Zračna luka Zadar u srpnju ostvarila promet 17,2 posto manji nego lani

Slika korisnika admin
Zračna luka Zadar

Unatoč velikom trudu rukovodstva Zračne luke Zadar da održi jednaku razinu prometa kao lani, u srpnju je došlo do velikog podbačaja - promet je smanjen za čak 17,2 posto. No, u Luci u ovome ne vide ničeg alarmantnog jer će, unatoč srpanjskom minusu, rezultati biti na razini prošlogodišnjih.

Zahvaljujući izvrsnoj predsezoni, kaže direktorica Irena Ćosić, na kraju će imati planirane rezultate i tako opet ostvariti jednu od rekordnih godina. Naime, govoreći u brojkama, promet za srpanj ove i prošle godine je sljedeći: 2015. kroz Zračnu luku Zadar prošle su 83.000 putnika, a 2014. čak 101.000. Prošli je srpanj ujedno bio rekordan kao prvi mjesec kada je ostvaren promet od preko 100.000 putnika.

Pad prometa nadovezao se na pad u lipnju kada je ostvaren promet manji za tri posto u odnosu na prošlogodišnji. Zbog smanjenog broja letova očekivao se daljnji pad, ali na kraju će zbog prometa u predsezoni, kaže Ćosić, rezultati biti gotovo jednaki lanjskima. Naime, u prvih pet mjeseci Luka je zabilježila porast prometa od čak 14,6 posto, čime su također ostvarili jedan od rekorda posljednjih godina.

O tome koliko se odlazak nekih aviokompanija odrazio na ovogodišnji promet najbolje kazuje podatak o broju putnika što su u Zračnu luku sletjeli zrakoplovima kompanija koje više ne prometuju sa Zadrom ili su ugašene: Scandjet je prošle godine u Zadar dovezao 30.000 putnika, a poljski Eurolot koji je bankrotirao 7.000 putnika.

Ukupan promet za sedam mjeseci ove godine u odnosu na lanjski bilježi pad od niti dva posto, što doista daje optimizam za konačne rezultate ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno