Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

FIGURICA IZ ANIĆEVE VINARIJE

Autor: Marijan Tomac

12.09.2008. 22:00
FIGURICA IZ ANIĆEVE VINARIJE

Foto: Marijan TOMAC



– Za vinariju čija je ukupna vrijednost 1,5 milijuna kuna, građevinske radove obavio sam vlastitim novcem, a opremu vrijednu 850 tisuća kuna kupio kreditom, pojašnjava Mladen Anić. Osam hektara vinograda na Figurici podigao je, kaže, isključivo vlastitim sredstvima, a cijena hektara vinograda do prvog roda košta oko 25 tisuća eura
Govorilo se da su Kotarci odlični vinogradari, a slabi vinari i podrumari i da je to glavni razlog što nema prepoznatljivih vina s prostora Ravnih kotara. Ima tu malo i istine, ali nije sve baš tako. Da ne bi nepotrebno rasipali energije na mnogobrojne analize i događaje u prošlosti okrenut ćemo se sadašnjosti, odnosno budućnosti.
Pojedine naše regije daleko su odmaknule u vinarstvu. Istra, Međimurje, područje Plešivice i Zeline u Zagrebačkoj županiji prednjače. Obiteljske vinarije kapaciteta od 500 do 1.000 hektolitara nude kvalitetna vina ne samo preko trgovine i ugostiteljstva, već na vlastitom gospodarstvu. To su vinarije koje dobivaju sirovinu s vlastitih vinograda ili vinograda kooperanata. Vinograd je posao svakog obiteljskog gospodarstva, a vino zajednički proizvod dobitna je karta ne samo u našim navedenim regijama, nego i u vinogradarstvu i vinarstvu Europske unije.
Vinograd na Figurici
Tim putem krenuo je Mladen Anić iz Smilčića. Uz postojeći obiteljski vinograd s bijelim sortama površine dva hektara Mladen Anić je uzeo u zakup od Republike Hrvatske osam hektara poljoprivrednog zemljišta na predjelu Figurica u Smilčiću na kojem je podignuo vinograd s crnim sortama.
– Vinogradarstvo je tradicija u našoj obitelji. Pokojni otac Ivan podignuo je dva hektara vinograda i u njemu je provodio svaki slobodan trenutak, započinje svoju priču Mladen Anić i sam po struci agronom. – Otac već shrvan bolešću znao je govoriti neka sve zapustimo samo ne vinograd. Iz poštovanja prema ocu, a iz razloga što vinogradarstvo i vinarstvo, ako su zatvoren ciklus, mogu biti profitabilni, odlučio sam se za tu djelatnost.
Vinograd sam posadio crnim kultivarima syrah i cabernet sauvignon prije tri godine i upravo ove godine bit će prvi znatniji rod. Ove sorte u punom rodu za dobivanje kvalitetnog vina s geografskim podrijetlom rode oko 10 tona po hektaru. Kako se radi o mladom vinogradu koji tek stupa na rod, očekujem prinos oko pet tona po hektaru.
Proizvoditi samo grožđe i plasirati ga na slobodnom tržištu ne daje sigurnosti, ostvarena dobit je kudikamo manja nego plasirati na tržište gotov proizvod, a to je vino.
Vinarija u obiteljskoj kući
– O vlastitoj vinariji razmišljao sam od trenutka kada sam se odlučio za vinogradarsku proizvodnju. Zbog toga sam kupio od tvrtke Voćarstvo-vinogradarstvo u stečaju devastirane nastambe za smještaj radnika na Figurici u Smilčiću. Tu sam planirao izgraditi vinariju s podrumom, dvoranom za degustaciju i smještaj za potrebe seoskog turizma. Nažalost, kupio sam zgrade, ali zemljište na kojem su one sagrađene vlasništvo je Republike Hrvatske. Zbog sporosti i neučinkovitosti administracije već pet godina pokušavam riješiti vlasništvo nad tom zemljom, ali bez učinka. Zbog toga sam odlučio adaptirati prostor u obiteljskoj kući u Smilčiću za potrebe vinarije koja je manjeg kapaciteta od prvotno planiranog. Ipak ne odustajem i uvjeren sam da ću do pune rodnosti vinograda riješiti taj problem i proširiti vinariju sa svim pratećim objektima, uporan je poduzetni Anić.
