Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Italija uvodi obvezno testiranje na koronavirus za ljude koji dolaze iz Hrvatske

13.08.2020. 07:56


Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza večeras je potpisao odluku prema kojoj sve osobe koje ulaze u Italiju, a prethodno su boravile u Hrvatskoj, Grčkoj, Malti ili Španjolskoj moraju na testiranje za koronavirus.
Odluka se odnosi na sve one koji su tijekom prethodnih 14 dana boravili ili putovali kroz gore navedene zemlje. Oni moraju dokazati da su unatrag 72 sata podvrgnuti molekularnom ili antigenskom testu na koronavirus putem brisa te da je rezultat testa bio negativan.
Ako nemaju rezultate takvog testa, moraju se obvezati da će se unutar 48 sati od ulaska u Italiju testirati na koronavirus, javlja Corriere della Sera.
Testu se odmah mogu podvrgnuti oni koji se u zemlju vraćaju zrakoplovom, ako slete u zračnoj luci koja je opremljena za uzimanje briseva. U svim ostalim slučajevima moraju se unutar 48 sati javiti u zdravstvenu ustanovu i proći testiranje.
Talijanski ministar zdravstva odluku je potpisao nakon što je održan izvanredan sastanak predstavnika talijanskih regija, na kojem su standardizirane mjere, a četiri europske zemlje, uključujući i Hrvatsku označene kao rizične.
Od lokalnih vlasti zatraženo je da spriječe otvaranje diskoteka, ali i mjesta na otvorenom gdje se okupljaju stotine mladih. Ako se zabrane ne poštuju, talijanska vlada namjerava vratiti obvezu nošenja maski na otvorenom, kvote ulaza na zatvorena mjesta, ali i na ulice i trgove.
U slučaju da ništa ne pomogne, razmišljaju i o uvođenju svojevrsnog policijskog sata, kao što su to već ovih dana učinile neke države u kojima je krivulja zaraženosti povećana.
Italija je na svoju listu zemalja iz koje ne dopuštaju dolaske dodala Kolumbiju.