KRADE SE VODA Nema navodnjavanja, a usred sušnog ljeta njiva se zeleni kao Amazona?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Vodovod najavljuje daljinsko očitavanje potrošnje
Krađa vode je istočno od Zemunika postala »nacionalni« sport, a u području kojeg omeđuju naselja Jovići, Radovin, Slivnica, kaže direktor zadarskog vodovoda Tomislav Matek, ljeti se ukrade 80 od 100 m3 crpljene vode. U drugim područjima krađa ljeti iznosi između 50-60 posto
HRVOJE BURA
Krađe vode čine 30-40 posto gubitaka sustava vodoopskrbe kojom gospodari zadarski Vodovod

Krađe vode čine 30-40 posto gubitaka sustava vodoopskrbe kojom gospodari zadarski Vodovod. Unatoč ovom alarmantnom podatku godinama se ništa nije činilo kako bi se barem ublažila situacija. Krađa vode u ruralnim područjima i zadarskom zaleđu, postala je normalna aktivnost tamošnjih poljoprivrednika, ali i običnih lopova.Unatoč obilascima terena, privatnim istražiteljima, policijskim ophodnjama, kradljivci i dalje rade svoj posao ne obazirući se na sve do sad poduzete mjere.

Priključuju se bez srama na javni hidrant

Kako nas je obavijestio direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek, krađe se događaju najčešće noću. Bez ikakvog srama poljoprivrednici se cijevima (dobrim dijelom pokradenim iz zadarskih novogradnji) priključuju na javni hidrant. Vodovodu jedino preostaje plombirati hidrant, ali ne zadugo. Nemoć u rješavanju problema rezultirala je činjenicom da ove godine građani nisu prijavili niti jednu krađu vode. Gdje lopovi kradu vodu, dovoljno je otvoriti na računalu Google Earth i vidjeti usred sušnog ljeta koje se poljoprivredne površine zelene kao Amazona, a zna se kako nemaju riješen sustav navodnjavanja.
- Čak i kad se dođe na teren, problem je koga tužiti. Vi vidite manige kako iz njih lijeva voda, ali je veliko pitanje na koga glasi zemljište jer zemljišne knjige nisu ažurirane. U ovim slučajevima jedino nam preostaje da osobu uhvatimo na licu mjesta i pozovemo policiju koja kasnije to proslijedi Državnom odvjetništvu, govori direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.
Probalo se i s privatnim istražiteljem kad je jedna osoba u Radovinu, kojim čudom, uhvaćena u trenutku krađe. No, da zalijevanje poljoprivrednih površina nije jedini problem, svjedoči i slučaj iz Visočana. Ovdje su građani prijavili da vlasnik kuće za odmor zalijeva svoj vrt i puni svoj bazen izravno iz podzemnog hidranta. Lukavac je to napravio tako da se cijevima ilegalno spojio ispod svog kamenog zida, znajući da mu Vodovod ne smije ništa tj. bez naloga ne smije pristupiti njegovom posjedu. No Vodovod je pozvao građevinsku inspekciju kako bi ustvrdila je li se »majstor« zidom ilegalno »naslonio« na podzemni hidrant.

Račun dostavljen vlasniku srušene kuće, parnica izgubljena

Krađa vode je istočno od Zemunika postala »nacionalni« sport, a u području kojeg omeđuju naselja Jovići, Radovin, Slivnica, kaže Matek, ljeti se ukrade 80 od 100 m3 crpljene vode. U drugim područjima krađa ljeti iznosi između 50-60 posto od crpljenih 100 m3 vode. U prijevodu, Vodovod gubi najmanje 1.020 kn na svakih 100 kubika vode, ali njegov direktor Matek kaže da građanima zbog toga nije voda skuplja. Vodovodu je, kaže Matek tek veći iznos za struju na crpilištima jer se ta količina ukradene vode pojačano crpi. Poseban problem bili su ilegalni priključci, zbog čijeg otkrivanja je u Sukošanu umalo stradao poznati zadarski privatni detektiv.
U naselju Smoković susjedi su se ilegalno priključivali na vodovode u ratu porušenih kuća. Vodovod bi tako uredno ispostavio račun vlasniku srušene kuće koji je na sudu dobio parnicu jer je dokazao da u toj kući ne živi od kraja rata. Vodovod je uz pomoć Općine Zemunik Donji pokušao raščistitI ruševine kako bi se prišlo vodomjerima, ali i ova akcija, kao sve u Hrvatskoj, nužno traži vrijeme. Istina, Vodovod je prije dvije godine nabavio geo-radar za snimanje stanja u cijevima, ali ove godine su se odlučili na drugačiji pristup problemu krađe vode.
- Područja koja su dosad bila alarmantna podijelit ćemo u više kvadranata. Svaka ta mikro lokacijama bit će opskrbljena šahtom u kojem će se nalaziti uređaj za kontrolu protoka vode. Ako primijetimo da se neopravdano povećava potrošnja vode, daljinski ćemo isključiti cijelu tu mikrolokaciju ili smanjiti pritisak vode. Kako će ti tereni biti podijeljeni u kvadrate, lakše ćemo moći ustvrditi gdje i tko krade vodu, zaključuje direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek.
 

 

Lakše je vodu ukrasti nego vjetrenjaču izgraditi

Prije više od deset godina, Općinu Škabrnju posjetili su inženjeri okupljeni u udruzi inženjera u Samoboru. Tom su prilikom aktualnom načelniku predali projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina kao dar mjestu, stradalniku Domovinskog rata. Projekt nikako nije zaživio jer je predviđao izgradnju vjetrenjača, sličnih onima koje se vide u vesternima. Cijena jedne takve investicije iznosila je tada 3.500 njemačkih maraka. No, mnogima iz tog područja, ukazivao je Matek, lakše je vodu ukrasti pa je projekt u konačnici odbijen zbog narušavanja krajobraza.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika STOJA
Pa šta onda da kradu,ne rade nikome štetu.Zrmanja se i tako u more izliva krali oni ili ne. To što kroz vaše šuplje cijevi isteče 70% vode u zemlju nije problem.A tek koliku ste cijenu nabili za kubik i još se nama žalite.Marš sram vas bilo lopovi i gulikože.Da još znate da je u mnogim zemljama voda besplatna.