Mladen Anić vinograd je podignuo vlastitim sredstvima. Koliko je to novca, dovoljno je reći da cijena hektara vinograda do prvog roda košta oko 25 tisuća eura. Za vinariju čija je ukupna vrijednost 1,5 milijuna kuna, dio sredstava je osigurao vlasnik iz vlastitih izvora, a dio je iz kredita.
– Građevinske radove na adaptaciji prostora obavio sam vlastitim sredstvima, a opremu sam kupio kreditom, pojašnjava Mladen Anić zatvaranje financijske konstrukcije. Kredit u iznosu od 850 tisuća kuna dobio sam putem Kreditne banke Zagreb. Uz poslovnost cjelokupnog osoblja banke koje je radilo na obradi mojeg kreditnog zahtjeva imam potrebu zahvaliti direktorici Kreditne banke Zagreb u Zadru Dubravki Pavičić. Već nakon prvih razgovora, ističe Anić,  direktorica Dubravka Pavičić prepoznala je program i sve ostalo bila je “papirologija”.
Naravno, prije bilo kakvih aktivnosti, građevinskih i financijskih, morao sam znati kakav prostor trebam i koju opremu. Trebalo je izraditi tehničko-tehnološki program. Za taj program većina malih investitora smatra da je nepotrebno bačen novac, ali on je u cijelom poslu od presudnog značenja. Za izradu tehničko-tehnološkog programa obratio sam se mom dobrom prijatelju još iz studentskih dana Janku Jovanovu, danas vodećem enologu vinarije Čara na Korčuli.
Vino na proljeće
 Kada je tehničko-tehnološki program gotov, obavljen je i veliki dio posla. Sve ostalo što slijedi je više tehničke prirode. Potražio sam ponude za opremu i odlučio sam se za dobavljače. Po kvaliteti, a i po cijeni opremu sam osigurao preko domaćih tvrtki Letina i Pavin, a dio opreme uvezao sam iz Italije od tvrtke Agrotechnica Isontina.
Ugrađena oprema s kontroliranom atmosferom, čuvanjem vina inertnim plinom, inoks tankova s duplim stjenkama za bijelo vino te hrastovim bačvama i barique bačvama za crno vino, samo su dio opreme. Naravno, tu je i vinifikator s uređajem za kontrolu temperature vrenja u proizvodnji crnih vina.
 Prvo vino iz Anićeve vinarije pojavit će se na tržištu u proljeće iduće godine pod imenom Figurica.
– Kako bi se drukčije zvalo kad je grožđe s Figurice, začuđeno će Anić.
Berba grožđa u Anićevu vinogradu počela je u srijedu. Prvo se bere sorta syrah koja ima u prosjeku 20 posto sladora. Zatim dolazi na red cabernet sauvignon koji će imati oko 22 posto sladora. Na kraju bijelo koje već sad ima oko 17 posto sladora. Ovo sada su već slatke muke, zadovoljno zaključuje Mladen Anić.


70 tisuća litara vina
Anićeva vinarija kapaciteta 70 tisuća litara vina preradit će godišnje 130 tisuća kilograma grožđa. Dobiveni proizvod bit će kvalitetno vino s geografskim podrijetlom i to:
– kvalitetno crno vino s geografskim podrijetlom – 46.000 litara
– kvalitetno crno vino s geografskim podrijetlom BARRIQUE –  10.000 litara
 – bijelo vino s geografskim podrijetlom – 14.000 litara
Sljedeći korak u razvoju je izgradnja destilerije za proizvodnju rakija lozovača, komovica, voćnih rakija, travarica i prirodnih likera.