Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pjevači u Bibinje dolaze iz “gušta”

Autor: Velimir Brkić

12.08.2012. 22:00
Pjevači u Bibinje dolaze iz “gušta”

Foto: Velimir BRKIĆ



Besprijekorna organizacija, prekrasan ambijent, dobro raspoložena publika i ugodni klapski glasovi obilježili su dvije večeri 32. susreta klapa Raspivano Bibinje. Klapski spektakl su vodili Ivana Zrilić s Radija 057 i Branko Uvodić, legendarni voditelj HRT-ove emisije Lijepom našom.
U petak i subotu su se pred oko dvije i pol tisuće ljubitelja dalmatinske pisme na pozornici izmjenjivale ponajbolje hrvatske klape, a mnoge od njih pjevale su više pjesama nego je planirano jer ih publika jednostavno “nije puštala ća”. Stajalo se na stepenicama, slušalo i gledalo s obližnjih terasa, balkona i prozora, iz svih tamnih zakutaka Starog sela koje se još jednom pokazalo izvrsnim za stvaranje intimne atmosfere između izvođača i posjetitelja.
– Od prvog dana nas publika podržava u ovakvom broju, zato jer i sam prostor ima svoju posebnu draž, a i susret je specifičan jer klape pjevaju bez natjecateljske nervoze. Pjevači su ovdje iz gušta, istaknuo je načelnik Nino Šimunić dodajući kako je ovaj susret klapa prerastao u susret prijatelja.
“Raspivano Bibinje” zasigurno je najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županiji. Prvi susret klapa održan je 30. srpnja 1977. godine. Riječ je manifestaciji na kojoj se njeguje izvorna klapska pjesma i pjevanje a capella, kakvo se u Bibinjama pjeva desetljećima. Bibinje je i čuvar i rasadnik klapske pjesme za koju živi cijelo mjesto.
 Staro selo u Bibinjama je kulisa kakvih je malo na priobalju, a prema riječima izvođača bibinjski je susret klapa po mnogočemu među najboljima u Hrvatskoj. Na pozornici se izmjenjivalo 18 klapa. U petak su nastupale klape Kaleta iz Zadra i Kožino iz Kožina te ženske klape Libar iz Privlake, Luna iz Kožina kao i zadarske klape Kapric i Kondura. Gosti su bili klapa Cambi iz Splita.
Drugu večer u subotu su nastupale klape Kampanel iz Zagreba, Kamen iz Kamena kod Splita, Sol iz Paga, Poj iz Samobora, Šufit iz Splita, Pinguentum iz Buzeta i domaća klapa Bibinje dok su ženske klapske boje branile Volta s Krka, Tamarin iz Vranjica i Garofuli iz Bibinja. Gost večeri bio je već legendarni pučki pjesnik Ante Sikirić Krivin.
Na kraju subotnje večeri, načelnik Šimunić zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji te je predstavnicima klapa uručio staklene skulpture klape, vrlo upečatljiv rad akademskog kipara Petra Dolića.