Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Svi podmetači požara nisu piromani!

Autor: Hana Radulić

12.08.2013. 22:00
Svi podmetači požara nisu piromani!

Foto: Marin GOSPIĆ



Piromanija pripada poremećajima nagona, a u svojoj dugogodišnjoj psihijatrijskoj praksi samo jednom sam se susrela s pacijentom oboljelim od piromanije, kaže voditeljica Psihijatrijskog odjela u Općoj bolnici Zadar dr. Palmira Čveljo


Osobe osumnjičene za namjerno izazivanje požara svake se sezone u javnosti i medijima nazivaju piromanima. Jedan od posljednjih podmetača požara koji je prozvan piromanom je osamnaestogodišnjak iz okolice Omiša, koji je policiji objasnio da je požar podmetnuo jer mu je “tako došlo”, a prije nekoliko dana na istom je području, navode mediji, policija otkrila dijete piromana.
Je li moguće da svi oni koji diljem Jadrana svakog ljeta namjerno podmeću požare doista boluju od piromanije, rijetke psihičke bolesti, ili je najčešće ipak riječ o “običnim” i duševno zdravim ljudima koji su u podmetanju požara vođeni posve drugim motivima, te kako se medicinski definira piromanija, objašnjava dr. Palmira Čveljo, psihijatrica i voditeljica Psihijatrijskog odjela u zadarskoj Općoj bolnici.
– Piromanija je, doista rijetka bolest koja spada u poremećaj nagona, odnosno kontrole. U svojoj dugogodišnjoj psihijatrijskoj praksi samo jednom sam se susrela s pacijentom oboljelim od piromanije, dakle s osobom koja je podmetala požare i čije se ponašanje u potpunosti podudaralo s kliničkom slikom ove bolesti, kaže dr. Čveljo i ističe da je piromanija namjerno i smišljeno podmetanje požara više od jedne prigode, pri čemu se kod piromana javlja napetost i emocionalno uzbuđenje prije čina podmetanja požara, a užitak, zadovoljstvo ili popuštanje napetosti prilikom podmetanja požara.
Osobito je pogrešno piromanima nazivati djecu koja su namjerno podmetnula požar jer mnoga djeca se vole igrati s vatrom i ne razumiju koliko to može biti opasno, ali njihova “igra” nema ničega zajedničkog s piromanijom. Prije nekoliko godina na Jadranu je zabilježen i slučaj da je dijete izazvalo požar i poslije objasnilo da je “samo željelo vidjeti kanadere kako lete.”
 
— Okvir
Čiste poljoprivredne površine, pale tuđi maslinik
Podmetanje požara obuhvaćeno je kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, dok je za ponavljanje ovog kaznenog djela predviđena zatvorska kazna od jedne do osam godina zatvora.
U zadarskoj policiji navode kako se tek mali postotak onih koji namjerno podmeću požare odnosi na osobe oboljele od piromanije.
– Različiti su motivi onih koji namjerno izazivaju požare, a obično se radi o požarima otvorenih prostora, kaže glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Tako se, primjerice, požare namjerno potpaljuje da bi se očistile poljoprivredne ili građevinske površine, a ima i onih koji namjerno podmeću požar da bi drugom nanijeli štetu, pa zapale nečiji maslinik, a onda se požar proširi na okolno područje, kaže Žodan, dodajući još kako sud u kaznenom postupku određuje koja će se osoba podvrgnuti psihijatrijskom vještačenju, odnosno tko od podmetača požara boluje od piromanije ili neke druge psihičke bolesti te će shodno tome takvoj osobi biti propisana mjera obveznog liječenja.