Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jonathan Galloway potpisao, ubrzo će i Darko Planinić

13.08.2020. 13:57


U Košarkaškom klubu Zadar odlučno se pristupilo popunjavanju godinama već bolne »rupe pod obručem« pa je shodno tome jučer objavljen potpis 24-godišnjeg američkog centra Jonathana Gallowaya (211 cm), a momčadi na treninzima se priključio i reprezentativni centar Darko Planinić za kojeg se jedino ne zna pod kakvim ugovorom će nastupati u dresu Zadra uz naravno i službenu potvrdu s Višnjika.


Izvrstan skakač i bloker
Mladi Galloway potpisao je jednogodišnji ugovor i tako postao peto ovosezonsko pojačanje Zadra nakon Aleksandra Bursaća, Eyassu Workua, Filipa Paponje i Jacobija Boykinsa. Novi centar Zadra inače porijeklom s pacifičkog otoka Guama mogao bi biti vrlo zanimljiv igrač zadarskoj publici jer se radi o izvrsnom skakaču i blokeru dok mu u prilog ne ide neiskustvo. Dosad u karijeri odigrao je tek jednu europsku sezonu, onu prošlu u Danskoj, braneći boje Bakken Bearsa gdje je bilježio u prosjeku 8.2 poena, 8.9 skokova uz 1.5 blokadu. Do odlaska u Dansku Galloway je bio suigrač Eyassu Workua na sveučilištu UC Irvine koje je 2019. godine na NCAA March Madness turniru izbacilo sveučilište Kansas State, jedne od glavnih favorita natjecanja. To je bilo jedno od najvećih iznenađenja u povijesti turnira jer su to učinili kao 13. plasirana momčad. Taj pobjednički mentalitet istaknuo je i trener Veljko Mršić u opisivanju mogućnosti Gallowaya u kojem unatoč popriličnom neiskustvu vidi potencijal za poboljšanje timske igre ovosezonskog Zadra.


Timski igrač
– Dobili smo igrača koji će biti jedan od najboljih obrambenih igrača lige. Bit će vođa na treningu, također je jako dobar timski igrač, radi puno korisnih stvari koje se ne vide u samoj statistici. Dobro je što je Jonathan navikao igrati u pobjedničkim ekipama, to je bio slučaj na sveučilištu i prošle godine u Danskoj gdje je njegova ekipa ušla na Final Four FIBA Europa Cupa, gdje su imali samo dva poraza u sezoni. Tu smo da mu pomognemo kako bi svoju igru unaprijedio na još viši nivo. Zbog načina kako je do sada igrao, neke segmente u igri je zapostavio, pod tim mislim na napadački dio igre, tako da smatram da tu može biti još produktivniji. Sve u svemu jako sam zadovoljan što smo ga potpisali i smatram da će se dobro uklopiti u ostatak ekipe – istaknuo je trener Zadra koji očekuje u narednih dan-dva i decidiranje ugovora Darku Planiniću za kojeg evidentno klub s Višnjika nema dostatnu platežnu moć pa se koketira s opcijom otvorenog ugovora koja bi dala odrješene ruke hrvatskom reprezentativnom centru da u svakom trenutku može otići ukoliko bude imao drugu, bolju ponudu. U svakom slučaju sa starijim Planinićem bez obzira na opcije u ugovoru i s potentnim Gallowayom Zadar je riješio goruće pitanje pozicije pet i može se reći, zaključio roster za nadolazeću sezonu. Nikad ranije posljednjih sezona, čak pet tjedana prije predviđenog početka HT Premijer lige i nešto manje od dva mjeseca od starta ABA lige.