Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Raskošni spoj dalmatinske pjesme i Morskih orgulja

Autor: Irena Jurjević

12.09.2007. 22:00
Raskošni spoj dalmatinske pjesme i Morskih orgulja


estival morskih orgulja Mitra Zonata okupio je u ponedjeljak dvadesetak izvođača koji su svoje najveće hitove izveli u pratnji dalmatinskih klapa upotpunjene zvukovima morskih orgulja. Festival je završio duetom bodulske balade koju su zajedničkim snagama izveli Tedi Spalato i Đani Stipaničev, a čast otvorenja glazbenog dijela pripala je Tomislavu Braliću uz pratnju klape “Kontrada”, čiji nastup su s jedrenjaka “Branimir”, kao i nastupe od ostalih pjevača te večeri, plesnom koreografijom pratile članice Zadarskog plesnog ansambla.
Mediteranskim ugođajem, dalmatinskom pjesmom uz zalazak sunca, jedrenjake i orgulje, Zadar se još jednom izdvojio po nečem posebnom. Dodatnu atrakciju prije samog početka glazbenog dijela predstavljao je i morski defile zadarskih veslača uz Mozartovu “Malu noćnu muziku”, a fotografiju za pamćenje napravio je i Šime Strikoman, zamolivši pritom sve okupljene da upale svoje svijeće i upaljače, kako bi ambijent bio još potpuniji. Za potrebe snimanja aktraktivnih fotografija, u pozadini orgulja postavljena su i dva krana.
Na morskoj pozornici koju su predstavljala dva broda nastupili su Davor Pekota, Tedi Spalato, Marijan Ban i Ivica Sikirić Ićo, ali i Hari Rončević, Emilija Kokić, Bepo Matešića, Vinko Coce te brojni drugi. ao i prošle godine pjevači i klape pjevali su na jedrilicama koje su ploviti uz zadarsku rivu. Ipak kako se ne bi gubilo vrijeme pri ukrcaju i iskrcaju pjevača ove godine osigurane su dvije jedrilice.
Cjelovečernji program koji je započeo sa zalaskom sunca na brodovima vodili su Majda Mikulandra i Gordan Kurtović, a drugu po redu Mitru zonatu pohodile su i brojne osobe iz zadarskog javnog života, među kojima gradonačelnik Živko Kolega, dogradonačelnik Dražen Grgurović, župan Ivo Grbić i predsjednik uprave Tankerske plovidbe Ive Mustać.