Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Preko ZADRE NOVE bolje »zagrabiti« u EU fondove

13.08.2019. 11:31
Preko ZADRE NOVE bolje »zagrabiti« u EU fondove


Učinkovita koordinacija i poticanje regionalnog razvoja cijele Zadarske županije središnja je aktivnost Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalnog koordinatora. Veći dio tih aktivnosti realizirat će se kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS. Riječ je o projektu koji omogućava pružanje još kvalitetnije pomoći javnopravnim tijelima, a između ostalog osigurana su sredstva za plaće djelatnika Agencije, te oni nisu na trošak proračuna osnivača, ističe Marina Dujmović Vuković, ravnateljica ZADRE NOVE dodajući kako je u svibnju ove godine Agencija pripremila i aplicirala ovu projektnu prijavu na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.« za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora, te je projektna prijava i odobrena.
Provedba projekta do 2023. godine
– Vjerujemo kako ćemo provedbom ovog projekta pozitivno utjecati na razvoj Zadarske županije što će biti vidljivo kroz povećan broj prijavljenih i odobrenih projekata (su)financiranih sredstvima iz EU fondova. Od projektnih aktivnosti to znači da ćemo pomagati općinama, gradovima i ostalim javnopravnim tijelima s područja cijele Zadarske županije u pripremi i provedbi EU projekata, pružat ćemo im pomoć i nadzirati aktivnosti vezane uz središnji elektronički registar razvojnih projekata koji je osnova za buduća financiranja putem EU sredstava, zatim ćemo organizirati edukacije za dionike te sudjelovati u planiranju daljnjeg razvoja i izradi strateških dokumenata. Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 33 milijuna kuna, od toga je 85% bespovratnih sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, navodi ravnateljica ZADRE NOVE dodajući kako razdoblje provedbe projekta završava krajem 2023. godine.
Naime, Upravno vijeće Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA na svojoj je sjednici donijelo Odluku o davanju suglasnosti za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »ZADRA NOVA ZA VAS« (KLASA: 023-04/19-01/5; URBROJ: 2198-1-95/01-19-4).
Ravnateljica Javne ustanove Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA dopisom (KLASA: 303-03/19-02/3; URBROJ: 2198-1-95/04-2-19-3) zaprimljenim 2. srpnja 2019. godine zatražila je da se Odluka Upravnog vijeća o davanju suglasnosti za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »ZADRA NOVA ZA VAS« uputi na nadležno postupanje. Naime, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritetne osi 10: Tehnička pomoć, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je 30. listopada 2018. godine putem portala eFondovi u izravnom postupku dodjele uputilo unaprijed određenim prijaviteljima Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za nastavak aktivnosti regionalnih koordinatora, referentna oznaka: KK.10.1.3.03. Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prijavila je 20. svibnja 2019. godine projekt ZADRA NOVA ZA VAS. Projekt je ukupne vrijednosti 33.050.497,28 kuna (bespovratna sredstva iznose 85% odnosno 28.092.922,67 kuna), a njegovo predviđeno trajanje je 56 mjeseci.
Povećati korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova
ZADARA NOVA je 28. lipnja 2019. godine zaprimila Odluku o financiranju projekta gdje je projektu ZADRA NOVA ZA VAS odobreno bespovratno 28.092.922,67 kuna. Svrha projekta je povećati korištenje dostupnih sredstava iz EU fondova kroz pružanje potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama sa područja Zadarske županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za pripremu i provedbu projekata te kroz jačanje kapaciteta lokalne i područne (regionalne) samouprave za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava iz EU fondova. Projektom će se dodatno unaprijediti i osnažiti kapaciteti djelatnika ZADRE NOVE.
Po potpisu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao PT1, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije kao PT2 i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao korisnika ugovora, ZADRA NOVA podnijet će zahtjev za predujam u iznosu od 4.213.938,40 kuna. Slijedom navedenog, a sukladno zakonu dostavljen je ovaj prijedlog Zaključka Gradskom vijeću Grada Zadra – na razmatranje i odlučivanje. Naime, gradonačelnik Branko Dukić temeljem zakona donosi Zaključak o davanju suglasnosti za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »ZADRA NOVA ZA VAS«.
Nema sumnje, provedbom projekta pozitivno će se utjecati na prosperitet Zadarske županije.