Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U svim općinskim mjestima traži se krevet više

13.08.2021. 08:41


Općina Preko bilježi odlične turističke brojke, a posljednjih dana u svim se mjestima traži krevet više. Tako je na području Općine u srpnju ostvareno 18 posto više noćenja nego protekle godine, a osim turističkog uzleta, postignutom unatoč i dalje globalnoj pandemijskoj situaciji, u Općini Preko u tijeku je realizacija brojnih projekata koji će još više upotpuniti turističku ponudu, ali i poboljšati kvalitetu života stanovnika ove otočne općine. O ovogodišnjoj uspješnoj sezoni, kao i najvažnijim projektima i brojnim aktivnostima koji se provode ili planiraju na području Općine Preko razgovarali smo s općinskim načelnikom Jurom Brižićem.


Obnova Doma kulture u Ugljanu
– Dvije turističke zajednice na području Općine Preko, jednako kao i brojna hrvatska mjesta, ovoga ljeta bilježe dobre rezultate posjećenosti i noćenja. Ukupno je na razini Općine Preko u srpnju 2021. ostvareno 9.814 dolazaka – što je 10 posto više nego 2020. godine i 108.092 noćenja – što je 18 posto više nego lani, kaže načelnik Brižić te iznosi podatke o dolascima i noćenjima za ukupni ovogodišnji period do konca srpnja.
Tako je od siječnja do kraja srpnja ove godine u Općini Preko ostvareno 14.751 dolazaka – što je 18,5 posto više nego 2020. godine i 142.346 noćenja – što je 18,5 posto više nego 2020. godine.
– Ovako dobra statistika, navodi dalje Brižić, dokaz je kvalitetnog rada svih dionika u turizmu te rezultat ulaganja u kvalitetu i proširenje ponude i usluga, kao i ulaganja u infrastrukturu u svim mjestima naše općine. Dobre brojke znače da turisti prepoznaju našu kvalitetu te da nas u današnje vrijeme epidemije prepoznaju i kao sigurnu destinaciju za svoj odmor, ističe Brižić i naglašava da je osim pozitivne turističke statistike u tijeku i veliki broj projekata koji će zasigurno utjecati na kvalitetu turističke ponude i na još bolje brojke u turizmu, ali i onih projekata koji utječu na kvalitetu života svih mještana, od djece i mladih do onih najstarijih žitelja Općine Preko.
– Tako su nedavno završeni radovi na plaži Jaz u sklopu kojih je sanirana postojeća obala, izgrađen kameni ogradni zidić koji se stilom odlično uklopio u okoliš jer izgledom podsjeća na suhozid, posađena su nova stabla za neophodnu hladovinu, a ono što najviše upada u oči su nove drvene pergole s ležaljkama koje su doprinijele novom i ljepšem izgledu plaže, a uskoro ćemo u sklopu svake pergole postaviti i solarne punionice za mobitele i ostale elektronske uređaje što će plaži dati i jednu modernu i inovativnu dimenziju, otkriva načelnik Brižić i ističe da su trenutno u tijeku radovi na rekonstrukciji Doma kulture u Ugljanu, koji je godinama bio »trn u oku« mještanima i turistima, te će sada napokon biti uređen te u cijelosti funkcionalan i to najviše za potrebe samih mještana i održavanje raznih događanja vezanih za obogaćivanje društvenog i kulturnog života, ali će isto tako služiti i u turističke svrhe.


