Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadru treba kontejnerski terminal

12.08.2011. 22:00
Zadru treba kontejnerski terminal


U Zadru je od 3. kolovoza do 2. rujna ove godine na javnom uvidu Studija o utjecaju na okoliš Kontejnerskog terminala Luke Gaženice Zadar. Izložena je na Narodnom trgu u Gradskoj upravi Zadra. Javno izlaganje uslijedit će 30. kolovoza.
Javni je uvid organiziran temeljem mišljenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a organizira ga Upravni odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Grada Zadra. Iza aktivnosti pak stoji Lučka uprava Zadar. Nakon izmjena i dopuna prostornog plana i konačnog pristupanja definiranja budućnosti treretnog dijela Luke Gaženica, stvorene su pretpostavke da na ovom prostoru, uz druge promjene, niknu dva kontejnerska terminala, jedan veći u produžetku uz sadašnje gatove za tekuće terete a drugi manji uz prostor na kojem se već godinama radi. Prostor se stvara nasipom i uređenjem Trajektnog terminala Gaženica kao najkrupniji projekt ovog trenutka na našem području, težak preko 320 milijuna eura. Program je i u potpunosti kompatibilan i svakako razvojan.
Za sada Lučka uprava nema sredstva za provesti projekt, ali ima puno razloga izraditi ga. Jedna od mogućnosti na koje se prvenstveno računa je kandidiranje takvog projekta prema fondovima EU-a, za što su potrebni svi uredni “papiri”.