Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čilić siguran, dvojba Karlović ili Ančić

Autor: Šime Ćurko

12.09.2008. 22:00
Čilić siguran, dvojba Karlović ili Ančić

Foto: AP



Prpić će podcrtati da će odluku o izboru igrača donijeti nakon treninga koje će reprezentativci svakodnevno imati na Višnjiku
Goran Prpić kao i u travnju u Dubrovniku protiv Italije imat će na raspolaganju trenutačno najjaču hrvatsku Davis cup reprezentaciju. Brazilcima će se od 19. do 21. rujna na Višnjiku susprostaviti Ivo Karlović, Marin Čilić, Mario Ančić i Roko Karanušić. Nije dakle upitno tko će biti u reprezentaciji, ali je upitno tko će imati priliku igrati.
Naš najbolji reket u ovom trenutku je Ivo Karlović, 14. na ATP ljestvci. Čovjek koji je ovo ljeto u četvrtfinalu Cincinnatiju pobijedio Rogera Federera i koji je u Nottinghamu (Verdasco) osvojio četvrtu ATP titulu čini se kao logičan izbor. No, poznato je da Karloviću u Hrvatskoj baš i ne ide, ove je godine u četirii nastupa na hrvatskom tlu doživio tri poraza (1. kolo Zagreb Indoorsa ispadanje od Stakhovskog, poraz od Bollelija u Davis cupu od Italije, neuspjeh u 2. kolu Umaga protv Maxima Gonzaleza). Iako je imao nekoliko ‘rupa’ u sezoni (Simon Stadler u Wimbledonu, Luka Gregorc u New Havenu) nedvojbeno Karlović je velika prijetnja za svakog suparnika. Dio sportske javnosti možda i nije oduševljen pozivanjem Karlovića pod barjak nakon što je u nekoliko navrata odbio reprezentaciju i to u vrlo teškim mečevima za Hrvatsku, no čini se da je sve to danas iza njega. Karlovićeva kvaliteta je neupitna, kao i to da je u velikom usponu u posljednjih dvije godine. Je li to dovoljan razlog da ga Prpić pošalje na teren vidjet ćemo iako je zanimljivo da je Prpića nedavno spomenuo lošu Karlovićevu igru na hrvatskim terenina kao nešto “o čemu treba voditi računa”. Iako će izbornik podcrtati da će odluku o izboru igrača donijeti nakon treninga koje će reprezentativci svakodnevno imati na Višnjiku.
Čilić siguran
Marin Čilić u ovom trenutku djeluje kao siguran izbor i za pojedinačni nastup i za par. Međugorac igra sve bolje, u svom prvom ATP finalu u New Havenu pobijedio je Mardyja Fisha i tako postao jedan od osam Hrvata s ATP titulom. Iako se od Čilića možda i očekivao brži napredak obzirom na rezultate u mlađim kategorijama (osvajač juniorskog Ronald Garrosa) on je radio na duge staze, malo pomalo se spuštao prema najboljima na svijetu i sada je 23. Činjenica da je u sezoni pobijedio Fernanda Gonzaleza (Australian open) i Andyja Roddicka (Toronto), dva igrača iz TOP-a 10 pokazao je kolike su mu mogućnosti. I s Novakom Đokovićem u 3. kolu US opena odigrao je gotovo ravnopravan meč. Riječ je o igraču koji je velika perspektikva ove reprezentacije, i premda vrlo mlad već je stekao iskustvo igranja u tzv. živim mečevima.
Marija Ančića nema na terenima već dva mjeseca. Čovjek koji s istom voljom igra bio 130. ili 7. na svijetu već je devet godina u reprezentcaiji. Ima golemo iskustvo, i nakon Ivana ljubičića predstavljen je kao vođa reprezentcaije. U Dubrovniku je protiv Italije dokazao da to i jest. Kad smo se ‘parale gaće’ nakon što su Talijani izjednačili na 2:2 odigrao rutinski protiv Bolellija i doveo Hrvatsku u borbu za povratak u Svjetsku skupinu. Iako ga nismo vidjeli ni na Olimpijskim igrama i na US openu Super Mario tvrdi da je maksimalno spreman za sve napore. Čini se da bi on i Karlović mogli biti najveća Prpićeva dvojba. Za očekivati je da Ančić s Čilićem igrati u paru (u Dubrovniku su pobijedili talijanski par), a nijanse će odlučivati hoće li i u petak, odnosno u nedjelju u pojedinačnom meču na teren. Ako ćemo se malo zaigrati pa prognozirati možda ipak hoće.
Karanušić pričuva
O potencijalu Roka Karuaniša u teniskom svijetu malo tko dboji. Zagrepčanin s dalmatinskim temperamentom sigurno može puno bolje od 111. mjesta koje trenutačno drži. Jedni je koji je spomenute četvorice koji je ovaj tjedan igrao. Odabrao je Challenger u Ljubljani gdje se probio do polufinala (sinoć je igrao protiv Ilije Bozoljca), a osim četvrfinala Umaga imao i titulu s Challengera u Beogradu. Još uvijek u istom ritmu, korak naprije, pa korak natrag, tako da je stalno tu negdje oko 100. pozicije. Došao je do rankinga koji mu je omugućio da ne treba igrati kvalifikacije za Grand slam tako da je i za njega ovo najbolja sezona. Pored Karlovića, Čilića i Ančiča teško će dobiti priliku, ali u njegovo najvijanje ne tereba sumnjati. Mogao bi se u tom pogledu dobro slagati sa zadarskom publikom.


Okupljanje u nedjelju u Kolovarima
Hrvatski repreznativci i stručni stožer u Zadra dolaze u nedjelju u 14 sati u hotel Kolovare gdje bi trebala biti smještena i brazilska reprezentacija. Kažemo trebala bi, jer Igor Rajković, glasnogovornik HTS-a, jučer još nije imao potvrdu kad Brazilci dolaze. Iako se prvotno bilo najvljeno da će prvi trening naši igrači u ponedjeljak ujutro Rajković kaže da nije isključeno da će već u nedjelju poslijepodne Prpić i društvo izaći na teren i osjetiti podlogu na Višnjiku.