Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani otputovali na Svjetski dan mladih u Madrid

12.08.2011. 22:00
Zadrani otputovali na  Svjetski dan mladih u Madrid


Mladi iz Zadarske nadbiskupije već više od dva desetljeća redovno sudjeluju na Svjetskom danu mladih, a papu Ivana Pavla II. i Benedikta 16. pratili su po cijelom svijetu


Jučer u podne  180 mladih iz Zadarske nadbiskupije sa svojim svećenicima te 20 mladih iz Makedonije otputovali su brodom “Zadar” u Anconu i tako  je počelo 12-dnevno hodočašće koje će vrhunac imati 21. kolovoza u Madridu.  Glavni grad Španjolske domaćin je Svjetskog susreta  mladih na kojem će sudjelovati oko 1.500 hodočasnika iz Hrvatske. Papa Benedikt XVI. stići će u Španjolsku 18. kolovoza, a središnje  misno slavlje predvodit će u  nedelju, 21. kolovoza, u madridskoj zračnoj luci Cuatro  Vientos. Mladi iz Zadarske  nadbiskupije već više od dva  desetljeća redovno sudjeluju  na Svjetskom danu mladih, a  papu Ivana Pavla II. i Benedikta 16. pratili su po cijelom svijetu, od Toronta  (Kanada), gdje su bili 2002.  do Sydneyja (Australija), koji je bio domaćin 2008. godine. Program ovogodišnjeg  Svjetskog dana mladih traje  od 16. do 21. kolovoza pod  geslom “Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni vjerom”. Prije polaska za Španjolsku mladi će Zadrani pet  dana boraviti u Italiji gdje će  svakodnevno evangelizirati  u mjestima regije Marche.
Svjetski dan mladih  održava se svake dvije do tri  godine u nekoj od država domaćina. Organizatori u Madridu potvrdili su da je dosad  prijavljeno više od 440.000  mladih iz 182 zemlje svijeta,  većinom iz Europe i Latinske  Amerike. Najviše mladih dolazi iz Italije, Španjolske,  Francuske, Sjedinjenih  Američkih Država, Njemačke…
Blagopokojni papa Ivan  Pavao II. bit će zaštitnik  Svjetskog dana mladih. Organizatori Svjetskog dana  mladih ističu kako je papa  Ivan Pavao II. uvijek imao  posebne afinitete prema mladima. Godine 1985., kada je  održan prvi Svjetski dan  mladih, papa je poručio da  “cijela Crkva treba biti na  svjetskoj razini što više potpora mladima u njihovim  tjeskobama i željama, u  njihovoj otvorenosti i nadi,  kako bi im se ispunila njihova očekivanja i kako bi im se  navijestila sigurnost u Kristu”.


Na Filipinima četiri milijuna mladih




Svjetski susreti mladih pokrenuti su na inicijativu blaženog pape Ivana  Pavla II. osamdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednji takav susret  mladih vjernika održan je u Sydneyju, u Australiji, 2008., kada se okupilo oko  400.000 mladih, a posebno brojni susreti održani su 1995. na Filipinima,  gdje se okupilo nevjerojatnih četiri milijuna mladih, potom u Rimu jubilarne  2000. godine, gdje je sudjelovalo dva i pol milijuna te u Njemačkoj 2005. i  Francuskoj 1997. s 1,2 milijuna katolika.