HGSS na Velebitu spasio 26 njemačkih mališana- izviđača i dvoje odraslih

Slika korisnika admin
gss
HGSS-ovci su najprije trebali locirati mališane u bespuću opasne planine

Najdramatičnija ovogodišnja akcija spašavanja na Velebitu kada se u opasnom području u subotu na noć izgubilo 26 njemačkih izviđača u dobi od 12 i 13 godina i njihovih dvoje voditelja, završila je sretno, izvijestili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) stanice Gospić koji su skupinu od 28 Nijemaca žive i zdrave u subotu doveli na sigurno.

Skupina njemačkih izviđača krenula je sa Zavižana planinarskom stazom po Velebitu, no skrenuli su sa staze i zalutali duboko u unutrašnjost teško pristupačne i opasne planine.

Dojavu da su se izgubili zaprimio je Centar 112 u petak oko 20.40 sati. Budući da su bili udaljeni više od tri sata hoda od najbliže staze, gorski spašavatelji najprije su ih trebali locirati nakon čega su u potragu upućene dvije skupine spašavatelja HGSS-a. Nakon duge noćne potrage, u 3.30 sati, izviđači su locirani i potom pronađeni.

- Djeca su bila vidno iscrpljena, relativno loše opremljena za planinu kao što je Velebit, te izložena buri, istaknuli su HGSS-ovci koji su za svoj trud od malih izviđača u prostorijama planinarskog doma Alan nagrađeni izviđačkom himnom koju su, iako potpuno iznemogli, mališani otpjevali u dahu. Gorske spašavatelje posebno je dirnula gesta mališana kada su im na rastanku pružali ručice i na lošem hrvatskom izgovarali "hvala".

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno