Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Put do škole – u provaliju ili pod automobil

Autor:

12.09.2008. 22:00
Put do škole – u provaliju ili pod automobil

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovo je užasno, djeca nemaju prostora za hodanje, a promet je toliko gust da je ovaj prizor stravičan. Još je gore kada pada kiša pa djeca nerijetko i otkližu u jarak i u školu dolaze mokra. Nogostup bi itekako olakšao situaciju, a u tom smislu smo se na roditeljskom vijeću obratili školi, no nije se ništa promijenilo, pričaju majke
S početkom školske godine među roditeljima brojnih školaraca ona svakodnevna strepnja nad svojim djetetom prilikom njegova odlaska u školu gotovo da se udvostručuje. Riječ je, naravno, o strahu izazvanom gustim prometom oko škole te razigranošću i neopreznošću njihove djece. Poznato je također da iz istog razloga i Policija redovito pojačava akcije u blizini škola, imajući na umu prvenstveno sigurnost učenika, radi pojačavanja opreza među djecom te razvijanja svijesti o tome da su oni, školarci, u prometu oni manji i slabiji te da nisu svi vozači oprezni. Policija s početkom svake školske godine po školama Zadarske županije održava i edukativna predavanja.
No, čini se da niti sve to nije dovoljno da bi roditelje djece koja pohađaju OŠ Bartula Kašića lišilo svakodnevne brige.
Kaotična prometna situacija
Naime, tamošnja prometna situacija na ulicama koje djecu vode do škole, naizgled je zaista kaotična, a riječ je o pješačkom prijelazu u Ulici Nikole Tesle, križanju spomenute ulice s ulicama Admirala Jakova Šubića od Cezana te Biskupa Jurja Dobrile, te same Ulice biskupa Jurja Dobrile u kojoj, blago rečeno, prebliski susreti automobila i djece naočigled ulijevaju strah u kosti.
Među brojnim majkama koje upravo zbog spomenute situacije svoju djecu svakodnevno prate u školu i iz škole, iako im udaljenost od kuće do škole nije prevelika, prišle su nam Nada Ćoza, Made Dunatov i Marija Svorcina, ne skrivajući bojazni te apelirajući na mjerodavne gradske službe.
– Ovdje bi trebao biti pješački prijelaz, no on je odavno “nevidljiv”, zbog čega niti vozači, naravno, ne obraćaju pažnju prolezaći ovuda. Vidljivo je da prometni znakovi i upozorenja nisu usklađeni s prometnom frekvencijom ulice i činjenicom da ovuda svakodnevno prolaze grupe djece, priča Nada Ćoza, majka malenog prvašića Gorana, pokazujući na izlizanu “zebru” u Ulici Nikole Tesle te na pokidane “ležeće” policajce.
Naime, istina je da su u svakoj od spomenutih ulica postavljeni “ležeći” policajci koji, naravno, usporavaju automobile, no na baš svakome od njih nedostaje po jedan komad, a roditelji pričaju kako ih na taj način uništavaju upravo motociklisti kako bi si osigurali prolaz kroz koji bi mogli nesmetano projuriti.
– Samo dan nakon što se “ležeći” policajci poprave, jedan komad se odmah skine i to je razlog zbog kojeg motocikli ovuda jure nenormalnom brzinom, za razliku od automobila koji ipak moraju usporiti, priča Made Dunatov, ukazujući i na golem problem u Ulici biskupa Jurja Dobrile, u kojoj se djeca doslovce guraju s automobilima.
Najveći je problem u tome što u toj ulici ne postoji nogostup, umjesto kojega se nalazi uski puteljak dovoljan tek za jedno dijete, a koji opasan i strmi jarak prepun drače dijeli od samog kolnika.
– Ovo je užasno, djeca nemaju prostora za hodanje, a promet je toliko gust da je ovaj prizor stravičan. Još je gore kada pada kiša pa djeca nerjetko i otkližu u jarak i u školu dolaze mokra. Nogostup bi itekako olakšao situaciju, a u tom smislu smo se na roditeljskom vijeću obratili školi, no nije se ništa promijenilo jer bez sluha gradskih čelnika ni škola ne može puno pridonijeti, pričaju majke, napomenuvši kako su im objasnili da je s obzirom da su parcele na kojima bi se mogao izgraditi nogostup privatno vlasništvo, situacija dodatno otežana.
Pregovori s vlasnicima
Napominju također kako prijašnjih godina stanje nije bilo toliko alarmantno jer ulice nisu bile toliko prometne. Ističu da se ovaj slučaj može nazvati “crnom stranom Zadra”.
Vesna Stojanov, ravnateljica OŠ Bartula Kašića, kaže da je itekako upoznata sa svim spomenutim problemima i to isključivo s onim vezanim za nedostatak nogostupa u Ulici biskupa Jurja Dobrile.
– Ja brinem o školskom terenu, a s obzirom da Ulica Jurja Dobrile vodi do škole od Grada sam zatražila izgradnju nogostupa, no odgovor nikada nisam dobila. Pretpostavljam da su problem imovinskopravni odnosi jer bi se ti nogostupi morali izgraditi na terenu uz cestu. S obzirom da je cesta preuska, nemoguće je za nogostup izdvojiti dio ceste, pojasnila je Stojanov, napomenuvši kako je ona svjesna problema te da na njega može ukazati no ne može ga riješiti.
Stoga je ovom prilikom apelirala i na same roditelje koji putem Mjesnog odbora, koji ima svoje predstavnike i u Gradskom poglavarstvu, također mogu izravno zatražiti konačno rješenje ovog problema.
Sve spomenute pretpostavke roditelja potvrđene su i iz Uprave grada, odakle su nam potvrdili da je problem upravo u imovinskopravnim odnosima.
– Upoznati smo sa situacijom u Ulici biskupa Jurja Dobrile i mogu reći da je taj slučaj trenutačno u postupku, odnosno u pregovorima smo s vlasnicima oko ustupanja jednog metra njihove parcele za izgradnju nogostupa, no za sad ipak bezuspješno. Činjenica je da je bespravna gradnja, bez pristanka vlasnika, zabranjena i da vlasnici u tom slučaju imaju puno pravo na tužbu. Vlasnike se ne može prisiliti, a iako je u većini tih parcela riječ o praznim terenima na kojima nije ništa izgrađeno te i oni sami dobro vide kakva je situacija, jednostavno ih nije briga i mi tu, nažalost, ne možemo ništa, pojašnjava Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra, istaknuvši da će pokidane ležeće policajce ubrzo ponovno popraviti djelatnici gradskog Komunalnog redarstva.