Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SEDAMNAEST ZLATA VINARIMA IZ RAVNIH KOTARA Šampioni Radunić iz Kaštela i Dragun iz Iloka

13.08.2019. 13:50
SEDAMNAEST ZLATA VINARIMA IZ RAVNIH KOTARA Šampioni Radunić iz Kaštela i Dragun iz Iloka


Nikad više posjetitelja i  izlagača, a ni vina nisu za bacit, najkraća  je ocijena III. Festivala vina i delicija Vinin 2019. Trodnevna manifestacija, na kojoj  su se predstavili proizvođači  s  područja Zadarske i drugih  enološki i gastronomski poznatijih područja Hrvatske, zaključena je u nedjelju,  u kasnim   večernjim satima na  trgu Kneza  Višeslava, proglašenjem rezultata i dodjelom odličja najuspješnijim vinarima.
– Učinjen  je novi pomak u  kvaliteti. Vina su sve bolja i bolja. Ovaj put 17 zlatnih, znači  više od trećine pristiglih na  ocijenjivanje, rekao je najpoznatiji hrvatski enolog prof. dr.  sc. Edi Maletić.
S njime na čelu komisija  u  sastavu Nikolina Paleka, Dragana Šulentić, Marina Pavlović, Božo Škara, Aleksandar  Brodski, Mirela Osrečak i Mladen Forko  ocijenila je  svih 55  pristiglih uzoraka vina i jakih  alkoholnih pića od čega, 21 bijelih vina, 29 crnih vina i 5 jakih alkoholnih pića.  E, ali pazi  sad!
Iako su vinari s područja Sjeverne Dalmacije bili najzastupljenija šampionske titule   otišle vinarima iz Srednje Dalmacije i Vukovarsko – srijemske županije.


Radunić i Poljak u  pripetavanju
-Pobjeda u Ninu mi puno  znači, nije krio Ivica Radunić,  vlasnik istoimenog OPG-a iz  Kaštel Novog. Znači mu pogotovo što je njegov Crljenak u  pripetavanju ocijenjem boljim  od  Merlota 2016. poznatog zadarskog vinara Trifuna Poljaka.  Naime, oba vina su u redovnom ocijenjivanju osvojila po  88 bodova pa se pristupilo pripetavanju u kojemu je Radunićev Crljenak „za dlaku“ pobijedio.
Inače, Ivica Radunić je višestruko nagrađivani vinar, a ušao  je i povijest jer je u njegovom  vinogradu otkriven prvi trs Zifandela.  Što je uslijedilo poslije  već je dobro poznato. Manje  poznato je da je Poljaku ovo  već šesti put kako gubi u pripetavanjima. 
– Možda imam peh, da ne  rečem nešto drugo, prokomentirao je Poljak, koji je za  svoja četiri vina na ovogodšnjem  ViNinu  osvojio tri  zlatne i jednu srebrnu medalju.
Inače, u kategoriji crnih vina  vinari sa zadarskog područja,  mahom iz Ravnih kotara, okitili su se sa ukupno 24 medalje.,  od čega  7 zlatnih i 17 srebrnih.


Četiri klona Plavine
Potvrdilo se i ovaj put da je  od introduciranih sorti Merlot  najbolji. Dobro uspijeva i daje  odličnu sirovinu za kvalitetana  i vrhunska vina u svim našim  područjima. Od Istre do Konavala u jadranskom pojasu,  kao  i na kontinentu, od Zagorja do  Erduta, kaže prof. Maletić i dodaje: – Dobar je i Cabernet souvignon kao i Syrah samo treba  paziti da ne prerodi.
Maletić je i ovaj put spominjao našu domaću Plavinu koja je nekada prevladavala u  ravnokotarskim vinogradima.  –  Mi od Plavine očekujemo 5 kg  po panju i kvalitetno vino, a to  nije moguće, kaže Maletić. Ali,  ako se Plavina posadi na kamen, na pravim vinogradarskim područjima gdje će joj se  na prirodan način ograničiti  urod – ona može dati izvrsna  vina. Ona je mekana. Može se  piti odmah kao mlada, nije trpka, ne skuplja jezik, ona je izvanredna za kupaže. Mi smo u  jednom projektu prije nekoliko godina dokazali da su kupaže sa Plavinom i stranim  sortama Merlot, Syrah i Cabernet Souvignonn – odlične za vina srednjeg cjenovnog razreda. – Ne moraju sva vina biti  100 i više kuna za butelju, opetuje prof. Maletić. Podsjetio je  da je prije nekoliko godina na  Baštici provedena klonska selekcija. Sad su nam u postupku  priznavanja četiri klona Plavina  gdje imamo jako velike razlike.  Jedan klon daje jako puno  grožđa. Taj je dobar za proizvodnju Rossea i ništa više. Dva  klona su standardna, a jedan  klon koji daje dobre sladore,   diže okuse i koji uvijek daje  obojena vina, posebno je dobar.
-Želimo da i proizvođači koji  planiraju saditi Plavinu imaju  mogućnost izbora. Jer, dosad  je bilo posadi Plavinu pa što  bude. Ponavljam kvalitetni sadni materijal,  klonovi koji su  prilagođeni za pojedina tla,  pod uvjetom da se ne očekuje  pet kg po panju mogu dati izvanredna vina. Naši ljudi rijetko idu u redukciju grožđa. Zelena berba je normalna tehnološka operacija – odbacuje se  suvišno grožđe. To rade uspješni vinari. Svi oni koji  računaju prinos vinograda u  kunama, a ne u kilogramima.  Uz Plavinu, od crnih sorti  tu je i  Babić, kaže Maletić.




Traminac iz Iloka  najbolji od bijelih
Kad je riječ o bijelim vinima  tu zaostajemo za gorskim i nizinskim vinogorjima. Eto i sa  ovogodišnjem ViNina šampionska titula  u kategoriji bijelih vina odlazi Vinariji Dragun  iz Iloka za Traminac iz 2017.  godine.
– Znao sam da imam dobro  vino, nadao se jesam ali nagradu nisam očekivao,  rekao nam  je mladi vinar Dinko Dragun.  Na  svom obiteljskom gospodarstvu, uz pomoć oca Vladimira i strica Zvonimira, on  proizvodi više od 100.000 litara  vina, uz Traminac i Charnonnay, Traminac, Graševinu.. Plasiraju svoja vina u pojedinim  restoranima u Dalmaciji.  – Vidimo veliku šansu u turizmu,  kaže Dragun ne krijući zadovoljstvo zanimanjem  koje su domaći i strani turisti pokazali za  njegova vina tijekom tri dana  koliko je držao štand u Ninu.
– Promet je porastao pogotovo kad se pročulo da smo  šampioni u ketegoriji bijelih  vina, dodaje  Dragun, koji je veliki pehar i plaketu na ViNinu u  Ninu primio i radost podijelio  sa svojim sestrama.
Iako je , kako reče Maletić,  sortiment bijelog grožđa na  području Sjeverne Dalmacije  prilično siromašan, vina od  Maraština su sve bolja. Svoje  mjesto našao je i Pošip. Uz Maraštinu 2018. Vinarije Jokić  Chardonnay Sur Lie 2018. Stjepana  Vučemilovića  zlatne medalje  dobili su i pošipi  Vinarije  Jokić, Zdravka Žuže iz Podgradine i  Kraljevskih vinograda.
– Naša vina sada ravnopravno konkurijaju Pošipima iz  srednje i južne Dalmacije, govori profesor Maletić. Uz Maraštinu tu ima prostora i za Debit koji je podcijenjen, smatra  se sortom za masovna vina.  Ali, ako ga se ukroti pri urodu i  njegove slabije kiseline poprave sa Pošipom može se dobiti  jako kvaliteteno vino, dodaje  Maletić i podsjeća da su istraživanja u kojima je  sudjelovao pokazala da su vina koja se  dobro bledniraju, bolja nego  čista, monosortna.
-Svaka sorta ima svoje vrline  i mane. Umijeće enologa je kako spojiti te lego-kockice jer  svaka sorta može doprinijeti  kavaliteti budućeg vina, pojasnio je profesor Maletić.
Dodajmo još  da je šampion  jakih alkoholnih pića Liker od  maraške proizvođača Vina Fiolić (Tantum d.o.o.) iz Zadra   koji  je nadvisio favoriziranog konkurenta  – OPG Luka Bilušić iz  Zagreba.
Time i privodimo kraju ovaj  raport sa ovogodišnjeg ViNina  u Ninu.


Lokalna ili svehrvatska  priredba?
Koncept priredbe se pokazao kao dobar.  Na trodnevnoj   manifestaciji predstavili su se  proizvođači vina i delicija s područja Zadarske županije i ostalih enološki i gastronomski  poznatih područja Hrvatske..  Više od trideset izlagača nudili  su pregršt svojih proizvoda –   vrhunska vina, rakije, likere,  tradicionalne suhomesnate  proizvode poput kulena i čvaraka, sireva, proizvode od  smokava, džemove, štrukle,  kroštule, fritule, orahnjače,  sušene gljive, med, maslinova i  druga ulja za posebnu namjenu, proizvode od soli…Sve po  pristupačnim cijenama. Uz  degustacije vrhunskih vina, likera i delicija posjetitelji su  mogli uživati u živoj glazbi  Rockatansky band-a i Marine  Tomašević. Program proglašenja vješto je vodio Mihovil  Mijo Brkić.
Sve u svemu, može se reći da  je Festival vina i delicija Vinin  2019. položio i svoj treći ispit.  Glavni cilj  da se kvalitetnim  gastronomskim  proizvodima  omogući bolji plasman uz istovremeno podizanje kvalitete  turističke ponude u regiji je  postignut.  Dogodine sve će biti  još bolje, poručuju Ivona Stulić   Sipina, Borjan Andrija Peša i  Šime Peša koji su, uz potporu  gradonačelnika Emila Ćurka,  iznijeli glavni teret organizacije  i ovogodišnjeg, trećeg po redu  Festivala vina i delicija ViNin.
Svemu ovome dodajmo još   zaključak i prijedloge profesora Edija Maletića:
– Vina pristigla na ocijenjivanje su bila očekivano dobra, 90  posto uzoraka je iz zadarskog  kraja. Nekoliko vina je bilo odbačeno zbog uočenih mana i  nepravilnosti. Ali, kvaliteta je  bila jako dobra, više od trećine  ukupnih uzoraka zlatnih.
Poticajno, no uvijek može  bolje.
 Sada, po mojem mišljenju,   organizator Grad Nin treba donijeti odluku dali je ViNin priredba koja će se orjentirati na  lokalna vina, ili će postati  svehrvatska. Za ovo potonje  treba uložiti dodatni napor, zasukati rukave i na vrijeme krenuti u organizaciju. Animirati i  privući naše najbolje proizvođače da svoja vina pošalju u  Nin. Tako ćemo dobiti puno  više uzoraka nego dosad, poručio je profesor Edi Maletić.
Više nego dosad i sve pod  sloganom: Istina o vinu u  kraljevskom Ninu!
 
 


REZULTATI
 
Bijela vina
 
ŠAMPION: Traminac 2017. Vina Dragun,  Ilok
ZLATNE MEDALJE: Graševina 2017.  Vina Dragun,  Ilok, Marština 2018. Vinarija Jokić, Lišani donji , Chardonnay Sur Lie 2018.  Vučemilović Stjepan, Zadar Pošip 2018. Vinarija Jokić,  Lišane tinjske,  Pošip 2018. Žuža Zdravko, Podgradina,  Pošip 2016. Kraljevski vinogradi d.o.o. Zadar,   Sauvignon Blanc 2018. Žuža Zdravko, Podgradina  
SREBRNE MEDALJE: Maraština 2017.  Vina Fiolić, Zadar,   Muškat 2018.  Branko Kežman, Ludbreg 
BRONČANE MEDALJE: "Cuvee( Maraština, Debit) 2018. " Bukvić Mario, Briševo,   Maraština 2018. Vina Fiolić,  Zadar 
DIPLOME:"Cuvee (Ugni blanc, Maraština) 2018. " Jadran Jurlin, Zadar 
 "Cuvee (Maraština, Debit) 2018. " Mile Vrsaljko, Nadin 
 
