Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Žal za Englezima otvorila prvu “Pod vrtlon kužinu”

Autor: Vanja Mirčeta

12.08.2012. 22:00
Žal za Englezima otvorila prvu “Pod vrtlon kužinu”

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Cilj nam je da se ove feštice održe jednom tjedno. Naime, nema više Engleza od kojih smo živjeli, i stoga moramo smisliti nešto kako bismo ove preostale goste zadržali, istaknula je Elvira Košuta, jedna od mještanki i suorganizatorica


“Tili smo biti ka i Zrće, ali nan uvik niko razvrće. Sva mladost svita da vamo hrli stopiraše naši pulitičari vrli. Kako smo lipe, žvelte i lešte bolje obući vuštane i vešte, pokazati sviman koliko smo vješte pa se uvatiti starinske fešte” – riječi su humoristične službene pozivne pjesmice organizatora petrčke turističke fešte koja se pod nazivom “Pod vrtlon kužina” održala u petak na večer uz more, Ispod vrtla.
Sevka i Avka
Voditelj programa, ujedno i idejni začetnik te jedan od organizatora ove fešte bio je mladi pjevač, Duje Stanišić. Za zabavni program ne baš više tako brojnih gostiju bio je zadužen bend Duo Tropico te Bepo Matešić i David Ricov. Posebna atrakcija večeri bile su prekrasne manekenke, Sevka i Avka, kako ih nazvaše organizatori. Kao što se moglo i pretpostaviti privukle su najviše pažnje prolaznika, posebice onih najmlađih. Naime, Sevka i Avka, nisu bile missice, kraljice, manekenke, oko njih nismo vidjeli nogometaše, rukometaše ni druge atraktivne sportaše i svaka travka im je bila najdraža plaća za njihov profesionalno odrađeni angažman. Fotografiranje s njima pak, kao s pravim zvijezdama se naplaćivalo. Upravo njih dvije unijele su zabavu i smijeh na ovu feštu. Kreacije koje su imale oko vrata, kako doznajemo, bile su “eminentnih hrvatskih kreatora” kako bi podržale akciju “Kupujmo hrvatsko”.
No, šalu na stranu, Sevka i Avka su prave domaće magarice koje su najviše sreće donijele najmlađima od kojih su se mnogi prvi put tada susreli s pravim dalmatinskim tovarom. Petrčka fešta kao ni svaka prava fešta nije mogla proći bez dobrog ića i pića za što su se pobrinuli domaćini kako bi, kako kažu, zadržali turiste koji su još ostali u ovom mjestu.
Feštice jednom tjedno
– Prvi put ove godine odlučili smo se na organizaciju pučke fešte. Iako nam Turistička zajednica grada Zadra jednom tjedno pošalje nekakav bend, no osim toga, ostale dane u Petrčanima više nema nikakvih ljetnih sadržaja, a to turisti traže. Naša je dužnost da im to pružimo i predstavimo svoje mjesto na najbolji mogući način kako bismo privukli i buduće goste. Na inicijativu naših mladih, pogotovo našeg Duje Stanišića, koji je organizirao i nogometni turnir u našem mjestu, pokrenuta je ova feštica, a mi stariji smo se samo priključili cijelom događanju. Svjesni smo da će kao i na svakom početku biti pogrešaka, ali ćemo to ispravljati u hodu. Uz veliku podršku Zvjezdane Stanišić krenuli smo u cijeli projekt. Na štandovima nudimo pršut, sir, dagnje, kuhani kukuruz i fritule, a za to su svi prisutni jako zainteresirani. Kako bude večer odmicala i bude više ljudi, bit će to i bolje, kazala je Elvira Košuta, jedna od mještanki uključenih u organizaciju.
Za sportske igre potezanja konopa, prenošenja jaja u žlici te skakanja u vreći prijavile su se četiri muške ekipe te tri ženske, a borba je u svim kategorijama bila neizvjesna.
– Posebno želimo zahvaliti svim vlasnicima naših restorana, kafića, štandova te suvenirnica koji su se bez prigovora uključili u feštu te što su osigurali nagrade za sudionike sportskih igara. Cilj nam je da se ove feštice održe jednom tjedno. Naime, nema više Engleza od kojih smo živjeli, i stoga moramo smisliti nešto kako bismo ove preostale goste zadržali, istaknula je Košuta, dodajući da će teško nadoknaditi korist koja se izgubila dislociranjem The Garden festivala.