Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HGSS na Velebitu spasio 26 njemačkih mališana- izviđača i dvoje odraslih

Autor: Suzana Bandić

12.08.2012. 22:00
HGSS na Velebitu spasio 26 njemačkih mališana- izviđača i dvoje odraslih


Skupina od 28 njemačkih izviđača, dvoje odraslih i 26-ero djece, krenula je sa Zavižana planinarskom stazom po Velebitu, no skrenuli su sa staze i zalutali. Spasili su ih gorski spašavatelji stanice Gospić


Najdramatičnija ovogodišnja akcija spašavanja na Velebitu kada se u opasnom području u subotu na noć izgubilo 26 njemačkih izviđača u dobi od 12 i 13 godina i njihovih dvoje voditelja, završila je sretno, izvijestili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) stanice Gospić koji su skupinu od 28 Nijemaca žive i zdrave u subotu doveli na sigurno.
Skupina njemačkih izviđača krenula je sa Zavižana planinarskom stazom po Velebitu, no skrenuli su sa staze i zalutali duboko u unutrašnjost teško pristupačne i opasne planine.
Dojavu da su se izgubili zaprimio je Centar 112 u petak oko 20.40 sati. Budući da su bili udaljeni više od tri sata hoda od najbliže staze, gorski spašavatelji najprije su ih trebali locirati nakon čega su u potragu upućene dvije skupine spašavatelja HGSS-a. Nakon duge noćne potrage, u 3.30 sati, izviđači su locirani i potom pronađeni.
– Djeca su bila vidno iscrpljena, relativno loše opremljena za planinu kao što je Velebit, te izložena buri, istaknuli su HGSS-ovci koji su za svoj trud od malih izviđača u prostorijama planinarskog doma Alan nagrađeni izviđačkom himnom koju su, iako potpuno iznemogli, mališani otpjevali u dahu. Gorske spašavatelje posebno je dirnula gesta mališana kada su im na rastanku pružali ručice i na lošem hrvatskom izgovarali “hvala”.