, ali godišnje – padaju


Obrtnici su dali obol sezonskom zapošljavanju rastom u drugom kvartalu, ali na godišnjoj razini padaju već nekoliko godina
Zaposlenost u obrtu i slobodnim profesijama (imaju u odnosu na obrtnike simboličan udjel) u drugom kvartalu godine bilježila je očekivano rast. U lipnju 2011. u odnosu na svibanj povećao se za 3,1%. Od toga je broj žena povećan za 3,7%.
Pad broja zaposlenih zabilježen je u četiri područja djelatnosti i kreće se od 0,4% (građevinarstvo) do 2,9% (obrazovanje).
Petnaest područja djelatnosti jest u porastu koji se kreće od 0,1% (djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi) do 12,6% (djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane). Dakle, lavovski obol barem sezonskom zapošljavanju očekivano daju ugostitelji u najširem smislu.
Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, pad bilježi šest županija i kreće se od 0,1% u Krapinsko-zagorskoj županiji, Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu do 0,7% u Koprivničko-križevačkoj županiji. Četrnaest županija bilježi porast, koji se kreće od 0,1% u Sisačko-moslavačkoj županiji, Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji do 10,8% u Šibensko-kninskoj, a u Zagrebačkoj županiji ostao je na razini prethodnog mjeseca.
Od 217.870 u travnju do konca lipnja broj obrtnika i kod njih zaposlenih je dorastao do 231.160.
Zadarska županija imala je u tom vremenu jedan od bitnih skokova u zemlji, odnosno s 10.500 uvećana je na 11.900 obrtnika i kod njih zaposlenih.
Lavovski dio otpada na standardno znane djelatnosti koje se “napušu” tijekom ljeta – ugostiteljstvo, dakle usluge smještanja i pripreme hrane kod kojih je broj zaposlenih uvećan već do lipnja za 800 osoba, a svoje su dali trgovci s 300 novoangažiranih.
Zadarska je županija time ostala vrh hrvatskog obrtništva jer su veće sredine samo Zagreb, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska županija i Istra odnosno Zagrebačka županija, a Zadarskoj je uspjelo tijekom ljeta nadmašiti u zimi snažniju Osječko-baranjsku.
Zadarske su brojke sigurno nastavile rasti i tijekom srpnja, možda i kolovoza, pa će završne brojke biti bolje. No valja ipak kazati da i ove govore istovremeno o prilogu obrtnika sezonskom spašavanju nezaposlenih, ali i padu obrta općenito jer je nekad u vršnim mjesecima broj obrtnika i kod njih zaposlenih prelazio 14.000 na području Zadarske županije. U tom treba tražiti i razloge sve agresivnijeg negodovanja i pripetavanja ovdašnjih obrtnika s nositeljima javne vlasti, što se naročito izražava u Zadru.