Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

50. MEMORIJAL KENJE VIJOLE Šampion tovar Grgo iz Pirovca, drugi i treći Sukošanci – Putko i Bepo

13.08.2019. 12:33
50. MEMORIJAL KENJE VIJOLE Šampion tovar Grgo iz Pirovca, drugi i treći Sukošanci – Putko i Bepo


Valentino Peljušić iz Debeljaka šampion Hrvatske u utrkama tovara, šampion je Sukošana u trci tovara. Na leđima tovara Grgo, tovara u vlasništvu Emila Livaića iz Pirovca, prvi je prošao kroz cilj 50. noćne trke tovarov Memorijal kenje Vijole, održane u nedjelju navečer u Sukošanu, na tovarećoj pisti od Sportskog centra do Ruševca. Natjecalo se 12 tovara i 12 jahača.
Trku 1968. inicirao Sinji galeb
Za dodatni adrenalin zabave bili su zaduženi grupa Pandora i vješti voditelj i animator Andrija Vanjak iz Sukošana, ravnatelj Osnovne škole Pakoštane.
– Presretan sam, hvala vlasniku tovara Emilu Livaiću, hvala svima, razdragano će Valentino Peljušić Maslar, slavodobitnik sukošanske trke tovara koju je još 1968. godine iniciralo legendarno društvo Sinji galeb.
U jubilarnoj noćnoj trci oboreni svi tovareći rekordi. Valentino na tovaru Grgo i Smoljo na tovaru Putko na tovarećoj pisti u Sukošanu oborili su brzinski rekord, nikad dosad nije bila brža utrka. Jubilarna utrka obilovala je i padovima, nikad do sada u preko pola stoljeća trke u čast kenje Vijole i družine Sinji galeb nije bilo pet poprilično teških padova. Dapače šest ako se računa i onih 20-ak metara što je višestruki šampion Putko po asfaltu vukao višestrukog šampiona Smolju, kao da je spektakularni western u kojem konji nemilosrdno vuku (ne)pozitivca, a ne sukošanska trka tovara.
Po 12 natjecatelja i tovara
Na utrci je bilo 12 natjecatelja, tovara: Maminjo (Ante Marić), Tigana (Marinko Franić), Mileni (Marko Peričić), Đimi (Ane Oljica), Ruška (Dragan Krešan), Moro (Zoran Krešan), Mrki (Lucijan Dijan), Bepo (Marin Mrdalj Bimbo), Grgo (Valentino Peljušić Maslar), Bigo (Josip Rogoznica), Putko (Andrija Smolić Smoljo), Tajći (Antonio Gašparović Cico).
Nakon dvije polufinalne utrke drugo mjesto u spektakularnoj finalnoj utrci je osvojio Andrija Smolić Smoljo na leđima legendarnog Putka u vlasništvu Bože Devića iz Sukošanu. Andrija je dva puta u polufinalnoj i jednom u finalnoj imao padove. Treći je ciljem prošao Marin Mrdalj Bimbo na leđima tovara Bebo u vlasništvu Ante Krasonje Arifa iz Sukošana.
Najljeniji tovar Maminjo, najseksi Bigo
Za razbiti zlu volju i nasmijati domaći svit i furešte nagrada za »najljenijeg tovara bez konkurencije« ovjenčala je tovara Maminja kojeg je jahao Ante Marić. Kod izbora najseksi tovara žiri je bio na mukama. Odluka je pala, najseksi je Bigo Josipa Rogoznice Kuke koji je osvojio i laskavu titulu najseksi tovara, pehar, veliki paket praxitena i sanduk energetskog pića, a jahač, nažalost, isčašenje koljena.
Tovari se na velika vrata vraćaju u Sukošan. Natjecalo se na tovarima u vlasništvu Knjinjanina Paška Perića Pajica, ali i na sukošanskim tovarima. Ante Krasonja Arif iz svoje ergele je doveo tri tovara.
U organizaciji Općine Sukošan i Turističke zajednice ova spektakularna turističko-promidžbena manifestacija, započela je defileom tovara. Nakon prerane smrti Borisa Bore Kerana, od kojeg se emotivno oprostio Andrija Smoljo, novi aj-čuš je Ante Dijan Kesa. Dovoznik je Marko Peić Pito sa svitom, dok je ulogu doktora od tovara i ovog puta besprijekorno odradio Frane Torbarina Dika.
Na kraju su se izvlačila dva lutrijska pršuta Pršutane Ramić iz Sukošana, na radost dobinika.