Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

JURE ZUBČIĆ, DANIJEL RADETA, DAVOR BUŠKULIĆ… U Novoselovićevom timu za očitanje struje “pola” zadarskog SDP-a, a među “zaposlenima u Lav zaštiti” i policijski inspektori!?

13.08.2019. 11:00
JURE ZUBČIĆ, DANIJEL RADETA, DAVOR BUŠKULIĆ… U Novoselovićevom timu za očitanje struje “pola” zadarskog SDP-a, a među “zaposlenima u Lav zaštiti” i policijski inspektori!?


Z NET portal pisao je jučer o otkriću da “zaštitarsko” poslovno carstvo prvog zadarskog SDP-ovca i bivšeg šefa Krim policije Antuna Novoselovića nastaje na plećima poreznih obveznika, odnosno Elektre Zadar  , gdje je – prema podacima Sektora za korporativne komunikacije, Službe za odnose s javnošću HEP-a – tijekom 2018. i 2019. godine dobio vrijedne ugovore za usluge očitanja brojila električne energije, usluge čišćenja i usluge dojavnog centra.  
Državna komisija za kontrolu javne nabave, međutim, privremeno je zaustavila ekspanziju Novoselovićevog “Lava” na planu elektroprivrede.
Poništila je ovog ljeta posljednji natječaj težak dva milijuna kuna i vratila stvar na ponovno postupanje. Nelogičnosti, nepravilnosti i nezakonitosti u ponudi “Lav zaštite” Komisija je analizirala na čak deset stranica.
Među najspornijim stavkama, proizlazi, jedna je od dvije ključne točke po kojima se odabir ponude i vršio – dokaz o raspolaganju s tehničkim stručnjacima elektrostruke za uslugu očitanja brojila.
Novoselović je više puta ispravljao ponudu u tom dijelu, nadopunjavao je, prilagao nove i nove dokaze o tome da raspolaže dovoljnim brojem stručnjaka, no Komisija ga je u finalu “diskvalificirala”.
Za ono za što mu je stručno povjerenstvo Elektre Zadar (u sastavu: Marina Lončar, Aleksandar Švenjak, Josip Sorić, Nenad Tomić i Tomislava Varenina) dalo maksimalnih deset bodova (preostalih 90 dobio je na osnovu nešto niže ponude od konkurenta s natječaja), Komisija je dala ocjenu: “nesavjesno”.
Otkrivamo i zašto.
Za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar, Novoselovićev “Lav” morao je dokazati da će moći angažirati (imenom i prezimenom, te diplomom) tehničke stručnjake ili tehnička tijela da izvedu radove.
Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgleda više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra.
Među nominiranima za očitanja brojila na području Elektre Zadar, naime, našli su se vijećnici Jure Zubčić i Danijel Radeta s bratom Kristijanom, predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost Davor Buškulić sa suprugom Mirelom Matijević, kandidati s liste SDP/HNS na zadnjim izborima za mjesne odbore Grada Zadra Mladen Vukinović, Danijela i Rikard Katuša, Novoselović sin Krešimir, te član GO SDP-a Zadar Marko Špralja.
Osim što je teško zamisliti gradske vijećnike u poslu očitanja brojila potrošnje električne energije, cijeli je dodatni niz mogućih “nesporazuma” u popisu “stručne” radne snage koju je Novoselović dostavio Elektri Zadar, a ista ga prihvatila:
– u istom je navedeno da je od 33 nominiranih u “Lav zaštiti” zaposleno njih čak 12 (Dragan Vuletić, autoelektričar, Iva Župan, bacc.ing.sec.sigurnosti i zaštite na radu, Davor Buškulić, dipl.ing.prometa, Renato Čižmek, elektrotehničar, Šime Dabičić, elektromehaničar, Ante Mikulić, automehatroničar, Boris Kiš, strojarski tehničar, Damir Mašić, prof.povijesti i socijologije, Krešimir Novoselović, komercijalist, Jere Juras, kuhar, Mladen Vukinović, zaštitar, te Slaven Babić, kineziolog);
– podaci FINA-e, odnosno njihov servisa Transparentno.hr, međutim, govore drukčije – da je 2018., odnosno četiri mjeseca prije milijunskog natječaja Elektre Zadar, u Lav zaštiti bilo njih svega četvero (?):
– k tome, među 12 navodno “zaposlenih u ‘Lav zaštiti’” naveden je i Davor Buškulić, u siječnju ove godine zaposlen u Policijskoj upravi zadarskoj (!?):
– među preostalim nominiranima za posao očitanja brojila jesu i:
– Ive Glavan, elektromonter i Ivan Ivanov, ing. građevine, obojica zaposleni u Turisthotel d.d.
– Josip Polić, ing. prometa zaposlen u Odvodnji d.o.o.,
– Danijela Katuša, ekonomist, zaposlena u D.V. Zlatna luka,
– Marko Špralja, mag. ekonomije, zaposlen u Solaris d.o.o.,
– Anita Tomac, administrativni tajnik, zaposlena u Vir Zaštita d.o.o.,
– Marijana Frček, odgojitelj predškolske djece, zaposlena u D.V. Gračac,
– Elvis Katuša, vozač, zaposlen u Liburnija d.d.,
– te već spomenuta Mirela Matijević, dipl. ekonomist, zaposlena u HT d.d.
Imaju li svi oni odobrenja matičnih tvrtki za rad na očitanju brojila potrošnje električne energije, što će o takvoj ambiciji reći Ured državne uprave gdje radi Novoselovićev kandidat za Elektru Jure Zubčić, primjerice, te je li Antun Novoselović možda malo i govorio neistinu na ovom natječaju… otkrit će vrijeme koje je pred nama.(znet.hr)