Ekosirani obitelji Žampera bespovratna sredstva za suvremenu opremu?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
zampera1
Ana GRGAS
KATICA ŽAMPERA - Ekosir iz suvremene obiteljske sirane

Kada je 12. kolovoza 2008. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR) objavilo natječaj za mjere iz programa razvitka seoskog prostora, poglavito "mjera 6" - Program uređenja i opremanja objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kada smo vidjeli da je rok 15. rujna 2008., lagano smo odahnuli u uvjerenju kako je to puno vremena i da se sve stigne bez stresa i žurbe. No, sada, dva dana do roka za podnošenje prijave (15. rujna 2008.) vrlo je stresno i kod podnositelja zahtjeva i kad nas koji im pomažemo u prikupljanju dosta opsežne dokumentacije. Samo je jedno gospodarstvo od potencijalnih dvadeset i realiziranih osam, po kompletiranju dokumentacije jednostavno i na obostrano zadovoljstvo riješilo svoj dio posla. To je obiteljsko gospodarstvo Nikice (1966.) i Katice (1971.) Žampera iz Žmana, Dugi otok.

Iako je Nikica nositelj gospodarstva u Upisniku poljoprivrednika, Katica je duša i moderator gospodarstva.

Odličje iz Cremona

 - Zahvalni smo suvremenoj tehnologiji u  komunikacijama, kaže Katica, dok se javlja na poziv sina Marka (2003.), najmlađeg člana obitelji. - Naš se život, dodaje,  odvija na nekoliko lokacija i ne znam kako bismo funkcionirali bez mobilnih telefona.

 Doista, farma s kozama je na jednoj lokaciji, mužnja koza na drugoj, proizvodnja sira na trećoj, ruralna kuća za turističke usluge na četvrtoj i obiteljska kuća na petoj lokaciji. Bez obzira na svakodnevni maraton Žampere su zadovoljni, veoma dobro organizirani i, što je danas rijetkost, veoma smireni i postojani. Rezultat svega toga je napredak gospodarstva i po opsegu proizvodnje i po kvaliteti proizvoda.

Uzgojem koza započeli su 1994. godine s 30 grla, a danas posjeduju stado od 100 grla. Već sljedeću godinu započela je i proizvodnja sira u skromnim uvjetima kuhinje. Vrlo brzo kvalitetu sira su prepoznali prvi kušači, mještani, a potom su postigli i prve rezultate na izložbama i stručnim (panel) ocjenama sira. Tijekom  trinaest godina kontinuirane proizvodnje osvojili su 4 zlatne medalje, srebrne 4, brončanih 6, te brojne plakete i zahvalnice za sudjelovanje, ali posebno izdvajaju brončanu medalju za osvojeno treće mjesto na međunarodnom natjecanju sira u Cremonu (Italija 2006. g.)

Ekosir u maslinovu ulju

Gospodarstvo Žampera, osim što je jedinstveno na Dugom otoku, jedinstveno je i u Zadarskoj županiji, jer je prvo i zasada jedino s oznakom ekoznaka za sir. Također, sir u maslinovu ulju ima svoju specifičnost i vrijednost jer je prvi u Hrvatskoj s certificiranim maslinovim uljem. Proizvodnju sira danas obavljaju u novoizgrađenom objektu, specijaliziranom isključivo za tu namjenu. Izgradnja je trajala tri godine kako zbog sređivanja potrebnih dozvola, tako i zbog nedostatka financijskih sredstava. Kada je bila sređena potrebna dokumentacija i tehničko- tehnološki elaborat, nisu im bila odobrena kreditna sredstva te su se morali privatno zadužiti kako bi realizirali projekt sirane. Danas je to suvremena obiteljska sirana s registarskim brojem (veterinarski broj) i oznakom EKO, koja treba i suvremenu opremu. Mogućnost se otvorila objavom  natječaja MPRRR-a , "mjere 6" kojom se daje potpora za uređenje i opremanje objekata za preradu vlastitih poljoprivrednih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Kako Žampere posjeduje svu, više nego zadovoljavajuću dokumentaciju i ne samo dokumentaciju nego i rezultate, vjerujemo da će Katica i Nikica u roku od  četrdeset dana od zatvaranja natječaja primiti dobru vijest iz MPRRR-a. Podsjetimo, za opremanje sirana Ministarstvo daje maksimalno 200 tisuća kuna potpore programu i to bespovratno. Samo, korisnici sredstava moraju sami platiti PDV na kupljenu opremu. Podsjetimo, uvjet za dobivanje potpore je i da se OPG-i uključe u komercijalna gospodarstva, odnosno u sustav PDV-a, a Žampere ispunjavaju i taj zahtjev.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno