ZAPIVAT ĆU NEK’ SE PISMA ČUJE Trebalo bi i češće vaditi narodne nošnje iz starih škrinja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Večer folklora u Gorici
Ovom manifestacijom nastavljamo njegovati i čuvati od zaborava tradicijsku kulturnu baštinu Gorice, Ravnih kotara i Lijepe naše s kojom se ponosimo, kazala je Milena Batur, predsjednica KUD-a Sv. Ivan Krstitelj, dodajući kako je ponosna na bogato očuvano kulturno i folklorno nasljeđe u Gorici, u sukošanskom zaobalju
Velimir BRKIĆ
KUD Sv. Ivan ponos Gorice i Općine Sukošan

U organizaciji KUD-a Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, a pod pokroviteljstvom Općine Sukošan održana je 11. Večer folklora »Zapivat ću nek’ se pisma čuje«.
- Ovom manifestacijom nastavljamo njegovati i čuvati od zaborava tradicijsku kulturnu baštinu Gorice, Ravnih kotara i Lijepe Naše s kojom se ponosimo, kazala je Milena Batur, predsjednica KUD-a Sv. Ivan Krstitelj, dodajući kako je ponosna na bogato očuvano kulturno i folklorno nasljeđe u Gorici, u sukošanskom zaobalju.

Povratak iskonskim korijenima

Čuvanjem baštine KUD Sv. Ivan Krstitelj čuva i hrvatski identitet te se vraća iskonskim korijenima. Osnovan je 2006. godine, a u svome djelovanju posvećeni su njegovanju zavičajne narodne baštine, izvornih pjesama i plesova goričkog kraja i Ravnih kotara.
- KUD Sv. Ivan Krstitelj od velikog je značaja za našu općinu kao čuvar i promicatelj kulture i tradicije ovog kraja. Gorički KUD čuva tradiciju i običaje kroz istinu koja je najveći adut i najljepši dio baštine, poručio je Filip Dražić, zamjenik načelnika dodajući kako svaki kraj ima svoje običaje, nošnje i tradiciju koju treba sačuvati od zaborava. Gledajući vrijedne i radišne folkloraše, entuzijaste i zaljubljenike u kulturnu baštinu, zaista ne treba strahovati od zaborava i gubljena nacionalnog identiteta vezanog za narodnu baštinu, folklor, pjesmu i običaje, a posebno za živopisne narodne nošnje i njihovu ljepotu kojom se dičimo, naglasio je Dražić.

Suglasje nošnje s običajem

Nakon mimohoda sudionika na školskom igralištu u centru Gorice uslijedio je kulturno-umjetnički program na kojem su sudjelovali: KUD Đuro Kundek iz Cagineca kod Ivanić Grada u Zagrebačkoj županiji, KUD Škabrnja iz Škabrnje, KUD Stubica iz Donje Stubice u Zagorsko-krapinskoj županiji, KUD Sv. Nikola iz Božave na Dugom otoku, KUD Sv. Ivan Medviđa iz Biograda na Moru, KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih i KUD Zora iz Piškorevca kod Đakova u Osječko-baranjskoj županiji.
- Ono što uvijek zadivi gledatelje to je usklađenost, suglasje nošnje s običajem koji se na sceni obnavlja, kazao je voditelj Morino Kulaš.
Istinski ljubitelji i čuvari kulturne baštine su raširenih ruku dočekali sve one koji s djetinjom radošću, ali i dužnim poštovanjem prema folklornoj tradiciji svojih predaka, istu nastoje sačuvati od zaborava.

Bogatstvo nematerijalne baštine

- Narodne običaje, pjesme trebalo bi češće pokazivati, češće vaditi nošnje iz starih škrinja, tvrdi Milena Batur.
Bio je to jedinstveni, rijetko viđeni doprinos poznavanju i vrednovanju kulturne baštine goričkog kraja i Lijepe Naše.
- Hrvatska možda nije najbogatija zemlja na svijetu, ali naša nematerijalna baština čini nas bogatima, zaključila je Batur.
Večer je završila porukom da njegujmo svoje običaje, kulturu i tradiciju, jer tako pokazujemo koliko volimo svoju lijepu domovinu Hrvatsku. A nakon službenog dijela uz izuzetno bogat stol nastavilo se s plesom i pjesmom do dugo u noć.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno