Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SPASILAČKA SLUŽBA Zadranin Bepi i Mađarica Viktoria prošli zahtjevnu obuku da drže plažu “na oku”

13.08.2020. 14:30


Iako je ove godine turistička sezona nešto drugačija, nego što je znala biti prethodnih godina dok nije bilo koronavirusa, spasioci na plažama imaju pune ruke posla i moraju biti stalno aktivni. Mladi spasilac Bepi iz Zadra, u ovom je poslu već osmu godinu.
– Kao spasioci konstantno moramo nadzirati plažu i biti spremni na akciju u svakom trenutku naše smjene, govori Bepi koji je u smjeni s kolegicom Viktorijom iz Mađarske, objašnjavajući kako ih je u svakoj smjeni po dvoje, iako kolege spasioci znaju svaki dan posjetiti plažu, jer se na njoj i kupaju već godinama.
 


Psihološka linija 70 metara


Posao spasioca, kako je ističe Bepi, vrlo je zanimljiv, ali i odgovoran. Međutim, pored svakodnevnih obaveza održavanja sigurnosti kupača i reda na plaži, pogotovo u ovo vrijeme pandemije, kada upozoravaju kupače da se ne zadržavaju u grupama, spasioci redovno, svaki drugi dan miniwashom čiste rub bazena, ali i cijelu plažu kako bi se kupači osjećali sigurno i ponovno se vratili.
– Iako je posao dosta opuštajući, mirovanja nema. Pogotovo preko tjedna je dosta zahtjevno, jer već ujutro imamo puno plivača, ali i djece koja ne znaju plivati, te ih se uči plivati, priča Bepi, dodajući, kako oni moraju pripremiti i očistiti teren od ježeva i dagnji i svega drugog na što bi se netko od kupača mogao ozlijediti.
Osim što spasioci vode brigu o sigurnosti morskog dijela, istom odgovornošću, kako je govori Bepi, vode brigu i onom vanjskom dijelu. Međutim, kako se moglo shvatiti iz razgovora, veća je šansa da će se neka nezgoda dogoditi na moru, iako postoji oznaka do koje je preporučljivo plivati.
– Pokrivamo obalni i morsko dio. Iako je oznaka na moru postavljena na udaljenosti od 70 metara, koja se ujedno smatra i psihološkom linijom, naša odgovornost je ipak i izvan oznake, premda ljude upozoravamo radi njihove sigurnosti da ne izlaze izvan označenog područja, ističe Bepi, dodajući kako se kupači uglavnom drže propisa, ali se zna dogoditi da pokoji iskusni plivač izađu i izvan oznake, ali do sada nikada nije bilo problema.
Međutim, zbog nepažnje i neodgovornosti znaju se, iako ne često, dogoditi i nezgode. Kako priča mladi spasilac, nedavno se dogodila nezgoda s jet – skijem koji se zapetljao u liniju koja označava dokle se smije plivati, pa su morali intervenirati i otplivati do mjesta nezgode kako bi otpetljali konope koji su se omotali oko propelera i motora. Na sreću, doznajemo od Bepija, tom prigodom nije bilo ozljeđenih.
 




Fizički test


Posao spasioca Bepi rado preporučuje i drugima koji su spremni na odgovornost, disciplinu i rad, ali i na fizičku spremnost bez koje se ne može raditi ovaj posao, niti se može položiti ispit za spasioca.
– Ovaj posao bih preporučio svima koji imaju afiniteta prema njemu, ali moram naglasiti da je fizički test, koji je uvjet za pristupanje tečaju, poprilično zahtjevan i tu svake godine padne više od pola kandidata, objašnjava Bepi, ističući kako se za posao standardi ne snižavaju, već naprotiv, oni se pojačavaju svake godine, jer se ovdje radi o ljudskim životima, tako da svaki spasilac mora uvijek biti fizički spreman i održavati kondiciju redovnim treninzima.
Mladi Bepi, koji se oduvijek bavio sportom i to džudom i atletikom, objasnio je kako je postupak prijave za obuku koja ide preko Crvenog križa vrlo jednostavan i to samo preko nekoliko klikova putem online prijave, dok prava i najzahtjevnija akcija počinje na tečaju koji traje sedam dana, s po 10 sati predavanja dnevno.
– Prijava je vrlo jednostavna, ali najzahtjevniji dio počinje na tečaju. Predavanja traju šest dana zaredom s po 10 sati predavanja dnevno, a sedmi dan se polaže. U sklopu tih šest dana uči se prva pomoć, ekologija, kako izvlačiti ljude iz mora i bazena, ističe Bepi, dodajući kako se tečaj održava u svibnju kada je more još uvijek jako hladno jer do sredine lipnja spasioci moraju biti spremni s obzirom na to da sezona počinje 15. lipnja i traje do 15. rujna.
Osim fizičkog testa koji je preduvjet za ući na tečaj i na kojem veliki broj kandidata padne, tu je još jedan dio testa koji se odnosi na plivanje i koji nije lako proći, jer se mora otplivati čak dvije milje u komadu.
– Najteže je otplivati te dvije milje u komadu što nije jednostavno ni u bazenu, a kamoli na moru, gdje su jaki valovi, ali i strujanja, objasnio je Bepi, naglasivši kako vrijeme nije ograničeno, ali se mora otplivati konzistentno i to u paru s plivačem s kojim se startalo.
 


Test prve pomoći je jako realističan
– Priznajem da sam se sav tresao kad sam došao na tečaj prve pomoći, jer je dosta realističan, govori Bepi, dodajući kako je bio svjestan kako su na tom tečaju, a kasnije i na testu bili glumci i šminkeri, ali da je sve djelovalo tako stvarno i krv i odrezani prsti koji su stvorili situaciju koja ih u svakom trenutku može dočekati u njihovom poslu.