Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šilježice i polovica ovaca u stadu Franća Sabalića već omrkane

12.08.2011. 22:00
Šilježice i polovica  ovaca u stadu Franća  Sabalića već omrkane


– U stadu je ovan važan i treba dobro razmisliti kada se bira kojeg će se ostaviti. Uvijek uzimam ovna iz stada, od paške ovce, kaže Franći Sabalić ne krijući zadovoljstvo dosadašnjim tijekom mrkanja šilježica i ovaca


U lipnju je na Pagu završila sezona mužnje  i ovčari su imali nekoliko tjedana za odmor.  No, za ovčare je odmor završio, jer je prvih dana kolovoza počela sezona mrkanja ovaca, a to je vrijeme  kada svakodnevno moraju  obilaziti stada. U svakom  stadu je određen broj starijih  ovaca i mladih šilježica.
Šilježice za rasplod
– Šilježica je janje ženskog  spola staro godinu dana koje se ostavlja za rasplod, a  paška ovca dostiže spolnu  zrelost u dobi od sedam do  dvanaest mjeseci, dakle  spolno je zrela u kolovozu  i rujnu tako da ojanji u prosincu i siječnju kada i  počinje sezona mužnje, navodi Ivica Peranić iz Javne  poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore.
Prema službenim podacima na Pagu ima oko 30.000  ovaca, a od siječnja do svibnja ojanji se između 25.000  i 30.000 janjadi. Broj  šilježica koje se ostavlja za  rasplod ovisi o veličini stada, ali i mogućnostima  ovčara. Paški ovčar Franći  Sabalić ove godine je ostavio deset šiljezica. Kao i  drugi otočni ovčari, od prvih  dana kolovoza veći dio dana  provodi uz stado jer je potrebno paziti na ovce. O  njihovoj snazi i uhranjenosti ovisi kako će podnijeti  vrijeme do janjenja, ali i janjenje, a o tome ovisi i broj  janjadi, kao i proizvodnja  ovčjeg mlijeka. Sabalić navodi kako su ovce u srpnju,  nakon sezone mužnje, osnažile i sada su spremne za  pripust.
Ovan na 25 ovaca
– Ovce koje su ostavljene  za rasplod treba stalno promatrati jer nisu sve jednake.  Neke ovce su jače, neke slabije, neke lakše podnose vrijeme do janjenja, a neke teže  i zbog toga treba raditi selekciju. One slabije se odstranjuje od stada i nakon  sezone janjenja se zamjenjuju drugima, kaže Sabalić.  
Šilježice se pažljivo biraju  i u prosjeku se drže u stadu  od pet do osam godina. No,  pažljivo se biraju i ovnovi, a  paški ovčari u stadu drže  jednog ovna na 25 ovaca.   Ovnove se mora dobro procijeniti, a odabiru se najjači i  najbolje razvijeni jer koliko  o ovci, toliko i o ovnu ovisi  kakva će biti janjad. Ovnove  se u stadu drži tri do pet  godina. 
– U stadu je ovan važan i  treba dobro razmisliti kada  se bira kojeg će se ostaviti.  Uvijek uzimam ovna iz stada, od paške ovce, kaže Sabalić.
Sabalić je zadovoljan dosadašnjim tijekom mrkanja  ovaca.
Od mrkanja do  janjenja
– Vrijeme mrkanja je tek  počelo, a u mojem stadu je  već oko polovice ovaca  oplođeno. Zadovoljan sam  jer ovce imaju dovoljno ispaše, jake su i zdrave, kaže  Sabalić.
Za vrijeme sezone mrkanja Sabalić vodi evidenciju  onoga što se događa u stadu.
– Bilježim kada je koja ovca oplođena jer tako znam  kada će početi janjenje i mogu se na vrijeme pripremiti  za početak sezone mužnje.  U mojem stadu mrkanje je  počelo početkom kolovoza,  a to znači da će janjenje  početi prvih dana siječnja,  kaže Sabalić.
Od mrkanja do janjenja  prođe 146 dana, odnosno  četiri do pet dana manje od  pet mjeseci. Kao i u stadu  Franća Sabalića tako i u stadima drugih otočnih ovčara  janjenje će početi u siječnju.  Do tada ima dosta vremena,  ali kako bi sezona janjenja  bila uspješna, u vrijeme mrkanja stado treba redovito  obilaziti. Na otočnim  pašnjacima je počeo novi ciklus stvaranja koji vodi obnavljanju stada, janjenju,  mužnji i proizvodnji paškog  sira.