Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Drugi uzastopni poraz s dva razlike

Autor: Roman Morović

12.08.2012. 22:00
Drugi uzastopni poraz s dva razlike

Foto: PIXELL



Zadrani su u Koprivnicu otputovali s namjerom da što dulje pokušaju držati nulu, a izdržali su tek šest minuta. Iskusni Davor Vugrinec izborio je slobodan udarac na nekih 25 metara, malo s desne strane, a izvođenja se prihvatio Alen Maras. On je lijevom nogom poslao loptu u gornji lijevi kut gola, kojega Tomo Gluić, vratar Zadra, nije mogao pokriti. Tako je još jednom pokazao svoju vještinu izvođenja slobodnjaka, jer je gotovo s istoga mjesta tri dana ranije zabio i Athletic Bilbau. Unatoč velikoj energetskoj potrošnji na toj utakmici, koju su dobili s 2-1, Koprivničanci na početku nisu djelovali umorno. Preuzeli su kontrolu nad utakmicom i nastojali pokazati Zadranima da na njihovom terenu nemaju što tražiti. Uostalom, Zadar je samo jednom u povijesti slavio u Koprivnici i to još dok su Roy Ferenčina i Dalibor Zebić, danas treneri, bili u igračkim ulogama. Ukupno, u 28 međusobnih ogleda, 16 puta je slavio Slaven, devet Zadar, a triput je završilo neodlučeno.
Jalova inicijativa
U odnosu na utakmicu prethodnog kola protiv Hajduka, osim promjene na golu (Gluić umjesto Ježine) u početnoj postavi Zadra nije bilo Marija Bilena, Ivana Ćurjurića i Ivana Jolića, koje su zamijenili Ivan Šimurina, Ivan Tokić i Josip Ivančić, dok se Antonio Mršić još nije oporavio od ozljede. Prvih dvadesetak minuta gosti su se uglavnom branili i bezuspješno tražili priliku iz kontranapada, da bi sredinom prvog poluvremena napokon počeli igrati malo aktivnije. U posljednjih petnaestak minuta prvog poluvremena Zebićevi su igrači dobro pritisnuli protivnika. Imali su seriju kornera i nekoliko vrlo dobrih pokušaja, ali su svi završili ili u bloku ili izvan okvira gola ili u naručju vratara Rodića, koji je u tom razdoblju imao dosta posla. Domaći su zaključili da mogu biti zadovoljni ako na odmor odu s prednošću pa su se više koncentrirali na obrambeni dio i uspjeli su u svom naumu. Nakon 45 minuta semafor je svijetlio u korist Slaven Belupa, premda je malo nedostajalo da rezultat bude izjednačen. U istom ritmu Zadrani su krenuli i u drugo poluvrijeme. Veliku priliku imao je u 52. minuti Ivančić, čiji je pokušaj u kontranapadu spriječio Rodić pravovremenim izlaskom. Nekoliko minuta kasnije javili su se i domaći. Vugrinec je dobro uposlio Batarela, ali je njegov pokušaj zaustavio Gluić. U razdoblju od 62. do 67. minute Zadrani su izvršili sve tri izmjene, a ulasci Ćurjurića i Jolića jasno su dali naznačiti da žele napasti i pokušati se iz Koprivnice vratiti barem s jednim bodom.
Vugrinec zapečatio
Dakako, igra s dva napadača značila je i da će se još više otvoriti, a samim time i postati ranjiviji u defanzivnom dijelu. Prvu veliku priliku za povećanje vodstva Belupo je imao u 68. minuti, kada je raspucani Maras s 25 metara pogodio prečku. Bila je to naznaka da domaći namjeravaju pritisnuti i pokušati riješiti pitanje pobjednika, kako se u završnici eventualno ne bi doveli u neugodnu situaciju. I vrlo brzo su uspjeli. U 73. minuti Bilaver je u kaznenom prostoru srušio Vugrineca, a najstariji igrač na terenu (do izlaska iz igre je to bio Surać) bio je precizan s bijele točke. Gluić je, doduše, vršcima prstiju dodirnuo loptu, ali nedovoljno da je izbije izvan okvira gola. I bio je to kraj zadarskih nadanja. Kvalitetnija momčad Roya Ferenčine rutinski je sačuvala prednost do kraja susreta, te je upisala treću ovosezonsku pobjedu. Zadar je svoje prilike propustio krajem prvog i početkom drugog poluvremena te se zasluženo kući vratio praznih ruku. Zebićeva momčad je nakon četvrtog kola ostala na dva osvojena boda, a u sljedećem kolu, u subotu od 21 sat, na Stanovima dočekuje Dinamo.


SLAVEN BELUPO – ZADAR 2:0


KOPRIVNICA – Gradski stadion. Gledatelja: 1200. Sudac: Alen Gerek (Zabok). Pomoćnici: Hrvoje Menđušić (Vinkovci) i Dario Vrabec (Zagreb). Strijelci: 1:0 Maras (6′), 2:0 Vugrinec (74′ – 11m). Žuti kartoni: Jerbić, Šimurina, Bilaver, Ćurjurić (Zadar).
SLAVEN BELUPO: Rodić, Purić, Kokalović, Grgić, Maras, Batarelo, Čanađija, Gregurina (od 84. Bušić), Rak (od 45. Bubnjić) , Glavica (od 71. Delić), Vugrinec. Trener: Roy Ferenčina.
ZADAR: Gluić, Prahić, Jerbić, Šimurina (od 68. Jolić), Bilaver, Begonja, Surać (od 62. Ćurjurić), Banović, Vasilj, Tokić (od 67. Brnadić), Ivančić. Trener: Dalibor Zebić.




Hajduk – Zagreb 5:1


U susretu 4. kola Prve HNL Hajduk je u Splitu pobijedio Zagreb 5:1 (2:1) i preuzeo vodstvo na ljestvici Prve lige. Strijelci: 1:0 Vukušić (11), 1:1 Vojtuš (15), 2:1 Caktaš (28), 3:1 Caktaš (60), 4:1 Vukušić (66), 5:1 Maglica (78).