Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slatka “Šinjorina smokva”

Autor: Krešimir Bukvić

12.09.2008. 22:00
Slatka “Šinjorina smokva”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Želja nam je bila educirati malo ljude o smokvi, pokazati im što se sve to može napraviti, kaže Vlado Babac
U sklopu Tjedna smokava, manifestacije osmišljene u svrhu popularizacije jedne od najautohtonijih voćki zadarskog podneblja – smokve, u restoranu pizzeriji “Pet bunara” jučer je održana degustacija pekmeza “Šinjorina smokva”, svježih ekoloških smokava obiteljskog gospodarstva Babac/Damjanić i jela pripremanih sa smokvama. Smokve je okupljenima približio voditelj restorana Vlado Babac, nastojeći popularizirati voćku koja, kako kaže, usprkos svojoj kvaliteti još ne biva primjereno prepoznata u gradu.
– Želja nam je bila educirati malo ljude o smokvi, pokazati im što se sve to može napraviti od smokava. Moja je vizija da u budućnosti grad Zadar, koji se danas najčešće povezuje s višnjom maraskom, bude prepoznat i kao mjesto proizvodnje smokve, autohtone biljke našeg podneblja koja se još ne cijeni dovoljno, naglasio je Babac.
Smokvu, kao izvrstan sastojak brojnih jela, upravo onaj dodatak koji daje specifičnu aromu, brojnim uzvanicima približio je glavni kuhar restorana Mario Arbanas, nagrađivani gastrostručnjak, najbolji kuhar Zadarske županije 2008. godine, pripremivši niz vrlo ukusnih i vizualno dojmljivih delicija. Jelovnik je, između ostalog, brojio pijane smokve, pohanu puretinu sa smokvama te teleće medaljone sa smokvama, specijalitete koji su zorno svjedočili da smokva ne mora biti samo dio voćnog obroka ili namaza, već i odličan dodatak brojnim jelima.
– Strane kuhinje jako dobro poznaju kombinaciju slatkog i slanog, pa smo stoga i ovim jelovnikom, posebno osmišljenim za ove dane, pokušali Zadranima pokazati kako i te, naizgled nespojive kombinacije mogu izvrsno ići zajedno. Drago mi je da su ljudi zadovoljni. Želja mi je da ovo bude početak jedne tradicionalne manifestacije, koja će ne samo popularizirati smokvu, već i omogućiti svim gradskim gurmanima priliku uživanja u nekim novim okusima, dodao je Babac, obećavši da će se na meniju njegova restorana vrlo skoro naći i pokoje birano jelo sa smokvama.
Tijekom razvijanja Tjedna smokava bila je zadovoljna i Sandra Babac, proizvođačica nagrađivanog pekmeza od smokava “Šinjorina smokva”. Počevši s obiteljskim smokvama, Sandra je tjekom nekoliko godina, koliko se bavi proizvodnjom spomenutog pekmeza, uspjela, ne samo pobrati brojna priznanja za svoj rad, već i dobro popularizirati smokvu, osmisliti novi, autentični zadarski brand. “Šinjorina smokva”, rađena od autohtone sorte smokava zamorčice, pokazala se izvrsnim odabirom za jelo, sušenje ili, pak, preradu.
– Drago mi je da su ljudi uživali u Marijevim jelima i u našem pekmezu. Sljedeću prezentaciju ćemo imati u Zagrebu na Zagrebačkom velesajmu, na Eko-etno danima, u okviru kojih smo i prije nekoliko godina počeli s javnom prezentacijom “Šinjorine smokve”. Ovoga puta pripremamo i dva nova proizvoda, pekmez od dunja i kupine, istaknula je Babac.
“Šinjorina smokva” se proizvodi od smokava prirodno uzgojenih u Poljicima te se odmah po berbi prerađuju prema tradicionalnoj recepturi.