Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dvadesetgodišnji »grijeh nečinjenja«

13.08.2021. 12:44


Turizam je tek neznalicama uvijek isti, a u stvarnosti podložan stalnim mjenama, a svake četiri godine i značajnim. Neke stvari nikad nećemo moći predvidjeti, kao Corona, ili svojevremeno financijska kriza, ili »Arapsko proljeće«. I za njih ćemo uvijek biti nespremni. No, neke su jasne kao dan.


Zadarski neodrživi promet i parkiranje
Ono što u Zadru znamo 20-tak godina je da s parkiranjem i prometom oko povijesne jezgre, što zovemo Grad, a službeno je Poluotok, nemamo budućnosti. I jasno nam je da je dodirni prostor, još slobodan za gradnju na Ravnicama gdje treba doći jedna moguće i dvije garaže. To bi uz onu kod TIZ-a i City Gallerije, uz raspoloživa mjesta u okružju, trebalo biti dovoljno da se osim iznimno, recimo Liburnska obala, parkiranje na Polotoku osim vozila s posebnim dozvolama zabrani. Nabavi vlakić (ne traktor već električni) koji će odrađivati panoramske razglede i redovne ture od garaža na Ravnicama do grada. I da ga treba nabaviti Liburnija ili Obale i Lučice, kao gradsko prometalo, a da za to sada ima na raspolaganju i sredstva EU jer je takva nabava u prioritetu predviđenih bespovratnih sredstava.


Da konačno imamo Trg tri bunara i Kapitolij
Možda će tada ljudi spoznati da ovdje postoji Trg tri bunara, čije je postojanje sada teško pojmiti (vidi sliku), kao i da je rimski Zadar imao i – Kapitolij kao uzdignuto mjesto nad Forumom posvećeno vjeri, a što je sad teško prepoznati u prašini, rupama i divljem parkingu s nemogućnošću prolaza. A riječ je o jednoj od kulturnih ruta prvog ranga za goste koji od Pozdrava Suncu i Morskih orgulja preko samostana sv Frane produže ka Forumu i katedrali i onda zastanu zbunjeni i prašnjavi.
Bjesomučne vožnje satima uokrug Poluotoka u traganju za parkingom, posebice kad zarosi kišica, prekinuti je elektroničkim numeriranjem raspoloživih parkirnih mjesta s displejem na Jazinama, na kojem će se čitati koliko je parkirnih mjesta slobodno.