Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ambrozija počela cvasti, broj alergija će rasti

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.08.2012. 22:00
Ambrozija počela cvasti, broj alergija će rasti

Foto: Adam VIDAS



To je prvi put ove godine, da je pelud ambrozije zabilježena na zadarskom području. Za očekivati je da će prema sredini i kraju kolovoza koncentracija peludi rasti, kaže Anita Vucić, dodajući da koncentraciju peludi u zraku ovisi o vremenskim prilikama
Vrijeme je cvjetanja ambrozije čija je pelud u klinički relevantnim koncentracijama posljednjih godina prisutna i u Dalmaciji te kao takva odgovorna za znatan dio sezonskih alergija. Dok kontinentalna Hrvatska, posljednjih dana bilježi visoke koncentracije peludi ambrozije, u Dalmaciji koncentracija peludi korova, izrazito opasne i alergene svojte Ambrosia artemisiifolia L., je niska. No, i niske koncentracije peludi ambrozije, koje se trenutno mjere u Zadru, su dovoljne da kod izrazito osjetljivih ljudi izazovu alergijsku reakciju.
Građani zadovoljni
Zadarski Zavod za javno zdravstvo odnedavno ponovo prati vrste i koncentracije peludi u zraku, čime je nastavljen program koji je ukinut prije više od dvije godine u sklopu racionalizacije troškova u Gradu Zadru.
No, umjesto nekadašnjih 180 tisuća kuna, gradska vlast program praćenja vrsta i koncentracija peludi financira s 20 tisuća kuna. S drastičnim smanjenjem prihoda došlo je do određenih promjena u realizaciji programa, no u Službi za zdravstvenu ekologiju, točnije Odjelu za mirkobiologiju i biologiju su zadovoljni te pozivaju građane da kao i ranijih godina surađuju s njima i dojavljuju informacije o lokacijama gdje raste ambrozija.
Ranijih godina, u Zadru je u više navrata, izmjerena visoka koncentracija peludi ambrozije što je dokaz da se taj korov udomaćio na našem području. Najviše je bilo uz Gaženičku cestu i na Bokanjcu, a nesmetano je rasla i na potezu od Žmirića do Vira te na području Biograda i Vrane.
Kako se s programom praćenja koncentracije peludi tek krenulo, u Zavodu za javno zdravstvo još nemaju friških informacija gdje sada ambrozije ima, no da je počela cvasti pokazuju prvi rezultati mjerenja. Niska koncentracija peludi ambrozije u zraku, dokaz je, kako kaže Anita Vucić, iz Odjela za mirkobiologiju i biologiju, da je ambrozija tu.
– To je prvi put ove godine, da je pelud ambrozije zabilježena na zadarskom području. Za očekivati je da će prema sredini i kraju kolovoza koncentracija peludi rasti, kaže Anita Vucić, dodajući da koncentraciju peludi u zraku ovisi o vremenskim prilikama.
Sunce i vjetar
Kako pelud ambrozije ima vrlo dobre aerodinamične osobine može putovati i do nekoliko stotina kilometara, a njegovu raspršivanju pogoduje sunčano i vjetrovito vrijeme. Ambrozija je najvjerojatnije stigla u Zadar i s građevinarima iz unutrašnjosti Hrvatske, odnosno njihovim kamionima, koji rade na našem području.
Inače, Ambrosia artemisiifolia, koja izaziva alergijski rinitis u kombinaciji s alergijskim konjuktivitisom i astmom, u narodu poznatija pod imenima limunđik i pelinolisna ambrozija, samonikla je biljka koja potječe iz prerijskih predjela Sjeverne Amerike. U Europi se pojavila krajem 19. stoljeća kada je prenesena kao slijepi putnik brodovima koji su prevozili sjemenke žitarica, crvene djeteline i lucerke. U posljednjih 20 godina ambrozija je glavni korov u zemljama srednje i jugoistočne Europe. U Hrvatskoj ambrozija je prvi put evidentirana 1941. godine na području Podravine, Posavine i Slavonije. Danas ambrozija raste u cijeloj Hrvatskoj, osobito u Slavoniji, porječju rijeka Save i Drave, s tim da je okolica Osijeka evidentirana kao područje s najvećom koncentracijom peludi ambrozije u ovom dijelu Europe. S kontinentalnih dijelova Hrvatske ambrozija se proširila i uz obalni pojas, odnosno krajeve uz more, tako da je danas uz zadarsko područje ima i u Istri te Dubrovniku.