Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Puna katedrala i dvostruki bis za kraj

Autor: Valentina Mlađen

12.08.2012. 22:00
Puna katedrala i dvostruki bis za kraj

Foto: Željko KARAVIDA



Nakon zajedničkog dijela koncerta i pauze Komorni orkestar vratio se uz gromoglasan pljesak kako bi izveli Londonsku simfoniju Josepha Haydna, njegovu posljednju simfoniju. Osim što pokazuje virtuoznost Haydna, a kroz četiri stavka i svirača, etnolog Franjo Kuhač otkrio je kako je u jedan stavak ugrađena narodna hrvatska pjesma Oj, Jelena, Jelena, jabuka zelena


Nastupom Zadarskog komornog orkestra pod ravnanjem fantastičnog Ivana Repušića i uz braću Juricu i Marija Šošu na klaviru završen je još jedan ciklus koncerata glazbenog festivala 52. glazbene večeri u Sv. Donatu. Umjesto u Sv. Donatu završni koncert održan je u katedrali Sv. Stošije koja nije mogla primiti sve posjetitelje te su neki više od sat i pol vremena koncerta odslušali na nogama. To je još jedan znak da Zadar ima glazbenu publiku te mu je konačno potrebna i barem manja koncertna dvorana.
20 godina poznanstva
Kao i uvijek Zadarski komorni orkestar na programu ima atraktivna djela iz vrha klasične glazbe pa tako ni ovoga puta nisu iznevjerili. Koncert je otvoren uvertirom iz Mozartove opere Figaro koju su članovi orkestra pod energičnim vodstvom Repušića izveli bez greške. Umjetnički ravnatelj festivala Glazbene večeri u Sv. Donatu Jurica Šoša pred publiku je izišao zajedno s bratom Mariom Šošom, a zajednički su izveli Mozartov Koncert za klavir i orkestar br. 10 u Es-duru za dva klavira. Ovaj koncert Mozart je skladao s 23 godine kako bi ga mogao svirati zajedno sa sestrom Mariom-Annom te je bio i više nego prikladan odabir za zajednički nastup dvojice braće. Ujedno, tijekom koncerta u kojem oba izvođača na klaviru jednako dolaze do izražaja i uz, u nekim dionicama, gotovo nezamjetnu pratnju orkestra mogu pokazati svoju glazbenu virtuoznost, umjetnički ravnatelj festivala pokazao je kako na tom mjestu nije bez razloga.
– S Repušićem se znamo već 20 godina i zajednički koncert bio nam je jako emotivan. Uz takvu atmosferu i prepunu katedralu bili smo zaista presretni nakon koncerta, kazao je Jurica Šoša.
Nakon zajedničkog dijela koncerta i pauze Komorni orkestar vratio se uz gromoglasan pljesak kako bi izveli Londonsku simfoniju Josepha Haydna, njegovu posljednju simfoniju. Osim što pokazuje virtuoznost Haydna, a kroz četiri stavka i svirača, etnolog Franjo Kuhač otkrio je kako je u jedan stavak ugrađena narodna hrvatska pjesma Oj, Jelena, Jelena, jabuka zelena. Koncert je završen dvostrukim bisom, što kod nastupa Zadarskog komornog orkestra u Zadru i nije rijetkost, a kako su s Figarom počeli s Figarom su i završili.
Tri koncerta ZKO
Na repertoaru ovogodišnjih Glazbenih večeri u Sv. Donatu bilo je deset koncerata, a čak tri održao je Zadarski komorni orkestar. Umjetnički ravnatelj Šoša ističe kako je zadovoljan i s programom i s posjećenošću.
– Imali smo dobar program, od otvorenja pa do manjih koncerata s manjim brojem izvođača koji su bili na vrhunskoj razini, a možemo biti zadovoljni i brojem posjetitelja što se pokazalo i na posljednjem koncertu u katedrali, zaključio je Šoša.