Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Burić: Ipak smo treći

Autor: Damir Maričić

12.08.2012. 22:00
Burić: Ipak smo treći

Foto: Filip BRALA



Istina je da je ove godine promet manji. Štoviše, u kolovozu mislim da ni nemamo pristajanja, kaže Burić


U prvih šest mjeseci ove godine broj putnika na kružnim putovanjima u hrvatskom dijelu Jadrana porastao je za 2,9 posto, ali je zadarska luka prema tim pokazateljima pala na samo dno.
Službena statistika kaže kako je od toga prometa ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj 73,8 % i Splitsko-dalmatinskoj županiji 15,9 %, što je ukupno 89,7 %. Ostalih 10,3 % stranih brodova na kružnim putovanjima svoj prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u ostale četiri županije: Šibensko-kninskoj (4,4% ), Istarskoj (2,8 %), Primorsko-goranskoj (1,7 %) te Zadarskoj (1,4 %). Zadarska luka po ovoj evidenciji je na dnu.
– Istina je da je ove godine promet manji. Štoviše, u kolovozu mislim da ni nemamo pristajanja. No u rujnu imamo snažnije najave, čak i nekih impresivnijih kruzera. Za dogodine su najave bolje. Mimo toga Zadar je ipak u prometu treća takva luka u zemlji. Naravno, da to nije usporedivo s Dubrovnikom, i da nas je i u tim našim brojkama u međuvremenu nadmašio Split, ali smo iza njih, kazuje nam Ivica Burić, ravnatelj Lučke uprave Zadar.
Naime, ovdje je riječ o evidenciji prema prvoj luci pristajanja u Hrvatskoj, a Zadar ima središnji položaj te kruzeri obično prije pristupe u drugoj luci. Isto tako, ovdje je riječ o broju putnika na kruzerima a ovdje češće pristaju kruzeri s malim brojem putnika.
Neprikosnoveno prvo mjesto među hrvatskim lukama tradicionalno drži Dubrovnik koji je i među pet kruzerskih luka na Mediteranu i uz bok Veneciji u ovom našem moru. U pola godine imali su već 328 uplovljavanja i 492.501 putnika.
Zadar se nada boljoj prilici dovršetkom Trajektnog terminala u Gaženici. Ipak, od nekad hvalevrijednog drugog mjesta u zemlji, i izvrsnim pokazateljima o najvećoj prosječnoj potrošnji po gostu s kruzera u Hrvatskoj, Zadar je prilično pao.


Nova luka Gaženica – ide




Kad već spominjemo kruzere i Gaženicu, treba kazati da u ovom trenutku druga faza radova teče ubrzano. U tijeku je druga faza raspisa međunarodnog natječaja za treću fazu, odnosno dovršetak projekta Gaženica. Unatoč raznim silnicama na relaciji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture i Zadar, cijeli posao s fazom koja obuhvaća i zgradu lučkog terminala sve ide normalnim tijekom i bez revizija i odustajanja.