12. VEČER DUHOVNE POEZIJE Domaći ljudi, gosti i pjesnici povezani duhovnim lirskim nitima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Perušiću pod pokroviteljstvom Grada Benkovca
Ispred crkve sv. Jure u Perušiću Bekovačkom iz godine u godinu okupljaju se zaljubljenici u izričaj koji obnavlja srce i dušu svakog tko se pozorno preda svakom stihu koji pjesnička duša na poseban način prenosi slušatelju, kazao je Branko Antunović, inicijator i organizator svih dosadašnjih Večeri duhovne poezije
BRANKO ANTUNOVIĆ/VELIMIR BRKIĆ
Zajednička fotografija sudionika ove jedinstvene kulturne manifestacije

Perušić Benkovački, malo slikovito naselje u Ravnim kotarima udaljeno oko tri kilometara jugoistočno od Benkovca u srednjem vijeku je pripadao hrvatskom rodu Perušića, danas broji oko 150 stanovnika, a već 12 godina uživa u svojoj Večer duhovne poezije.

- Posebno je, već tradicionalno, ispred crkve sv. Jure, pred brojnim posjetiteljima odjeknuo duhovni zov, kazao je Branko Antunović, inicijator i organizator svih dosadašnjih Večeri duhovne poezije u Perušiću.

Gotovo da nema onog od oko 150 stalnih žitelja Perušića Benkovačkog i onog iz iseljeništva koji nije i ovog kolovoza na bilo koji način sudjelovao na Večeri duhovne poezije koja je protekla u pjesmi i druženju.
 

Poezijom čovjek raste u duhu

- To je poseban užitak koji iz godine u godinu obogaćuje sve više zaljubljenika u ovaj izričaj koji, osim što godi uhu, znači i duhovnu obnovu za svakog tko se pozorno preda svakom stihu koji pjesnička duša na poseban način prenosi slušatelju, navodi Antunović.

Ovaj novi susret na tom prekrasnom mjestu podsjetio je kako moć poezije ne smije oslabiti, a osobito ako je obojana i uljepšana onim dubokim, produhovljenim i časnim.

- Kažu da s poezijom čovjek raste u duhu, a ako je poezija pjevana za Boga, njena moć da osvaja ljudska srca još i više raste. Tajna uspjeha u životu nije u tome da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi, ističe Antunović.

Dokazali su to i na najbolji mogući način pokazali i sami pjesnici koji su u tu prigodu pohodili Perušić sa svih strana iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Trebali su doći i pjesnici iz DHK Herceg Bosne iz Mostara, no zbog sveukupne epidemiološke situacije opravdali su svoj nedolazak.

- Zato je njih 15 okupljenih pjesnikinja i pjesnika pokazalo kako duhovna poezija osvaja svojom ljepotom. A čitale su se i pjesme pok. don Nedjeljka Zubovića s Paga te pjesme pjesnika Zvonka Čuline iz Pridrage i Slavice Maričić iz Zagreba koji su opravdali nedolazak, navodi Antunović.
 

Violinistica Ivana Barjašić i 15 pjesnika

- U dva je navrata već tradicionalno nastupila i violinistica Ivana Barjašić iz Poličnika, odsviravši dvije prekrasne numere, ističe Antunović.

Po dvije svoje duhovne pjesme čitali su: Mladen Baraba iz Paljuva, domaćin Branko Antunović, Ankica Čepula Vučetić iz Paga, Zlatka Franković iz Splita, Slavko Klapan–Ćave iz Pridrage, Vlatko Majić iz Paga, Ana Ojdanić iz Kljaka kraj Drniša, Sylvia Perović s boravištem u Parizu, Jela Skazlić iz Poličnika, Kninjanka Veronika Stanić Tomić, njezini sugrađani Ante Nadomir Tadić Šutra i Fabijan Lovrić, Milka-Dijana Varvodić iz Splita, Rada Vrančić iz Biograda na Moru i don Jure Zubović, virski župnik, koji je prije početka programa u obližnjoj crkvi Uznesenja BDM predvodio svetu misu.

12. Večer duhovne poezije u Perušiću pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizirali su Župa Perušić, Gradska knjižnica Benkovac, TZ Ravni kotari i Branko Antunović.
 

Poezija kršćanskog nadahnuća

Nakon zahvale domaćina Branka Antunovića u ime Grada Benkovca sve pjesnike i posjetitelje pozdravio je dogradonačelnik Tomislav Klarica.

- Druženje s pjesnicima koji njeguju poeziju kršćanskog nadahnuća poseban je doživljaj, poručio je Klarica.

Na večeri na kojoj se slavilo Gospodin, domaćin je svima uručio posebne zahvalnice i poklone za sudjelovanje. Domjenak su pripremile mještanke i mještani Perušića, a posebno čašćenje priredio je i Branko Antunović u varoši Guzića, u dvorima očeve kuće, pod starom murvom.

- Večer duhovne poezije bila je i ovog puta prigoda za duhovni zov, ali i molitvu Majci Božjoj da još jednom zaštitnički, svojim zagovorom, pomiluje svoj Perušić i njegove žitelje, zaključuje voditelj Mihovil Mijo Brkić iz Radio Benkovca.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Ispred crkve sv. Jure u Perušiću Bekovačkom. N izgubiliste

Monika