I Grgur Ninski dobio pješčano izdanje

Slika korisnika valentinam
Na Kraljičinoj plaži održano treće izdanje festivala pijeska
Prvo mjesto na festivalu osvojio je reljef Korine Vučkić-Jerkov s obilježjem starog grada Siska pod kojim je u 16. stoljeću izvojevana prva velika pobjeda nad Turcima. Prvu nagradu dobio je i Fabijan Turkov iz Rusije za svoju skulpturu zvanu 1.500 kilometara
Siniša KLARICA
Zadarski restauratori izradili su pješčanu skulpturu Grgura Ninskog

Kraljičina plaža u Ninu bila je jučer poprište trećeg izdanja Festivala pijeska – Čarolije koja nastaje i nastaje. Svojevrsno je to podsjećanje na mnoga djetinjstva tijekom kojih su se u ninskom pijesku godinama gradile kule, piramide, ali i vrlo zanimljive skulpture. Uz vodstvo kipara mentora djeca su gradila poznate ninske crkvice, a za nagradu su osvojili zidni tapet sa svojom pješčanom skulpturom.

- Došli smo s obitelji tu u Mletak na odmor kad smo prvi put čuli za ovaj festival. Kao 'klinac' sam davno ljetovao u Sabunikama i poznat nam je ovaj kraj u kojem sam i ja gradio u pijesku. No ovog puta smo došli zbog unučadi i njihovog zadovoljstva. Sad ih moram pomalo tjerati da uspijem i ja nešto napraviti, rekao nam je djed pobjednice Korine Vučkić-Jerkov, Dragan Šašek iz Siska.

Prvo mjesto osvojio je reljef s obilježjem starog grada Siska pod kojim je u 16. stoljeću izvojevana prva velika pobjeda nad Turcima. Prvu nagradu dobio je i Fabijan Turkov iz Rusije za svoju skulpturu zvanu 1.500 kilometara koja simbolizira njegov put iz Rusije, točnije iz Njemačke do Nina.

No, posebna atrakcija bio je pješčani Grgur Ninski. Za njega su se pobrinuli restauratori iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i mentori natjecanja.

- Od početka surađujemo s Turističkom zajednicom grada Nina. Uvijek pokušavamo izgraditi u pijesku nešto što simbolizira Nin. Prošle godine je to bila Branimirova lađa, a ove godine Grgur Ninski. Pokušali smo vidjeti možemo li i mi u pijesku barem donekle pratiti poruku kipa kojeg je napravio naš slavni kipar Ivan Meštrović, rekao Krešimir Valentak kojem je pomagala njegova kolegica Deana Brdarić.

Nažalost, loše vrijeme je pokvarilo ugođaj pa je zbog kiše, kasnije i bure, festival održan samo na Kraljičinoj plaži, umjesto i na plaži Ždrijac. No, direktoricu TZ Grada Nina Mariju Dejanović, nisu omeli crni oblaci iznad Velebita. Ona je naglasila da se grad Nin među mnoštvom turističkih destinacija, izdvaja s čak osam kilometara dugačkim prekrasnim pješčanim plažama i to zna iskoristiti.

- Naziv ovog festivala opisuje poigravanje prirode s našom ninskom lagunom. Kao što je poznato, zbog utjecaja mora i vremena, ona i nestaje i ponovno se stvara. Jednom imate dublju uvalu, a već drugi put je nemate jer je došla plima. Zbog fenomena pijeska, svake godine moramo prokopavati ulaz u našu luku, ali to se veliko brdo pijeska iskorištava za prihranu plaža. No od tog brda ostao je mali brežuljak i za naš festival. Iako je jutros priroda učinila svoje, kiša je navlažila pijesak da se može oblikovati, oplemenjujući tako dječju maštu, rekla je Marija Dejanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno