Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RADNICI OGORČENI Vrkić: “Grad želi ugasiti komunalnu tvrtku Infra- grad!”

13.08.2019. 11:59
RADNICI OGORČENI Vrkić: “Grad želi ugasiti komunalnu tvrtku Infra- grad!”


Nesvakidašnja je situacija ovih dana zabilježena u Gradskoj upravi Obrovca – unatoč posjedovanju vlastite tvrtke za odvoz smeća, Uprava je produljila ugovor s privatnom tvrtkom Loši iz Pakoštana!
Vijest nam je jučer ujutro potvrdio predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, prenoseći ogorčenost radnika koji, kako kaže, ne mogu vjerovati da u ovom malom siromašnom mjestu smeće odvozi i privatna tvrtka, uz 15 radnika vlastite komunalne firme. Vrkić tvrdi kako »ovo sve ide ka tome da Grad želi ugasiti komunalnu tvrtku«.
Naime, radnici su se nadali da Uprava neće produljiti ugovor s privatnom tvrtkom, s obzirom da su se oni nakon sudske odluke odmah vratili na posao te od 4. srpnja normalno obavljaju svoj posao na odvozu smeća. No, u petak ih je čekalo neugodno iznenađenje, ističe Vrkić, kada su saznali da je ugovor s Lošijem produljen.
Tko je potpisao ugovor s Lošijem?
– Očito je da se ide ka gašenju tvrtke, čak sumnjam i u pogodovanje toj tvrtki kako bi oni preuzeli posao. Ugovor s Lošijem je istekao proteklog četvrtka i sada je potpisan novi. To sam saznao kada mi je direktorica rekla da nam se ispričava jer nije mogla isplatiti putne troškove pošto njezin potpis još ne vrijedi, a ljudi nemaju čime doći na posao. Nije mi jasno kako je direktorica mogla produljiti ugovor s Lošijem kada njezin potpis još ne važi, nije prošao proceduru na Trgovačkom sudu. Pa, tko je onda potpisao ugovor s Lošijem?! U petak sam je pitao tko će prikupljati smeće od Meke Drage do Vrulja koje je dosad skupljao Loši. Ona kaže kako će ga i dalje prikupljati Loši, a ja taj ugovor vidio nisam, upozorava Vrkić.
Kada smo o mogućem produljenju ugovora proteklog tjedna upitali novu direktoricu Ingrid Prelas koja je ovu dužnost preuzela nakon smjene Mate Karamarka, protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u svibnju prošle godine pred Općinskim sudom u Zadru podiglo optužnicu zbog »produljenog kaznenog djela protiv gospodarstva – utaja poreza ili carine«, nije nam znala reći odgovor: »Ne znam, nemam još konačnu informaciju«, kazala nam je, a na molbu da iznese barem svoj stav o tome jer riječ je o trošenju gradskog novca, odgovorila je: » Nisam u to ulazila, u matematiku koliko je odvoza smeća, koliko je potrebno i mogu li naši to«.
Danas sjednica Gradskog vijeća
Vrkić pak napominje kako se plaši da će se Grad uskoro riješiti ove komunalne tvrtke te nastaviti koristiti usluge samo privatnika iz Pakoštana.
– Mislim da će oni na Gradskom vijeću donijeti neku odluku čak i o tome da Lošiju daju koncesiju, što bi značilo da se Infra-grad gasi, poručuje Vrkić.
Provjerom doznajemo kako je Grad za danas doista sazvao sjednicu Gradskog vijeća Obrovca, međutim na pozivu vijećnicima nalazi se samo jedna točka dnevnog reda – »Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti za kupnju nekretnina na kojima se nalazi autobusni kolodvor Obrovac«.
Radnicima Infra- grada žao je što se na dnevnom redu neće naći i tema o produljenju ugovora s Lošijem kako bi konačno saznali zašto je Grad napravio ovaj potez, uz vlastite radnike koji odvoze smeće. Nije im jasno kako to da Grad ima sredstava za kupnju nekretnina, a nema za povećanje plaća radnicima koji ovaj posao rade za svega 3.300 kuna.
Predsjednik Štrajkaškog odbora, Mario Vrkić, na kraju dodaje kako su radnici zabrinuti hoće li ovoga mjeseca primiti plaće, s obzirom da direktorica još nema pravo potpisa, a plaća bi im trebala biti isplaćena do 15. ovog mjeseca.
– Trebala bi u stvari zapravo do 14. kolovoza jer u u četvrtak blagdan. Rekla je da je procedura takva, a ja više ne znam što je istina, poručuje Vrkić, nadajući se da će radnicima plaće ipak biti isplaćene do 15. kolovoza.
 


Direktorica bez odgovora
Direktoricu Infra-grada, Ingrid Prelas, pitali smo zašto je tvrtka produljila ugovor za odvoz smeća s privatnom tvrtkom Loši, budući da Grad Obrovac ima vlastitu komunalnu tvrtku, no opravdala se poslom, napominjući kako će odgovor poslati pismeno. Upitom smo stoga zatražili i odgovor na pitanje koliko se dnevno Lošiju plaća za odvoz smeća i koliko mu je dosad plaćeno za odvoz, ali i ono što najviše zanima radnike, obzirom da je ugovor s privatnicima produljen – znači li to da će se ići ka gašenju Infra-grada?
Direktoričin odgovor do zaključenja broja nismo dobili, a više se nije javljala ni na naše telefonske pozive, čime smo ostali zakinuti i za odgovor o tome tko je potpisao ugovor s Lošijem, nakon što su nam radnici kazali da Prelas nije mogla jer još nije registrirana na Trgovačkom sudu.