Najsvečanije na Belafuži, Pagu, Velikom Rujnu i u Škabrnji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
pag_velika gospa
Alenka FESTINI
Paška procesija s kipom Gospe

Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji - svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja BDM u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u župi sv. Jurja u Starigrad - Paklenici.

U srijedu 14. kolovoza u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru, gdje se nalazi drevno svetište i crkva Gospe Maslinske uz koju je u srednjem vijeku bio samostan redovnika pustinjaka, cjelonoćno bdjenje započinje u 20.30 sati.

U četvrtak 15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe, mise su u 6, 7, 8, 9 i u 10.30 sati. Koncelebrirano misno slavlje u 19 sati predvodi mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru.

U svetištu Gospe od Staroga Grada na otoku Pagu u srijedu 14. kolovoza u 19.30 sati započinje molitva krunice, a u 20 sati misno slavlje koje predvodi fra Diego Deklič. Od 19 do 22 sata je prigoda za svetu ispovijed. Od 22.30 do 4.30 sati u crkvi Gospe od Staroga Grada je cjelonoćno Bdjenje na kojem sudjeluju hodočasnici iz svih župa s otoka Paga, od kojih mnogi zavjetno pješice prijeđu više kilometara.

U četvrtak 15. kolovoza u svetištu Majke Božje od Staroga Grada prigoda za svetu ispovijed je od 5 do 9 sati. Misno slavlje u 6 sati predvodi paški župnik don Zdenko Milić, a u 8 sati župni vikar Paga don Tomislav Planinić. Misno slavlje u crkvi Navještenja Marijina u sklopu samostana paških benediktinki sv. Margarite u 9 sati predvodi fra Diego Deklič.

Svečano misno slavlje u zbornoj župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu u 10.30 sati predvodi mons. dr. Juraj Batelja.

Središnja proslava Velike Gospe u Pagu koja okuplja tisuće vjernika iz cijele Hrvatske započinje u 18 sati u svetištu Gospe od Staroga Grada procesijom s Gospinim kipom. Nakon otprilike sat vremena procesijskog štovanja Gospe od Staroga Grada do središta Paga, koncelebrirano misno slavlje u 19 sati u zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Čudotvorni drveni kip Majke Božje od Staroga Grada s Djetetom Isusom iz 14. st. tijekom cijele godine je u Gospinom svetištu u crkvi u Starom Gradu. No od Velike Gospe do Male Gospe Gospin kip nalazi se u zbornoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu. U tom vremenu puk svakog dana moli četiri otajstva krunice u 8, 13, 19 i u 22 sata.

Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji u 11 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru. Misno slavlje u 18 sati s blagoslovom djece predvodi župnik Škabrnje don Josip Lisica.

Na svetkovinu Velike Gospe u crkvi Velike Gospe na Velikom Rujnu na Velebitu, u župi sv. Jurja u Starigrad-Paklenici, koncelebrirano misno slavlje u 11 sati, potom i procesiju sa slikom Majke Božje planinskim proplankom oko crkve, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Veliko Rujno, velebitska visoravan na 950 m nadmorske visine, hodočasničko je mjesto hrvatskih planinara, a na Veliku Gospu okupi brojne vjernike među kojima su i domaći i strani gosti koju ljetuju u podvelebitskom kraju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno