Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Otvorili lažni profil, pa maltretirali 16-godišnju poznanicu

12.08.2011. 22:00
Otvorili lažni profil, pa maltretirali 16-godišnju poznanicu


Riječ je o 16-godišnjaku koji je otvorio profil na društvenoj mreži na ime treće muške osobe, a na kojem je, koristeći osobne podatke svoje vršnjakinje, stavljao postove kojima se nude sadržaji eksplicitnog seksualnog sadržaja. U tu je svoju “zabavu” uključio i tri godine mlađeg dječaka
Još jedno maltretiranje i zlostavljanje preko Facebooka otkrili su zadarski policajaci zbog čega su u četvrtak na obavijesni razgovor u policijsku postaju doveli 16-godišnjaka i njegovog tri godine mlađeg prijatelja.
Nakon okončanog kriminalističkog istraživanja u nazočnosti njihovih roditelja, protiv ove dvojice maloljetnika podneseno je i posebno izvješće Državnom odvjetniku za mladež u Zadru.
Ovaj 16-godišnjak iz okolice Zadra sumnjiči se naime, da je, od početka godine, u više navrata otvorio profil na društvenoj mreži na ime treće muške osobe, na kojem je, koristeći osobne podatke jedne svoje vršnjakinje – njezino puno ime i prezime, adresu, broj mobitela – stavljao postove kojima se narušava njena privatnost te nude sadržaji eksplicitnog seksualnog sadržaja. U tu je svoju “zabavu” uključio i 13-godišnjeg dječaka iz Zadra koji je također stavljao takve postove. To im nije bilo dosta, pa su čak po raznim dijelovima grada pisali uvredljive i provokativne grafite s njezinim imenom i prezimenom.
Sličan slučaj, podsjećamo, dogodio se i početkom lipnja ove godine kada je 15-godišnjak također, iz okolice Zadra, svojoj vršnjakinji otvorio lažni profil na Facebooku zbog čega je ona doživljavala velike neugodnosti.
– Zbog lažnog profila maloljetnica je na mobitel primala uznemiravajuće pozive nepoznatih ljudi – potvrdio je tada glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, napomenuvši kako je protiv 15-godišnjaka podneseno posebno izvješće Državnom odvjetniku za mladež u Zadru.
No, nažalost, do sada se pokazalo kako se na taj način ne “zabavljaju” samo pubertetlije, već i odrasli ljudi, a tome u prilog govori i slučaj 26-godišnjeg zaposlenika zadarske Gradske uprave Šime Kožula. On je izradio lažni profil svojoj poznanici. U njemu je naveo njezine osobne podatke i broj mobitela uz naznaku da nudi razne seksualne usluge. Nakon što se djevojci “užario” telefon zbog svakakvih neugodnih poziva, zaradio je kaznenu prijavu te je protiv njega podignuta i optužnica i čeka ga suđenje. Za ovo je kazneno djelo – nedozvoljene uporabe osobnih podataka – i uznemiravanja, zakonom zapriječena kazna do šest mjeseci zatvora.