Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Medalja kao dokaz da je zlato bilo dostižno

Autor: Krešimir Lacković

12.08.2012. 22:00
Medalja kao dokaz da je zlato bilo dostižno

Foto: PIXELL



Još jedno natjecanje hrvatski rukometaši završili su pobjedom. S Olimpijskih igara u Londonu vraćaju se kući s broncom oko vrata. Osma je to medalja hrvatskih rukometaša u devet godina na velikim natjecanjima od 2003. godine i stvaranja paklene generacije koja pomalo doživljava silazak sa scene. Slavku Goluži ovo je već deseta medalja s europskih i svjetskih prvenstava te Olimpijskih igara, ako računamo i igračku karijeru i njegovu ulogu pomoćnog trenera Line Červara.
Obrana 5-1
 U samostalnoj izborničkoj ulozi ovo mu je druga medalja. Druga bronca. Olimpijski turnir “pakleni”su završili s omjerom 9-1. Šteta zbog poraza u polufinalu, jer u susretu za treće mjesto s Mađarima dokazali su da su bili spremni i za zlato. Hrvatska je za penjanje na pobjedničko postolje, gdje ih nije bilo prije četiri godine u Pekingu, trebala i drugi puta u Londonu svladati Mađarsku. Oba susreta završili su s “plus sedam” na naše rukometaše.
Mađari su bili hendikepirani zbog ozljede svoga ponajboljeg igrača Gabora Csaszara. Na klupi je na kratko zbog ozljede završio i Blaženko Lacković, koji je otvorio susret s dva pogotka. Ubrzo se vratio i u 16. minuti svojim je trećim pogotkom donio Hrvatskoj prvi puta prednost od dva razlike (8:6). I ovaj put Goluža se odlučio za 5-1 obranu, koja je u prvom poluvremenu dobro funkcionirala.
Lackovićevi golovi
Hrvatska je imala prednost, a Mirko Alilović je u 19. minuti zabilježio prvu obranu. Do odmora je nanizao još pet. Usporedbe s utakmicom s Francuskom bile su neizbježne pa tako vanjska linija Lacković – Duvnjak – Kopljar prvo poluvrijeme je završila šutom 7-8. Da je tako bilo u polufinalu, uvjereni smo Hrvatska bi igrala za zlatnu medalju.
U nastavku se potpuno opustio Kopljar. U 35. minuti svojim je pogotkom donio Hrvatskoj sedam golova prednosti (22:15). Mađari su se približili na 23:20 u 42. minuti. Stavili su flastere na Lackoviću, potom i na Duvnjaku, ali nije im pomoglo. U sljedećih deset minuta Hrvatska je načinila 8:2 pa je osvajač bronce bio već tada bio izgledan. Pogotovo nakon 54. minute kada je Hrvatska vodila 31:22. Osmijeh na hrvatskoj klupi, ali i na terenu nije više silazio s osmijeha hrvatskih rukometaša. Posebno nakon cepelina Čupića i Lackovića, kojeg je naš “topnik” iz Novog Marofa završio šutom iza leđa. Pogodak je to kojeg ćemo pamtiti utakmicu s Mađarima. I naravno po osvojenoj bronci.


HRVATSKA – MAĐARSKA 33(19):26(14)


LONDON – Basketball arena. Gledatelja: 9.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka).
HRVATSKA: Losert, Alilović, Balić, Duvnjak 6, Lacković 7, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 1, Štrlek 5 i Čupić 8 (1).
MAĐARSKA: Fazekas, Mikler, Ilyes, Csaszar, Mocsai, G. Ivancsik 2, Harsanyi 7 (2), Putics 5, Laluska, Nagy 6, Vadkerti 1, Zubai 3, Schuch i Lekai 2.
Sedmerci: Hrvatska 1 (1), Mađarska 2 (2). Isključenja: Hrvatska 6 minuta (Gojun 2+2, Vori 2), Mađarska 8 minuta (Nagy 2+2, Vadkerty 2, Mocsai 2).




Francuzi obranili naslov


Rukometaši Francuske obranili su naslov olimpijskih pobjednika nakon što su u finalnom susretu pobijedili Švedsku 22:21 (10:8).
Francuzi su tako postali prvi u povijesti koji su obranili olimpijski naslov pod istim imenom. Rusima je to uspjelo u Seoulu 1988. pod zastavom SSSR-a, dok su četiri godine kasnije u Barceloni slavili kao ZND. Francuze su do pobjede predvodili Michael Guigou sa pet golova, te Daniel Narcisse, Xavier Barachet, te Luc Abalo sa po četiri gola. Thierry Omeyer je sakupio 11 obrana. U švedskim redovima najefikasniji su bili Niclas Ekberg sa šest, Jonas Larhol sa pet golova, te vratar Johan Sjostrand sa 13 obrana.