Novi brod za hitnu pomoć
U tijeku je, doznajemo dalje, i rekonstrukcija dječjeg vrtića Ugljan tj. proširenje kapaciteta postojećeg vrtića čime će se omogućiti provođenje programa cjelodnevnog boravka u vrtiću te na taj način zadovoljiti potrebe brojnih roditelja koji su već iskazali veliki interes za tom uslugom i kojima je boravak djece u vrtiću za vrijeme njihovog radnog vremena od velike važnosti.
U tijeku je izgradnja nogostupa od crkve do groblja u mjestu Lukoran koji će doprinijeti većoj sigurnosti pješaka u prometu, što je dosad bio jako veliki problem na toj dionici.
Nakon ljeta započinju i radovi sanacije i rekonstrukcije luke Čeprljanda u kojoj će se sanirati obalni zid i zapadni gat luke.
Od skorašnjih radova valja izdvojiti i 1. fazu projekta uređenja plaže Jugo u Preku u sklopu kojeg će se dobiti nova šetnica/sunčalište te urediti zelene površine. Plaža će dobiti jedno novo ruho, bit će ljepša i funkcionalnija, a njeno uređenje će uvelike utjecati i na prvi dojam koji se stječe dolaskom u Preko budući da se nalazi na samom početku dionice od trajektnog pristaništa prema Preku.
Uskoro započinju i radovi na prvoj fazi izgradnje novog groblja Gaj u Preku koji će obuhvatiti izgradnju srednja dva polja s 261 grobnicom kao i osnovnu infrastrukturu koju groblje treba imati.
– Uskoro nam stiže i novi brod za hitnu pomoć kojim ćemo osigurati bolju i kvalitetniju medicinsku pomoć za stanovnike i turiste oba otoka, ističe dalje načelnik Općine Preko, te navodi kako osim infrastrukturnih projekata ima i onih koji su više usmjereni na same ljude.




Projekti namijenjeni starijem stanovništvu
– Jedan od njih je projekt Otočka žena koji se provodi u sklopu programa Zaželi, a putem kojeg smo zaposlili pet žena koje kao gerontodomaćice skrbe i brinu o ukupno 30 starijih ljudi s područja Općine Preko. Uskoro započinje i aktivna provedba projekta Ispunite svoju zlatnu dob, u sklopu kojeg će se održati radionice i edukacije za ranjive skupine, zaposlit će se jedan socijalni asistent te nabaviti novo hibridno vozilo kao i oprema potrebna za provedbu projekta. Tu je i projekt Uključi se knjigom kroz koji će se osigurati novo vozilo (biblio-kombi) te proširiti usluge za korisnike Gradske knjižnice Zadar koji posjećuju bibliobusna stajališta s naglaskom na posebno osjetljive skupine korisnika – osobe s invaliditetom. Uključeni smo i u projekt Moć osjetila čiji nositelj je Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, a koji obuhvaća širenje izvaninstitucionalnih usluga doma putem kojih će se pomoći osobama s demencijom te njihovim obiteljima, kaže Jure Brižić, te navodi i mnoge projekte koji su pred realizacijom.
Tako je u skoroj budućnosti u planu izgradnja komunalne zone u Sutomišćici, projekt revitalizacije Stonovca i stavljanje u funkciju turizma (Mediteranski park), projekt osnivanja Centra za istraživanje otočnog stanovništva na Ošljaku kojeg Općina realizira u suradnji sa Sveučilištem u Zadru.
Nadalje, za projekt novog doma za starije i nemoćne u Preku čeka se građevinska dozvola, a za projekt obnove doma kulture u Poljani u tijeku je izrada dokumentacije, kao i za 3. završnu fazu trajektnog pristaništa u Preku. Uskoro se planira raspisati natječaj za izgradnju doma kulture u Lukoranu po principu javno-privatnog partnerstva, projekt Aglomeracija Preko-Kali u samoj je završnici pred potpisivanje ugovora, a za projekt obnove tvrđave sv. Mihovila čeka se prvi natječaj kako bi Općina mogla prijaviti njenu potpunu obnovu.
Navedimo i privatne investicije koje su pred sam početak izgradnje ili su radovi u tijeku poput novog heritage hotela u Preku te turističkih zona Mačjak-Šumljak i Ljoka – projekti koji će turizam na otoku Ugljanu podići na višu razinu i dati jednu sasvim novu dimenziju i novi zamah turističkom i gospodarskom razvoju Općine Preko.