Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ako ste odustali od kazališta, ovo je predstava za vas

Autor: Z L

12.08.2013. 22:00
Ako ste odustali od kazališta, ovo je predstava za vas


Predstava “Šuma, drvo, skoro, skroz” je nastala prema kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews, “The Book of Orgasms”, za koju kritičari tvrde da je nalik na kombinaciju rukopisa Swifta, Borghesa i – Bunela


Sutra, pretposljednjeg dana festivala Zadar snova bit će izvedena predstava “Šuma, drvo, skoro, skroz”. Početak predstave je zakazan za 22 sata, a bit će postavljena na sceni Kazališta lutaka.
Predstava se ovjekovječila samo odličnim kritikama. Tako Večernji list piše da je “provokativna i duhovita”, a Hrvatski radio govori kako je riječ o predstavi “i za one koji su odustali od kazališta”.
 Kad ste posljednji put bili, doista sretni? Prepuštate li drugima da vam kroje život ili to činite sami? Je li zadovoljstvo pitanje fiziologije ili pak povjerenja? Znate li da riječ orgazam dolazi iz grč. orgasmos a zapravo znači – dozrijeti?
 Tim i sličnim pitanjima, kroz kolaž glazbe, plesa i začudnih dramskih situacija, bavi se predstava naslovljena “Šuma, drvo, skoro, skroz”, nastala po kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews, “The Book of Orgasms”, za koju kritičari tvrde da je nalik na kombinaciju rukopisa Swifta, Borghesa i – Bunela.
Book of Orgasms zapravo je zbirka pjesama u prozi, koje opisuju imaginarni teren neke više razine postojanja, ispunjen lakoćom euforije, iz kojeg nas, poput sile teže, prizemljuju upravo naše želje i težina vlastite ljudskosti.
Takav je predložak kolektivu SKROZ poslužio kao polazište višemjesečnoga laboratorijskog istraživanja s sedmeročlanim glumačkim ansamblom Studija KUBUS, ovogodišnjeg laureata Nagrade Hrvatskog centra za dramski odgoj te rezultirao predstavom o pitanjima kontrole, osobne slobode i ljubavi.
Redatelji predstave su Nora Krstulović i Vedran Peternel, autor oblikovanja svjetla je Saša Fistrić, autorice vizualnog identiteta predstave su Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, a u predstavi igraju Ines Cokarić, Ivica Gunjača, Zvonko Hrabar, Sanja Mataga, Vedran Peternel, Adriana Šnajder i Šime Zanze.