Rekonstrukcija sustava odvodnje u Maloj kući

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
markulin_kuca
Gordana Markulin Ježina koordinatorica je Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu "Duga"

U zadarskoj Maloj kući, skloništu za žrtve nasilja u obitelji, koja je otvorena u veljači prošle godine, nakon što su je proteklog tjedna napustile posljednje stanarke, žrtve obiteljskog nasilja, ovih dana započeli su radovi na sustavu odvodnje.

Lista čekanja

Kako nam je pojasnila Gordana Markulin Ježina, koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu "Duga", riječ je o unaprijed planiranim radovima na dotrajalom kanalizacijskom sustavu, odnosno sustavu odvodnje, koji će potrajati deset do petnaest dana.

- Donedavno smo u Maloj kući u Zadru imali šest korisnica s djecom, prema čijim smo slučejevima planirali radove na dotrajalom sustavu odvodnje. Sada, kada su se ostvarili preduvjeti da stanarke s djecom napuste sigurnu kuću, bez obzira je li riječ o povratku normalnom životu, svakodnevici ili njihovu premještanju u sklonište za žrtve nasilja u obitelji u nekom drugome gradu, radovi su konačno počeli, a prema najavama, potrajat će deset do 15 dana, govori Gordana Markulin Ježina. Naime, stanarke su zbog dotrajalog kanalizacijskog sustava nerijetko imale problema sa začepljenjem sanitarnih čvorova.

Nove stanarke u zadarskog Maloj kući, koja ima mogućnost prihvata 11 osoba, realno je očekivati za petnaestak dana. Podsjetimo, u Malu kuću žrtve obiteljskog nasilja dolaze s tzv. lista čekanja, budući da u Hrvatskoj postoji svega pet skloništa s tajnim adresama, čiji su kapaciteti vrlo mali. Tako uz zadarsku Malu kuću, skloništa s tajnim adresama postoje u Osijeku, Rijeci, Zagrebu i Varaždinu. Sigurne kuće nalaze se na tajnim adresama i u pravilu pružaju utočište žrtvama obiteljskog nasilja iz drugih sredina, kako bi što dalje bile od svojih zlostavljača. Iz toga razloga i u skloništu u Zadru, u principu, nema žena sa zadarskog područja.

Ljetno zatišje

Prema pravilima kuće u skloništu žrtve nasilja, najčešće žene s djecom, ostaju šest mjeseci, iako se taj rok pod posebnim uvjetima i uz odobrenje Ministarstva zdravstva može produžiti i na godinu dana. Inače, žrtve nakon dolaska u sklonište prolaze liječnički i psihijatrijski pregled, a na raspolaganju im je i pomoć različitih stručnjaka, poput psihologa, defektologa, pravnika i socijalnih radnika. Sigurnu kuću korisnice napuštaju tek kada osiguraju osnove za egzistenciju, što im se unutar šest mjeseci ili najviše godinu dana omogućava kroz pohađanje različitih edukacija i tečajeva, primjerice, na zadarskom Pučkom sveučilištu.

Pomoć žrtvama obiteljskog nasilja uključuje i suradnju sa zadarskim Centrom za socijalnu skrb, Caritasom i policijom. Financijsku podršku Mala kuća ima od Grada Zadra i Zadarske županije, a zbog sve većih potreba koje su posljedica porasta obiteljskog nasilja u Hrvatskoj, Udruga "Duga" se javlja i na različite natječaje i to ne samo na lokalnoj, nego i na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

- Nakon burne zime i proljeća, tijekom ljetnih mjeseci u zadarskoj "Dugi" i Maloj kući imali smo svojevrsno zatišje. No, takva situacija za nas nije ništa novo, jer ljeti su ljudi okupirani drugim stvarima, odlaze na godišnje odmore i nasilje nekako pada u zaborav, odnosno žene mnogo rjeđe traže pomoć ili prijavljuju nasilje u obitelji, što nužno ne znači da se ono ne događa, kaže Markulin Ježina te ističe da je obiteljsko nasilje sve prisutnije u društvu, a uz žene, u posljednje dvije godine sve češće ga prijavljuju i muškarci.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno