Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NAUČI, USAVRŠI, POKRENI Trideset novih poljoprivrednika zaoralo brazde Ravnih kotara

13.08.2020. 14:19


U Zavičajnom muzeju Benkovac, na Kaštelu Benković u Benkovcu, pod krošnjom stoljetnog kestena u sklopu projekta »Nauči, usavrši, pokreni« u Benkovcu održan je okrugli stol na temu »Kako je COVID-19 i utjecao na poljoprivredu i lokalnu proizvodnju hrane? Nedostaci i prednosti?«
– Ukupna vrijednost projekta » Nauči, usavrši, pokreni« iznosi 1.281.413,60 kuna koje u 100-postotnom iznosu financira Europski socijalni fond. Nositelji projekta je Grad Benkovac, dok su partneri Udruga Mali koraci Benkovac i Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari Zadar. Dvogodišnji projekt završava 3. rujna 2020., kazao je Manolo Jure Birkić, voditelj projekta.
Ciljevi projekta su povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjivanje socijalne isključenosti te povećanje ekonomske stabilnosti, obrazovnog sustava te poboljšanje kvalitete života projekt doprinosi razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i znanja.


Put ka boljoj i sigurnijoj budućnosti
– Trideset novih poljoprivrednika zaoralo je brazde Ravnih kotara, izvora zdrave hrane. Pružila im se mogućnost pokretanja posla i ostanka u Hrvatskoj te razvoj njihovih osobnih i poslovnih kompetencija, a poslodavcima olakšao pronalazak tražene radne snage, poručio je Birkić.
Naime, kroz razvoj interpersonalnih vještina i diverzificiranih znanja kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba iznad 30 godina održane su verificirane radionice za uzgajivač povrća, uzgajivač ljekovitog i aromatičnog bilja, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića te edukacije o funkcioniranju i vođenju poslovanja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te motivacijsko – komunikacijsku radionice.
– Poticanjem dobrog upravljanja, kao što je ovaj projekt gdje jedinica lokalne samouprave udrugama pruža partnerstvo i priliku da zajedno rade i doprinose razvoju jednog područja, put je ka boljoj i sigurnijoj budućnosti u kojoj se mladima daje prilika, podrška i razlog da ostanu u Hrvatskoj, kazala je Paulina Kulaš, dogradonačelnica Benkovca, koja je potom nabrojila niz projekta u osmišljavanju aktivnosti, poduzetništva, dodatnih vještina i osposobljavanja u cilju zapošljavanja koja putem EU fondova provodi Grad Benkovac.
Nazočne je u ime Udruge Mali koraci pozdravila Josipa Rubelj, dok je program vodila i animirala Marta Pintur Bosna iz Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari, koja je ujedno i dio projektnog tima tj. financijski koordinator.


​Snaga iz brenda ravnokotarske zemlje
– Naše životne navike su se u vrlo kratko vrijeme morale mijenjati pod utjecajem pandemije Covida-19. Ekonomske posljedice su nesagledive, govori se o najvećoj svjetskoj krizi od doba »velike depresije«, između dva svjetska rata, kazao je dobro znani turistički djelatnik Nedo Pinezić s otoka Krka, poduzetnik, vlasnik i direktor tvrtke Quanarius d.o.o. Krk i pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu u Malinskoj.
– Zajednička karakteristika oporavka nakon drugog svjetskog rata i prilagodbe i suživota s Covidom-19, je vrlo brzo pokretanje turističkih putovanja. Sada upravo svjedočimo špici turističke sezone koja je prema rezultatima fizičkog prometa iznad očekivanja. Dapače, upravo su manja mjesta i ruralni krajevi u fokusu turističke potražnje, navodi Pinezić.
Dobra, prirodno uzgojena hrana i ležeran, miran način života što ga pruža selo, kaže on, postaju privlačni.
– S druge strane sve više ugostitelja prepoznaje potrebu korištenja namirnica iz vlastitog uzgoja u gastronomiji. Kvaliteta hrane je na prvome mjestu, ali i ekonomska računica kratkih lanaca dobave, korištenja vlastitih resursa u svrhu poljoprivredne proizvodnje također, naročito ovdje na plodnim i izdašnim poljima Ravnih kotara. Snaga ovdašnjeg brenda izvire iz brenda zemlje Ravnih kotara, zaključio je Nedo Pinezić.
– Da bi tržište postalo dinamičnije nije potrebno samo na društvenim mrežama postaviti slike vašeg apartmana ili kuće za odmor već gotovo svakodnevno obnavljanje s podacima. Budite autonomni, uspostavom dvosmjerne komunikacije pronaći ćete svoje mjesto na turističkom tržištu, naglasio je Dominik Sikirić, asistent na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru koji u svom Bibinju »od glave do pete« živi u turizmu.




Tko je u hrani, nikad neće biti siromašan
O tome zašto je konzumacija lokalne i sezonske hrane bolja za naše zdravlje govorila je Ivana Maršan Jukić, nutricionistkinja.
– Shvatimo što imamo, shvatimo gdje živimo, u centru smo mediteranske prehrane, konzumirajmo domaću i sezonsku hranu, svježe voće i povrće. Trebamo znati iskoristiti ono što imamo. Sadimo lokalno i prodajmo lokalno i svježe. Bitno je istaknuti benefite za ljudsko tijelo i zdravlje koje nam daju te iznimno nutritivno bogate namirnice. Tko je u hrani, nikad neće biti siromašan, uvjerljiva je Ivana Maršan Jukić.
Na temu: »Kako pametno koristiti digitalne platforme u doba Corona virusa« govorio je Dominik Sikirić.
U kratkom vremenu nastale su i zanimljive digitalne platforme, WEB Pijaca (Zadar, Biograd) LAG-a Laura i Lokalni proizvođači Zadarske županije, Manola J. Birkića, kojima su domaći proizvođači nudili svoje proizvode kupcima.
– Osim prodaje dostavom proizvoda na prag kuće željeli smo naše poljoprivrednike osvijestiti koliko je važno pametno koristiti digitalne platforme i mreže u svrhu stvaranja osobnog, ali i zadružnog marketinga sve u cilju da se što prije stvori zajednički brend poljoprivrednih proizvoda Ravnih kotara, zaključio je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.