Crna vina
  
ŠAMPION: Crljenak 2016. OPG Ivica Radunić,  Kaštel Novi
ZLATNE MEDALJE : Merlot 2016.  Poljak vina,  Zadar,
"Cuvee (Syrah, Merlot) 2018." Vučemilović  Stjepan,  Zadar 
"Cuvee (Syrah, Merlot) 2017. " Vučemilović  Stjepan,  Zadar,   Cabernet Sauvignon 2016. Poljak vina,  Zadar,  Cabernet Sauvignon 2016. KER-VIN vl. Tomislav Glavić,  Nadin,   "Cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah)2015. " Vinarija Jokić  Lišane tinjske,   "Cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah)2015. " Poljak vina,  Zadar      
SREBRNE MEDALJE:"Cuvee (Merlot, plavina) 2018. " Bukvić Mario, Briševo,   "Cuvee (Grenache, Carignan) 2018." Petar Graovac, Smilčić,    "Cuvee (Syrah, Merlot, Grenache) 2018. " Skoblar Valerio,  Privlaka,   "Cuvee (Merlot, Syrah) 2018. " Joso Kardum, Škabrnja,   "Cuvee (Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot) 2018." Momir Paleka, Žerava  
 "Cuvee (Merlo, Cabernet Sauvignon)  2018." Danijel Kotlar, Zadar,  Merlot 21018. Božo Glavić, Nadin,   Merlot 2018.  Matešić Krsto, Zadar,     Merlot 2018.  Stipe Ligutić , Zadar,   Merlot 2018.  Denis Odžaković,  Nadin,   Merlot 2018.  KER-VIN, Nadin,  Merlot 2018. Momir Paleka, Žerava.   Cabernet Sauvignon  2018 Božo Glavić, Nadin 
 Cabarnet Sauvignon  2018.  Skoblar Valerio, Privlaka,   Cuvee 2017 KER-VIN Nadin, 
 Cabernet Sauvignon 2018.  Poljak vina, Zadar,  Aromatizirani merlot 2017. Božo Bačić, Podgrađe
 
Jaka alkoholna pića
 
ŠAMPION: Liker od maraške 2018.  Vina Fiolić (Tantum d.o.o.)  Zadar   
SREBRNE MEDALJE 
 Voćni liker- limun 2019.  OPG Luka Bilušić, Zagreb 
 Voćni liker- aronija 2018.  OPG Luka Bilušić, Zagreb 
 Voćni liker- rogač 2019. OPG Luka Bilušić, Zagreb 
 BRONČANA MEDALJA:Voćni liker- suha šljiva 2019.  OPG Luka Bilušić, Zagreb
 
 


ŠAMPIONI VININ 2019.
 
Bijela vina
 
ŠAMPION: Traminac 2017. Vina Dragun,  Ilok
 
Crna vina
   
ŠAMPION: Crljenak 2016. OPG Ivica  Radunić,  Kaštel Novi
 
Jaka alkoholna pića
 
ŠAMPION: Liker od maraške 2018.  Vina  Fiolić (Tantum d.o.o.)  Zadar
 
 


Zašto je odbačen Bačićev  Syrah 2018
 
Više vinara nas je ponukalo da upitamo profesora Edija Maletića  kako to da je u Ninu odbačeno vino Syrah 2018 vinara Bože Bačića  iz Podgrađa samo nekoliko dana poslije u Benkovcu ocijenjeno kao  vrhunsko i sa 85 bodova osvojilo zlatnu medalju?!
-A, eto vidite, događaju se i takve stvari. Normalno je da kad više ljudi ocjenjuje vino da bude mala razlika. Bod, dva. U ovom slučaju razlika  je drastična. Od 7 ocjenjivača gotovo svi, točnije njih 4 ili 5 su to vino  odbacili. A i oni koji ga nisu odbacili dali su mu manje od 72 boda, a to  nije dovoljno ni za broncu. Znači, nešto nije bilo u redu sa tim uzorkom  i ta boca koja je došla u Nin na ocjenjivanje nešto se desilo s njome. To  je jedini odgovor, jedino rješenje. Jer, nemoguće je da gotovo isti ljudi u  komisiji za nekoliko dana u Benkovcu tom istom vinu daju zlato, kaže  profesor Edi Maletić.
Na primjedbu kako nam je vinar Bačić rekao da je to u Ninu bio  loš dan, ali ne njegov, prof. Maletić odgovara: – Ne, nije loš dan. Bio  je to loš uzorak. Nešto se s tim vinom desilo, oksidiralo je i ocjenjivači su ga odbacili, decidiran je profesor Edi Maletić, predsjednik  ocjenjivačke komisije ViNina 2019. u Ninu.